Vriendschap tussen man en vrouw: is het echt mogelijk?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Vriendschappen zijn enorm belangrijk in het leven. Waar mannen en vrouwen vroeger vooral apart hun vriendschappen vormden, komt het nu ook steeds vaker voor dat er een vriendschap ontstaat tussen een man en een vrouw. Maar kan dat wel?

Er zijn tal van meningen over het onderwerp of mannen en vrouwen vrienden kunnen zijn. Sommigen denken dat het geen enkele kans van slagen heeft, omdat er vrijwel altijd iets in de weg staat: seks. Toch lijkt het dat vriendschappen tussen mannen en vrouwen steeds meer geaccepteerd worden. Maar is een vriendschap tussen man en vrouw nu echt mogelijk?

Geschiedenis van vriendschappen

Voor een lange tijd waren vriendschappen tussen mannen en vrouwen vrijwel ondenkbaar. Tot de eerste feministische golf, rond 1850, begaven mannen en vrouwen zich in totaal andere kringen. Vrouwen werden als minderwaardig beschouwd, waardoor een vriendschap tussen man en vrouw vrijwel uitgesloten was. Vanaf de tweede feministische golf, ongeveer eind jaren 60 van de vorige eeuw, werd er hard gestreden voor gelijke rechten en kansen. Hierdoor werden platonische vriendschappen tussen mannen en vrouwen ook een steeds vaker voorkomend fenomeen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Onderzoek naar vriendschap tussen man en vrouw

Niet iedereen vindt hetzelfde belangrijk in een vriendschap en zo zijn er ook verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen vinden vaak het ondernemen van activiteiten belangrijk, terwijl vrouwen zich richten op het communiceren. Er is daarom ook veel onderzoek gedaan naar de manier waarop verschillende seksen naar vriendschap kijken.

De psycholoog Mirella Brok zag verschillende overeenkomsten tussen de manier waarom mannen en vrouwen naar vriendschap kijken. Zo bleek bijvoorbeeld verrijking van ontwikkeling, gemeenschappelijkheid, waardering, empathie en vertrouwen van groot belang voor beide seksen. Er zijn dus zeker overeenkomsten in de waarden, waardoor een vriendschap tussen mannen en vrouwen mogelijk zou moeten zijn.1

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Naast deze overeenkomsten zijn er ook zeker verschillen in de manier waarop naar vriendschap wordt gekeken. Mannen selecteren een mogelijke vriendin vaak op basis van de aantrekkelijkheid van de vrouw, terwijl vrouwen zich bezighouden met de balans van geven en nemen. Ook zullen vrouwen zich vaker focussen op het communiceren en vertellen van problemen, terwijl mannen liever dingen samen ondernemen.

Onderzoek onder studenten

Jaren geleden, in 2000, werd er onderzoek naar gedaan onder studenten. Zowel mannen als vrouwen gaven hier aan wat ze als voordelen zagen van een gemengde vriendschap. Dit was onder andere de mogelijkheid om meer te leren over het andere geslacht, gezelligheid, gesprekswaarde, sociale status en dat het goed is voor je zelfvertrouwen. Toch zaten er ook zeker wat nadelen aan, aangezien er verwarring kan ontstaan of jaloezie. Een ander nadeel was dat de één meer gevoelens had en dat er misschien sprake zou zijn van een onbeantwoorde liefde.2

Een opvallend verschil was dat mannen het als een voordeel zagen als ze toch in bed zouden belanden met hun vrouwelijke vriend, terwijl vrouwen hierbij juist bang waren voor het einde van de vriendschap. Mannen voelden zich ook sneller afgewezen als er geen sprake zou zijn van seks in de relatie.

Wanneer is een vriendschap mogelijk?

Een vriendschap tussen man en vrouw is zeker mogelijk, maar alleen als je dezelfde manier over een vriendschap denkt. Als je samen gezellig over dingen kunt kletsen en dingen kan ondernemen, kan het helemaal probleemloos verlopen. Maar als vrouwen meer persoonlijke zaken gaan delen, dan kan dit leiden tot meer intimiteit. De kans is dan aanwezig dat er ook gevoelens bij komen kijken.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Als een man of vrouw in een platonische relatie ook opeens seks of commitment wil, dan kan dit de vriendschap bemoeilijken. Degene die meer uit de vriendschap wil halen, zal dit vaak niet toegeven, waardoor er spanning in de relatie zal ontstaan. De vriendschap is dan niet meer gelijkwaardig.

Deze aantrekkingskracht oplossen

Als een man of vrouw in een vriendschap gevoelens begint te ontwikkelen, dan kan dit dus een probleem veroorzaken. Deze disbalans in de vriendschap hoeft echter niet het einde te betekenen. Vaak kan er door open communicatie op een goede manier mee omgegaan worden om de vriendschap voort te laten duren. Een cross-seksevriendschap kan dus, ondanks zulke gevoelens, zeker nog steeds standhouden.

infinity symbool

3 tips om het te laten slagen

Een vriendschap voor de lange termijn kan eigenlijk alleen werken als beide partijen hetzelfde willen. Ze moeten zich bewust zijn van de valkuilen, zoals het ontwikkelen van gevoelens, en ervoor willen zorgen dat ze dit samen oplossen. Alleen op die manier is het mogelijk om een man-vrouwvriendschap te laten slagen. Hieronder geven we 3 voorwaarden en tips om dit type vriendschap te laten slagen.

1. Wees duidelijk en eerlijk

De eerste voorwaarde om een vriendschap te laten slagen, is om duidelijk te zijn over je intenties. Zorg ervoor dat jullie allebei weten waar je aan toe bent. Geef aan wat je wel en niet uit je vriendschap wil halen. Mochten er toch gevoelens opspelen, dan is het belangrijk om deze niet te verbergen. Dit zal ervoor zorgen dat het op de lange termijn alleen maar ingewikkelder wordt.

Vaak hoor je van mannen en vrouwen dat ze het niet willen uitspreken, omdat ze de vriendschap niet op het spel willen zetten of bang zijn om afgewezen te worden. Toch is het belangrijk om dit uit te spreken, aangezien open communicatie enorm belangrijk is.

2. Houd het eerlijk

De vriendschap kan alleen goed werken als jullie allebei tevreden zijn met hoe het gaat. Het werkt daarom ook het beste als jullie allebei dezelfde behoeftes hebben. Als iemand toch meer behoeftes heeft, dan is de vriendschap niet helemaal meer eerlijk, en is de kans groot dat het niet meer standhoudt.

Dit type vriendschap werkt het beste als jullie allebei een andere partner hebben voor overige behoeftes. Dit kan er ook voor zorgen dat er minder jaloezie optreedt, waardoor de vriendschap wordt versterkt.

3. Spreek af met eventuele partners

Als jullie allebei ook een liefdespartner hebben, dan kan het een goed idee zijn om ook eens af te spreken met deze partners erbij. Hierdoor kun je er namelijk aan wennen om elkaar puur platonisch te zien. En zo kunnen zij zien dat jullie geen friends with benefits zijn, maar gewoon twee vrienden van het tegenovergestelde geslacht.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie