Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet eens zo dat jullie je tot elkaar aangetrokken voelen, maar het is duidelijk dat er een ‘klik’ is. Het gesprek verloopt moeiteloos, alsof je elkaars zinnen kunt afmaken. Misschien voelt het zelfs alsof jullie elkaar al jaren kennen, terwijl je de ander voor het eerst spreekt. Hoe kan dit?
Onderzoekers zijn al jaren op zoek naar het antwoord en komen steeds dichter bij de reden waarom sommige mensen wel met elkaar klikken en anderen niet. Zo hebben ze ontdekt dat de hersengolven van mensen die een klik hebben zich meer synchroniseren dan bij mensen die elkaar minder goed kennen. Maar ook zonder je hersenen te verbinden met elektroden zijn er manieren om te herkennen of je een klik met iemand hebt.
Volgens experts voelen we ons meer verbonden met mensen wiens houding, stemritme, gezichtsuitdrukking en zelfs het knipperen met de ogen overeenkomt met die van ons. Nieuw onderzoek suggereert echter dat je neus er ook iets mee van doen heeft. Onderzoekers van het Weizmann Institute of Science hebben namelijk ontdekt dat mensen de neiging hebben om vriendschappen te sluiten met mensen die een vergelijkbare lichaamsgeur hebben.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Vriend of vijand?
Iedereen die ooit een hond heeft uitgelaten, weet dat een hond van een afstand kan zien of een naderende hond een vriend of vijand is. Bij twijfel kunnen de twee honden, wanneer ze elkaar tegenkomen, voorzichtig aan elkaar ruiken. Wat de honden ruiken, zal bepalen of ze met elkaar gaan dollen of fel beginnen te blaffen. De lichaamsgeur bepaalt voor hen of het een vriend of vijand is.
Onderzoekers van de Israëlische universiteit wilden weten of dit ook het geval is bij mensen. Gebruiken mensen hun neus gewoon niet in sociale situaties? Of nemen we de geur van anderen ‘stiekem’ op in plaats van openlijk?
Om achter het antwoord te komen, ondervroegen de onderzoekers 20 koppels van vrienden die een klik hebben en bij wie de vriendschap zich oorspronkelijk zeer snel had gevormd. Omdat de vriendschap zo snel ontstond bij deze koppels, veronderstelden de onderzoekers dat deze vriendschappen in grotere mate werden beïnvloed door fysiologische eigenschappen zoals de lichaamsgeur.
Vriendschap ruikt vertrouwd
Om de rol van geur in deze vriendschappen te bepalen, verzamelden ze lichaamsgeurmonsters van deze ‘klikvrienden’. Vervolgens voerden ze twee experimenten uit om de monsters te vergelijken met die van willekeurige koppels. Dat gebeurde zowel met behulp van de eNose (elektronisch geurdetectieapparaat die de chemische kenmerken van de geuren beoordeelt) als met vrijwilligers die aan de monsters roken voor een menselijke waarneming. In beide experimenten bleek het resultaat hetzelfde: klikvrienden ruiken meer naar elkaar dan de individuen in de willekeurige koppels.
De resultaten van deze tests suggereren dat onze neus een grotere rol speelt dan eerder werd gedacht bij onze vriendenkeuze. Uit de verzamelde gegevens konden onderzoekers zelfs met een nauwkeurigheid van 71 procent voorspellen welke twee willekeurige koppels een positieve sociale interactie zouden hebben, alleen op basis van hun lichaamsgeur.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.