Kan een vreemdganger veranderen? Dit zegt of ze blijven vreemdgaan

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
6 minuten leestijd

Eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger? De mening lopen uiteen. Terwijl sommigen zeggen dat mensen wel degelijk kunnen veranderen, hebben anderen een duidelijk standpunt: ‘een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken’.

Ongeacht de overtuiging of het wel of niet mogelijk is, is iedereen het erover eens dat vreemdgaan een van de meest verwoestende dingen is die in een relatie kan gebeuren. Wanneer de ene partner vreemdgaat, laat het vaak levenslange littekens achter bij de ander. Soms zijn die littekens pas op latere leeftijd zichtbaar, maar niemand ontsnapt ongedeerd aan overspel. Een logische vraag is dus: kun je het voorkomen? En als je bedrogen bent: kun je voorkomen dat het nog een keer gebeurt?

Als het om vreemdgaan gaat zijn er veel vragen, maar geen gemakkelijke antwoorden. Dat komt omdat iedere situatie er één op zichzelf is. Het is persoonlijk en uniek. En dat geldt ook voor een van de moeilijkste vragen: kan iemand die is vreemdgegaan veranderen? Het is een simpele vraag met een complex antwoord: it depends.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Afhankelijk van aan wie je het vraagt, zou het antwoord zowel “ja” als “nee” zijn. Maar als je vasthoudt aan ‘eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger’, dan doe je de mens in het algemeen tekort. Het is een onderschatting van het vermogen van mensen om te veranderen, want dat kan iedereen. Maar alleen als ze dat zélf willen.

Kan een vreemdganger veranderen?

Het is wetenschappelijk bewezen: mensen kunnen veranderen. En dat betekent dus ook dat een vreemdganger het bedrieglijke gedrag kan veranderen. Maar of dat ook zal gebeuren, dat is volledig aan de persoon zelf.

Wil je weten of een vreemdganger zal of kan veranderen? Let dan goed op de redenen die genoemd worden voor het vreemdgaan. Dit helpt je te bepalen of ze echt willen veranderen of dat ze het misschien nog een keer doen. En dan gaat het voornamelijk om de schuldvraag: wie of wat geeft hij of zij de schuld? Zijn het de externe factoren, de relatie, de partner of zichzelf?

De schuldvraag

Hoewel vreemdgangers stuk voor stuk mensen zijn met een eigen verhaal en leven, hebben ze één ding gemeen: op een bepaald moment krijgen ze de drang om in hun eigen behoeften te voorzien. De motivatie is zelfvoldoening, waarbij goed en kwaad worden genegeerd. En dat geldt dus ook voor de gevolgen en het leed dat ermee veroorzaakt wordt.

Vreemdgangers zijn (tijdelijk) egoïstisch. Ze proberen de schuld te geven aan drank, de slechte relatie, de verleiding, de verwaarlozing door de partner en eigenlijk alles wat ze niet zelf onder controle hebben. Ze plaatsen zichzelf in de slachtofferrol en dan is bijna alles te rechtvaardigen. Zelden geven ze zichzelf de schuld, degene die als enige verantwoordelijk is voor het vreemdgaan. “Ik kon er niets aan doen.” “Het overkwam me.”

Het is een keuze

In werkelijkheid weten ze heel goed dat ze fout zitten, maar ze doen het omdat ze het zélf willen. Het is en blijft een keuze die zij zelf maken. Voortdurend ruzie en meningsverschillen? Er zijn betere manieren om daarmee om te gaan dan vreemdgaan. Emotionele verwaarlozing? Het is een keuze om de aandacht buiten de deur te zoeken.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Vreemdgaan gebeurt niet omdat een relatie “slecht” is, het gebeurt omdat de vreemdganger ervoor kiest om er zo mee te dealen. Uiteindelijk zijn er veel redenen te noemen waarom ze zijn vreemdgaan, maar de schuldige is niemand anders dan zijzelf.

De verandering

Pas als de vreemdganger zichzelf de schuld geeft, verantwoordelijkheid neemt voor het gedrag en de schade die daarmee is aangericht, kan er sprake zijn van een verandering. Geen excuses meer om het gedrag te rechtvaardigen en toegeven dat het verkeerd was wat ze deden. Als de vreemdganger dit niet doet of inziet, wat houdt hem of haar dan tegen om het weer te doen? Helemaal niets.

Eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger?

Dat is dus niet altijd het geval én het geldt niet voor iedereen. Het is meer een uitdrukking om jezelf te beschermen: een soort van verdedigingsmechanisme. Want uiteindelijk kunnen alle mensen veranderen en is het dus geen garantie dat iemand vaker vreemdgaat na het eerste slippertje.

Mensen die zeggen dat een vreemdganger niet kan veranderen, hebben zelf nooit een scheve schaats gereden. Ze weten niet hoe het is. Ze hebben nooit te maken gehad met het vreselijke schuldgevoel als ze in bed liggen naast hun partner. Niet kunnen slapen, starend naar het plafond, nadenkend over de misstap die ze zijn begaan. Want zodra sommige vreemdgangers beseffen wat voor een fout ze hebben gemaakt, dan pas gaan ze nadenken over de pijn die ze iemand toebrengen.

Het zijn deze vreemdgangers die kunnen veranderen: de vreemdgangers die écht spijt hebben van hun acties. Deze ex-vreemdgangers hebben geleerd van hun fouten. Als ze dan ook nog eens leren begrijpen wat hen ertoe gebracht heeft, dan kunnen ze het de volgende keer herkennen én voorkomen.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie