Home Algemeen Sweet talk: hoe je stem je verraadt als je iemand leuk vindt

Sweet talk: hoe je stem je verraadt als je iemand leuk vindt

1 minuten leestijd
0
stem man

Van de feromonen in je geur tot de subtiele hints van de lichaamstaal; iedereen is bekend met de tekenen dat iemand je leuk vindt. Maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Nieuw onderzoek suggereert namelijk dat je het ook aan de stem kunt merken. Terwijl je je inhoudt om niet om elk dom grapje te lachen, is het je stem die je verraadt.

Antropologen van de Universiteit van Sussex hebben onderzoek naar stempatronen gedaan tijdens een aantal speeddating evenementen. Voor het onderzoek werden 30 heteroseksuele singles in de leeftijd van 20 t/m 40 jaar gevolgd. De deelnemers werden met voicerecorders opgenomen terwijl de onderzoekers koptelefoons gebruikten om mee te luisteren naar de gesprekken. Daarbij ontdekten de onderzoekers een opvallend patroon, zowel bij mannen als vrouwen.

Hoge, lage stem

De onderzoekers ontdekten dat mannen de toon van hun stem verlaagden wanneer ze iemand vonden die ze in de toekomst weer zouden willen zien. De toon werd nog dieper als de vrouw in kwestie bijzonder gewild was. Dat op zich is al interessant, maar de resultaten van de vrouwen waren nog interessanter.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Vrouwen spreken volgens het onderzoek met een hogere en minder monotone stem als ze in gesprek zijn met een potentiële partner. Wat echter ook naar voren komt is dat dit verandert als de vrouw merkt dat het een populaire man is. In dat geval verandert de hogere stem naar een aanzienlijk diepere toonhoogte.

Het zit in de toonhoogte

Hoofdauteur dr. Katarzyna Pisanski zegt dat “verschillende onderzoeken laten zien dat een lagere toonhoogte bij vrouwen als aantrekkelijk of ‘sexy’ wordt ervaren.” Dit is waarschijnlijk de reden waarom vrouwen plotseling overschakelen naar een andere toonhoogtes, om zo aantrekkelijker gevonden te worden. Andersom verlagen mannen de stem om aantrekkelijker te worden voor vrouwen, door mannelijker over te komen.

Volgens Pisanksi worden vrouwen met een relatief hoge stem doorgaans als vrouwelijker, jonger en aantrekkelijker gezien dan vrouwen met lage stemmen. Daarentegen worden vrouwen met lage stemmen consequent beoordeeld als dominanter, competenter en volwassener. Met andere woorden, vrouwen hebben een keuze te maken. Verhoog je je stem om je jeugd en vrouwelijkheid te tonen? Of verlaag je je stem om een andere volwassen kant van jezelf te laten horen?

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dit is de beste ‘pick-up line’ die vrouwen kunnen gebruiken

Zodra je het woord ‘pick-up line’ hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan een afgezaagde …