Wat is een twink? Een uitleg van deze slanke term

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Een twink, misschien heb je er wel eens van gehoord, maar misschien ook nog nooit. Het is een term die vanuit het Engels is over komen waaien naar onze taal. In de wereld van vandaag is het een term die wordt gebruikt voor een bepaald type homoman. Het is zowel een positieve manier om een bepaalde homoman te beschrijven, maar is ook een beetje om de gek met iemand te steken.

Het is een term die een homoman typeert en dit zorgt ervoor dat er onderscheid gemaakt wordt binnen de homogemeenschap. Het is dus niet meer zo dat een man gewoon homo is, maar binnen de community ook nog tot een bepaalde groep behoort.

Wat is een twink?

Een twink is een man die op een bepaalde manier fysiek aantrekkelijk is. Vaak heeft een twink weinig tot geen lichaams- of gezichtshaar, is hij dun of gemiddeld gebouwd en ziet hij er jong uit. In sommige gevallen ziet een twink er jonger uit dan hij daadwerkelijk is. Als iemand een twink genoemd wordt, is dit dan ook vaak wel een blanke of licht getinte man.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een twink wordt niet beoordeeld op het karakter, maar er wordt puur en alleen naar het uiterlijk gekeken. Het is zelfs zo dat bepaalde dating apps voor homo’s de mogelijkheid bieden om puur te selecteren op mannen die onder de noemer ’twink’ vallen.

Verschillende benamingen voor lichaamstypen

Hoewel een twink er vaak jong uitziet, zijn de twinks toch altijd wel tussen de 18 en 25 jaar. Een twink is dus geen tiener, hoewel dit soms wel zo kan lijken. De homogemeenschap telt verschillende lichaamstypen waaronder iemand kan vallen. Naast twink bestaan er bijvoorbeeld ook benamingen zoals otter, wolf en bear.

Een otter is iemand met een atletisch lichaam met veel lichaamshaar. De wolf is tenger maar wel gespierd en heeft redelijk wat haar. Een homoman die tot de groep bear hoort, heeft een buikje, is behoorlijk lang en heeft veel haar.

Er zijn nog veel meer termen om lichaamsbouw van homomannen te typeren, maar dit zijn de meest gebruikte. De termen worden bij dating apps vooral gebruikt om duidelijk te maken waar iemand op valt.

Een westers begrip dat discrimineert

De term twink komt vanuit de westerse wereld – waar de meeste mensen blank zijn. Dit houdt wel in dat homomannen met een kleurtje, ongeacht welke, vaak niet onder deze termen geschaard kunnen worden. Het zijn dus vaak blanke mannen die onder deze termen vallen.

Doordat donker getinte mannen of mannen met een andere huidskleur dan blank erbuiten vallen, kunnen ze zich soms ook gediscrimineerd voelen door die termen. Dit is in ieder geval hoe het er van buitenaf uit kan zien. Bovendien zijn er ook blanke homomannen die zich helemaal niet kunnen vinden in een van de termen die gebruikt worden, ook al hebben ze dus een blanke huidskleur.

Commentaar op de term

De grootste reden waarom heel veel mensen het niet eens zijn met deze typeringen, is omdat er enkel wordt gekeken naar de fysieke kenmerken. Er zullen uiteindelijk steeds weer nieuwe termen erbij komen en anderen zullen weer verdwijnen. In deze wereld kun je het toch voor niemand goed doen en zal er altijd wel iemand zijn die zich gepasseerd of beledigd voelt. Dit geldt voor de hele wereld en elke community die zich weet te onderscheiden – ook de gay community.

jongen man

Onzekerheid over het ontstaan

Hoe de term precies ontstaan is? Daar is enige onzekerheid over. Er zijn twee mogelijkheden die het meest aannemelijk zijn. De ene is dat het woord voor het eerst gebruikt werd in 1963 en afstamt van het woord twank. Een twank was in het verleden een mannelijke homoseksuele prostituee. Een man die gewillig was en de man wilde zijn voor iedere dominante partner.

Een andere mogelijkheid is dat het afgeleid is van een cakeje genaamd de Twinkie. Dit is een snack die niet bepaald gezond is, zoet en van binnen gevuld met crème. Dit is precies wat het huidige idee van een twink ook is. Daarom wordt gedacht dat de term hiervan afgeleid is, maar dan puur op figuurlijke wijze; als lekkernij.

Andere oorsprong van twink

Anderen zeggen weer dat het een samenvoeging van een aantal woorden is; het zou ’teenagers, white, into no kink’ betekenen. Het is dus een jonge blanke man die niet zo van de kinky sexuele dingen is. In de literatuur werd twink voor het eerst gebruikt in een boek in 2007. In het boek Never Enough wordt een twink aangeduid als een jonge homo die er uitziet als iemand tussen de 18 en 23, tenger gebouwd, vaak blond en een kaal of gladgeschoren lichaam heeft. Dit is wat de algemene definitie van twink is en sluit daarmee aan bij wat de gay community als een twink beschouwd.

Twink code om iemand te beschrijven

Er is – of was – ook nog zoiets als de twink code. Dit is een code waarbij letters, nummers en andere karakters (van een Westers toetsenbord) gebruikt worden. In chatboxen, op forums en in dating apps wordt gebruik gemaakt van deze code. Het is een manier om aan te geven wat voor fysieke bouw iemand heeft en wat iemand voor voorkeur heeft. De code bestaat vooral uit de uiterlijke kenmerken.

Denk hierbij aan de C voor haarkleur, de L voor haarlengte, de H voor hoeveel haar iemand heeft, de Y voor hoe jong iemand eruit ziet. Hoewel deze code in het verleden veel gebruikt werd in de gay community, is dit tegenwoordig niet meer zoveel het geval.

Veelgebruikte term die al even bestaat

In alle jaren dat de term al bestaat, is de betekenis ervan in de homogemeenschap eigenlijk altijd wel hetzelfde geweest. Hoewel sommigen het niet eens zijn met de typering ervan, is het nog steeds een veelgebruikte term als het aankomt op het aangeven van iemands voorkeur. Al is de oorsprong van twink nog steeds niet helemaal bekend, waar het voor staat is duidelijk genoeg geworden. En daardoor weet elke homoman wat ermee wordt bedoeld.

Of je er nu positief of negatief tegenaan kijkt, de termen bestaan en worden gebruikt. Aangezien deze allen de test der tijd hebben doorstaan, zal dat ook nog wel een tijd zo blijven. Of je het nu wil, of niet.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie