Psycholoog ziet stijging van eenzame, alleenstaande mannen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Als je een paar seconden zou nadenken over de mensen in je leven, zou het niet lang duren voordat je iemand in gedachten hebt die zowel single is als alleenwonend. En als we een populair artikel van Psychology Today mogen geloven is de kans is groot dat het om een heteroseksuele man gaat. Volgens psycholoog dr. Greg Matos is het namelijk zo dat jonge mannen en die van middelbare leeftijd eenzamer zijn dan ooit tevoren. “En dat zal waarschijnlijk alleen nog maar erger worden”, zegt Matos.

Het probleem? De hogere normen van het moderne daten waar heteromannen mee te maken hebben. Naarmate de relatiestandaarden toenemen, dalen de opties voor mannen, zo stelt de psycholoog. Matos zegt dat mannen zo ongeveer alles aan zichzelf moeten veranderen of er genoegen mee moeten nemen om alleen te blijven. Au.

Het stuk van Matos ging al snel viraal en leidde tot de nodige discussies en opschudding op sociale mediakanalen. Binnen enkele uren waren er duizenden berichten over het onderwerp gedeeld op Twitter en TikTok. Sommigen juichten de bevindingen van Matos toe en vonden validatie in het stuk, terwijl anderen het er duidelijk niet mee eens waren – sommigen stuurden zelfs ‘hate mail’ naar Matos.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Waarom mannen het moeilijk hebben

Matos zegt dat er drie redenen zijn waarom mannen moeite hebben om een partner te vinden, waarbij hij verwijst naar het toenemende gebruik van datingapps, hogere relatiestandaarden en het nalaten om zichzelf te verbeteren. Het artikel citeert ook een recent onderzoek van Pew Research waaruit blijkt dat mannen nu ‘meer kans hebben dan vrouwen om geen partner te hebben, wat 30 jaar geleden niet het geval was.’

Een van de problemen is dat mannen meer dan 62% van de gebruikers uitmaken op datingapps waardoor ze oververtegenwoordigd zijn. Vrouwen zijn door de scheve verhouding echter overweldigd door het aantal opties dat ze hebben. Het betekent in de praktijk dat de concurrentie onder mannen hevig is en daadwerkelijke dates zeldzamer dan ooit zijn, terwijl de vrouwen selectiever worden en de normen verhogen.

Eindelijk de bevestiging

Vrouwen waren niet verrast door de bevindingen van de psycholoog. Ze klagen al jaren over de lage standaarden, de lat die te laag ligt voor mannen en de voorkeur voor mannen die ‘emotioneel beschikbaar zijn, goede communicators en vergelijkbare waarden delen’. Het is voor veel vrouwen de bevestiging van wat ze al jaren zeggen over de datingscene.

Mannen daarentegen waren verontwaardigd, omdat het nota bene door iemand uit hun eigen ‘team’ wordt gezegd, bewerend dat vrouwen ‘te kieskeurig’ zijn en ‘dubbele standaarden’ hebben. Volgens Matos heeft dit alles tot een kloof geleid. Mannen blijven single en eenzaam achter omdat ze niet voldoen aan de wensen van de moderne vrouw. En misschien biedt het hen ook wel hoop dat single mannen steeds minder opties hebben, want dan gaan ze eindelijk eens aan hun vaardigheden werken.

“Voor mannen zal deze kloof in relatievaardigheden waarschijnlijk, als deze niet wordt aangepakt, leiden tot minder datemogelijkheden, minder geduld voor slechte communicatieve vaardigheden en langere perioden van single zijn”, zegt de psycholoog. “Het probleem voor mannen is dat de emotionele connectie de levensader is van gezonde, langdurige liefde.”

‘Level up your mental health game’

De kloof waar Matos het over heeft is mede verantwoordelijk voor de trend dat vrouwen liever vrijgezel blijven dan tijd verspillen aan mannen hun tijd niet verdienen. Voor de mannen die niet ongewild vrijgezel willen blijven ligt er een taak in het verschiet. Dat is het verbeteren van hun relatievaardigheden. Of zoals de psycholoog het zegt: “Level up your mental health game.

“Dat betekent dat je in individuele therapie moet gaan om je vaardigheidskloof aan te pakken”, zegt Matos. “Het betekent dat je je eigen interne wereld waardeert en je ideeën voldoende respecteert om ze effectief te communiceren. Het betekent dat je intimiteit, romantiek en emotionele connectie moet zien als je tijd en moeite waard.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie