Spijt van uitmaken? 5 dingen die je nu moet doen

Jay
Door Jay
8 minuten leestijd

Een dikke ruzie, relatietwijfels of omdat het gevoel weg was: om welke reden dan ook heb je jouw relatie verbroken. Je wilde eigenlijk weer verder met je eigen leven, maar ziet inmiddels toch in dat het misschien niet zo’n goed idee was om de relatie te verbreken. Je mist je partner, hebt spijt van je beslissing, en zou jouw acties het liefst weer terug willen draaien.

Je zit daarom met een dilemma, want het liefst wil je jouw partner weer terug. Toch weet je niet of dat gevoel na alle gebeurtenissen ook wederzijds is. Bovendien wil je niet wispelturig lijken. Wat je nu moet doen? Dat gaan wij je uitleggen. Maak je geen zorgen.

Spijt van uitmaken

Een relatie verbreken doe je niet zomaar. Vaak wordt er goed nagedacht over het uitmaken van een relatie. We hebben het hier over een beslissing die meestal niet over één nacht ijs gaat. Een opwelling of impulsieve beslissing, daarentegen, zal waarschijnlijk altijd worden opgevolgd door spijt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Is daar geen sprake van en heb je de relatie uitgemaakt om een andere discutabele reden? Dan kun je ook bij jezelf in beraad gaan. Weegt de reden volgens jou toch niet zwaar genoeg om een definitief einde te maken tussen jullie twee? Grote kans dat je dan toch spijt krijgt. Die spijt kan er ook komen als de redenen misschien wel geldig zijn, maar opgelost kunnen worden door bijvoorbeeld onderlinge afspraken.

Als het vertrouwen echt geschaad is door acties die een blijvende wond achterlaten, dan zul je het spijtgevoel zoveel moeten onderdrukken en jezelf bewust moeten maken van het feit dat het beter is zo.

Wil je de relatie terug?

Je zult flink bij jezelf in beraad moeten, want alle vervolgstappen die je maakt, kunnen een grote consequentie hebben. Stel: je hebt inderdaad spijt, dan is de volgende stap om je excuses aan te bieden. Dat kan in veel gevallen het als doel hebben om de relatie weer op te pikken, maar het kan ook een doel op zich zijn natuurlijk. Zo kun je sorry willen zeggen, zonder verdere bedoelingen.

Is de relatie herstellen het doel? Dan moet je ervoor zorgen dat je het weloverwogen aanpakt. Of laten we zeggen: dat je het in ieder geval beter aanpakt dan je beslissing om het uit te maken. Je kunt namelijk niet spijt betuigen, de relatie weer oppikken, om toch met twijfels te zitten en dezelfde actie over een tijdje weer uithalen. Je moet 100% achter je keuze staan.

5 manieren om de relatie te herstellen

Stel jezelf de vraag daarom maar eens of jij over 10 jaar nog bij je partner wil zijn. Is het antwoord ja? Dan wil je de relatie inderdaad terug en kun je vooruit met de volgende stappen:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Erken je fout

Oké, dat had je intussen wel gesnapt, lijkt ons zo. Daarom wil je immers spijt betuigen aan je ex met als doel om hem of haar terug te winnen. Wat we ook bedoelen is dat je jouw fout moet erkennen zonder al te veel verklaringen te willen geven voor jouw gedrag. Je bent fout geweest en punt. Maar maak er vooral geen verhaal van dat het allemaal door je partner kwam dat je daartoe gedwongen werd.

Erken je fout, wees volwassen, zeg wat je partner beter kan doen, maar ga niet met je vinger wijzen. Verklaringen voor fouten zijn er altijd, maar praat jezelf niet goed ten koste van de ander.

2. Gebruik social media

Laat op social media zien dat je doorgaat met je leven. Probeer de ander niet jaloers te maken, maar het kan geen kwaad om te laten zien dat je ook zonder hem of haar gelukkig bent. Al is de werkelijkheid in dit geval misschien anders.

Je roept zo in elk geval het gevoel op bij de ander om weer naar jou te verlangen en dat kan alleen maar in je voordeel werken. Post je normaal gesproken nooit wat op Facebook of Instagram? Dan kan het argwaan opwekken, dus doe het in dat geval dan wel met mate.

3. Blijf kalm en smeek niet

Jullie weten beide dat jij fout zat en dat mag ook best gezegd worden. Toch moet het geen smeekbede worden. Dat kan alleen maar wanhopig overkomen en je partner kan dat in zijn of haar voordeel gebruiken. Als hij of zij jou echt terug wil, dan zal je partner dat ook willen zonder een hele smeekbede. Tuurlijk, laat je emoties zien, en gebruik woorden die de gevoelige snaar raken, maar je moet niet op je knieën gaan zitten.

4. Zet alle pluspunten en minpunten op een rij

Dit is vooral even om echt zeker te zijn over je beslissing. Dat de relatie is uitgemaakt, komt meestal niet uit de lucht vallen en heeft met een bepaalde reden te maken. Je doet er daarom goed aan om even goed over die redenen na te denken, die misschien wel heel diep van binnen zitten en een bepaald gevoel uitdragen.

Zet alle minpunten van jouw ex of jullie relatie op een rij en doe dat ook met de pluspunten. Wegen de pluspunten zwaarder dan de minpunten? Dan doe je er goed aan om je ex terug proberen te winnen. Is dat niet het geval? Dan zul je er toch nog een paar keer over na moeten denken.

5. Laat het even rusten

Neem dan ook niet al te overhaaste beslissingen en laat het allemaal even rusten. Spijt na het uitmaken zorgt ervoor dat je hevige emoties voelt en dan zie je niet alles even helder meer. Laat alle emoties even varen, want dat zorgt er niet enkel voor dat je een betere beslissing maakt. Het zorgt er ook voor dat je jezelf niet teveel laat meenemen in je missie om je ex weer terug te winnen. Je kunt je strijdplan om je ex terug te winnen nog zo goed hebben voorbereid, maar als je te emotioneel bent, dan kan het alsnog helemaal mislopen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie