Home Algemeen Wat is een trophy wife? Wanneer je de trofee bent van een man

Wat is een trophy wife? Wanneer je de trofee bent van een man

6 minuten leestijd
0
trophy wife

Wanneer je begint met daten, heb je waarschijnlijk een bepaald verwachtingspatroon van je toekomstige partner. Knap, betrouwbaar, loyaal; je hebt bepaalde eisen waaraan hij of zij moet voldoen. En daarbij zijn bepaalde eigenschappen weer wat belangrijker dan anderen. Voor iedereen zijn deze wensen anders en dat maakt ieder van ons uniek.

De eisen en voorwaarden die je stelt aan je toekomstige partner zijn persoonlijk. Sommige mensen gaan voor gedeelde interesses of religieuze voorkeuren. Of ze willen die chemie voelen, een magische klik. Anderen hechten daar minder waarde aan en baseren hun keuze op fysieke kenmerken. En sommige van deze mensen leggen de nadruk wel heel erg op het uiterlijk: zij gaan voor de trophy wife.

Wat is een trophy wife?

Misschien heb je wel eens van de term trophy wife gehoord. Als we het over een trophy wife hebben, gaat het over een aantrekkelijke, jonge vrouw die getrouwd is met een wat oudere rijke man. Of met een man die niet veel ouder is, wel vermogend, maar op het gebied van aantrekkelijkheid wat minder bedeeld is. Het is niet zo dat de vrouw perse op uit is op het geld, maar ze geniet wel van de voordelen die gepaard gaan met het luxe leven.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Zo’n vrouw is eigenlijk gewoon arm candy, zoals ze dat zo mooi zeggen: een knappe vrouw voor een oudere man om aan de arm te hebben. Een vrouw waarmee hij kan pronken voor het oog van vrienden, familie en andere geïnteresseerden. Vaak heeft zo’n vrouw niet heel veel meer bij te dragen dan schoonheid en ze doet er dan ook alles aan om er mooi uit te blijven zien voor haar man – en iedereen die hen ziet.

Een trophy wife is vaak niet heel intelligent, niet heel goed onderlegd en heeft verder niet veel inhoud. Dat is althans het stereotype trophy wife, dat volgens onderzoek overigens een mythe is.

Negatieve aspect van een trophy wife

Een oude of lelijke man die trouwt met een trophy wife wordt geregeld scheef aangekeken. Het heeft dan ook wel een negatieve klank, een relatie met een trophy wife. Het geeft namelijk het beeld dat een man enkel door zijn rijkdom of sociale positie een mooie vrouw kan krijgen in de vorm van een trophy wife. En daarnaast wordt er dan ook veel van zijn geld uitgegeven aan het mooi houden van zijn vrouw, in de vorm van cosmetische ingrepen. In het klassieke scenario gaat dit dan ook veel te ver en is zo’n vrouw compleet onherkenbaar geworden.

De vrouw als statussymbool

In de hogere sociale lagen wordt een vrouw nog altijd als statussymbool gezien. Dit is vooral in de wereld waar geld en macht hoogtij vieren. Hoe mooier de vrouw, hoe meer complimenten een man zal krijgen. De mannen die zulke trophy vrouwen aan hun zijde hebben, zijn vaak oudere mannen die het niet perse van hun looks moeten hebben.

Ze willen juist door een mooie vrouw te huwen, laten zien hoeveel geld ze wel niet hebben. Hoe jonger en mooier, hoe hoger de sociale status van de man. De mannen grappen onderling over hoe mooi hun vrouw is en willen anderen de loef afsteken. Ze gebruiken de vrouw als trofee.

Waar komt de term vandaan?

Wat de oorsprong van de term ‘trophy wife’ is, is niet helemaal zeker. Wat we wel weten, is dat het idee van een trofee-vrouw een oud concept is. Aan de ene kant wordt gezegd dat de term voor het eerst in 1950 werd gebruikt, toen erover werd geschreven in The Economist. In het tijdschrift werd verteld hoe mannen in de oorlog de mooiste vrouwen mee naar huis namen tijdens het gevecht. Deze vrouwen werd dan tot hun vrouwen gemaakt en daarmee ontstond de term trophy wife.

Aan de andere kant wordt gezegd dat het pas in 1989 voor het eerst werd gebruikt en dat het de huidige betekenis toen al had. Ook toen werd de term al gebruikt voor een jonge mooie vrouw die met een oudere rijke man getrouwd was. Trophy wife, nu stevig verankerd in de Engelse taal, werd 1989 beschreven door Connelly, een hoofdredacteur van het tijdschrift Fortune, toen ze schreef: “Krachtige mannen beginnen trophy wifes te eisen…”

Bekende trophy wives

Er zijn heel veel bekende trophy wives op te noemen, maar om in het heden te blijven is Melania Trump misschien wel de allerbekendste. Deze trophy wife was vroeger een model toen Donald en Melania elkaar voor het eerst ontmoetten. Van een bekend koppel hebben ze het helemaal tot in het Witte Huis geschopt. Volgens Donald is Melania ontzettend zachtaardig en is dat ook de eigenschap waar hij op viel. Natuurlijk, Donald.

Er wordt gezegd dat Melania ook geen helder licht is en er alles aan doet om haar uiterlijk op orde te houden voor haar man. Zij is dus absoluut een voorbeeld van een trophy wife die Donald Trump wat meer aanzien moet geven.

Berlusconi en zijn 49 jaar jongere Pascale

Als we in Europa kijken, in Italië, dan is er de bekende trophy wife Francesca Pascale. Ze was de vrouw van de oud-premier van Italië, Silvio Berlusconi. Pascale is bijna drie keer zo jong als Berlusconi en de twee leerden elkaar al kennen toen Pascale nog een tiener was. Pas jaren daarna begonnen de twee met daten om zich daarna te verloven en te trouwen.

Volgens beiden was het ware liefde maar de vraag blijft of het geld van Berlusconi er niet ook gewoon heel veel mee te maken had. Zelfs de ouders van Pascale vroegen zich af waarom ze met een man wilde trouwen van 77 jaar oud, terwijl ze zelf 28 was. Ook Pascale was het prototype trophy wife wat puur als pronkstuk aan de arm van Berlusconi diende.

golddigger

De vergelijking met golddiggers en sugar babies

De term trophy wife behoort in dezelfde hoek als golddiggers en sugar babies. Waar het bij trophy wives vooral is dat de vrouwen gebruikt worden als statussymbool en bij golddiggers en sugar babies de vrouwen zelf de rijkdom en status opzoeken. Een golddigger is iemand die vooral uit is op het geld van iemand en daarbij zomaar kan doen of er liefde in het spel is. Dit zijn vooral vrouwen, maar er zijn ook mannen die als golddigger bestempeld kunnen worden.

Het is wel vaak zo dat het om een oudere man gaat die een jongere vrouw aan de haak slaat. Die jongere vrouw is dan vooral uit op de financiële middelen.

“The ultimate ambition of a gold digger is to end up as a trophy wife.” – Lynn Barber in The Times of London.

Golddiggers verwachten geld, cadeaus en aandacht

Golddiggers zijn enkel uit op dure cadeaus en extravagante uitstapjes. Zo’n golddigger doet er niets voor terug en verwacht gewoon dat alles voor hem of haar betaald wordt. Vaak volgt er weinig waardering van zo’n type. Een van de belangrijkste indicaties dat je met een golddigger te maken hebt, is dat het alleen maar over geld gaat.

Bij een trophy wife zal dit niet zo snel het geval zijn. Dan is het vooral de man die de vrouw alles wil kunnen bieden om deze als pronkstuk naast zich te kunnen houden.

Een sugar baby zoekt een geldschieter

Een sugar baby is dan weer iemand die een sugar daddy zoekt. Een sugar baby zoekt iemand als geldschieter. In ruil voor geld en cadeaus brengt zo’n sugar baby dan tijd door met de sugar daddy. Hoe deze tijd ingevuld wordt, dat is tussen de daddy en baby zelf – ook wel suikeroom en suikernichtje genoemd.

Een sugar daddy is typisch een oudere man die door middel van geld een jonge vrouw aan zich bindt. We hebben het dan bijvoorbeeld over de bekostiging van studiekosten, maar ook huurkosten, kleding en andere benodigdheden kunnen tot deze vergoedingen behoren. Geld is de enige drijfveer voor een sugar baby en sugar daddy om met elkaar om te gaan. Dit zijn een aantal datingsites voor sugar daddy dating:

Beiden halen er voordeel uit

Voor dit type “relatie” is het zo dat eigenlijk beide partners er voordeel uit halen. Het kan zijn dat zo’n relatie voor de sugar daddy puur om gezelschap gaat, maar het kan natuurlijk ook om seksueel contact gaan. Voor beide partijen is het daarbij wel verstandig om van te voren te bespreken wat er van elkaar verwacht wordt en hoe de invulling van de relatie is.

In de regel gaat het zelfs zo ver dat er voorwaarden worden opgesteld zodat duidelijk is wat de verwachtingen zijn. Dit is natuurlijk bij een trophy wife niet het geval. Daar gaat het om een “echte” relatie waarbij ook zeker sprake kan zijn van liefde. Een trophy wife hoeft verder niet wat terug te doen voor het geld. Dit is bij een sugar baby wel het geval. Voor wat, hoort wat.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 soorten mannen die elke vrouw wil

Er zijn van die mannen die iedereen wel eens is tegengekomen. En waarvan iedereen weet dat…