Bijna helft van Nederlandse singles valt als een blok voor iemands stem

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Zou jij op iemand verliefd kunnen worden als je alleen diens stem hoort? Als je onlangs het Netflix-programma Love is Blind hebt gekeken, dan is het antwoord waarschijnlijk ‘ja’. En als je het bevestigt, dan ben je niet de enige. Volgens recent onderzoek van datingapp Lexa vinden Nederlandse singles het stemgeluid zo belangrijk dat de helft van hen als een blok voor iemand zou kunnen vallen, alleen op basis van de stem.

In het Netflix-programma Love Is Blind ontmoeten de deelnemers hun dates, maar kunnen ze elkaar niet zien en alleen via luidsprekers met elkaar praten. Ze horen elkaars stem, maar daar blijft het dan ook bij. Ze zien elkaar niet. Zou het genoeg zijn om verliefd te kunnen worden? Zoals het programma aantoont is het niet nodig om elkaar te zien, want sommige koppels trouwen uiteindelijk op het scherm – zonder elkaar gezien te hebben.

Inhoud van deze pagina

Nu hebben we het hier over een televisieprogramma dat zich niet meteen laat vertalen naar het echte leven. Gelukkig heeft Lexa er onlangs onderzoek naar gedaan om erachter te komen hoe Nederlanders daarover denken. Hoe belangrijk is de stem van iemand als je aan het daten bent? En maakt het accent een verschil?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De stem telt

De datingapp vroeg aan meer dan duizend Nederlanders hoe belangrijk de stem van een ander is tijdens het daten. Volgens 77% van de ondervraagde singles is de stem van iemand (heel) belangrijk. Het kan ook een dealbreaker zijn, zo blijkt, want bijna de helft van de singles geeft aan wel eens teleurgesteld te zijn geweest door de stem van hun date.

Volgens wetenschappelijk onderzoek is de stem een eigenschap waar mensen onbewust voor kunnen vallen. Ondanks dat je er niet op let of aandacht aan geeft, kan de stem juist datgene zijn wat je aantrekkelijk vindt aan een persoon. De vocale signalen die je weggeeft met je stem zouden ook gebruikt worden om je leeftijd, dominantie, emotionele toestand en fysieke kracht in te schatten.

Als we het over stemgeluiden hebben, dan ontkomen we ook niet aan accenten. Sommigen houden ervan, anderen hebben er een hekel aan. En hoe iedereen over accenten denkt, ligt ook vooral aan het specifieke accent. Uit het onderzoek van Lexa blijkt dat Brabantse (34%), Amsterdamse (29%) en Limburgse (22%) accenten het bijzonder goed doen. Maar het zijn niet alleen de accenten die een stem aantrekkelijker kunnen maken. Talen kunnen dat ook. De ondervraagden geven de voorkeur aan het Spaans (33%), Italiaans (30%) en Frans (22%).

Voicememo’s

Met deze resultaten in gedachten zijn de ontwikkelaars van Lexa aan het werk gegaan om de kracht van de stem in hun app te integreren. De oplossing die zij vonden, en die al in gebruik is op andere datingapps met audiofuncties, is de introductie van de voicememo. De audionotitie op het datingprofiel is een extra dimensie die gebruikers van de app kunnen inzetten. Vanaf vandaag kun je in een spraaknotitie vertellen hoe je ideale weekend eruitziet zodat anderen alvast kennis kunnen maken je stem – voordat je ook maar één bericht hebt uitgewisseld.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie