Wat is sexsomnia? Dit is wat je moet weten over slaapseks

Jay
Door Jay
8 minuten leestijd

Van de term insomnia zullen we allemaal hebben gehoord en als we dat verder trekken naar het woord sexsomnia, dan kun je je wel een globale voorstelling maken van wat we er in grote lijnen mee bedoelen. Toch is sexsomnia een heel specifieke en zeldzame activiteit waar sommige mensen aan lijden die verder gaat dan alleen seks tijdens de slaap. En dat vraagt om een duidelijke uitleg.

Want mensen die met sexsomnia te maken hebben, verrichten vaak ongewenste seksuele handelingen, terwijl ze feitelijk in slaap zijn. Zoals je je wel kunt voorstellen, kan dat leiden tot bizarre situaties en daarom vertellen we je graag meer over alles omtrent sexsomnia.

Wat is sexsomnia?

Sexsomnia wordt ook wel ‘slaapseks’ genoemd en staat bekend als een aparte vorm van parasomnia — een abnormale activiteit die optreedt terwijl iemand slaapt. Abnormaal wordt het zeker, want bij sexsomnia houdt een individu zich namelijk bezig met seksuele handelingen terwijl hij in z’n non-rem slaap zit. Seksueel gedrag dat het gevolg is van sexsomnia mag overigens niet worden verward met ander ‘normaal’ nachtelijk seksueel gedrag, zoals bijvoorbeeld een nachtelijke erectie of een slaaporgasme.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Sexsomnia komen voor bij mensen die ook andere slaapgerelateerde stoornissen hebben. Hoewel ze volledig wakker lijken te zijn tijdens hun daden, kunnen mensen die kampen met sexsomnia zich vaak niet herinneren wat voor seksuele gedragingen ze vertonen tijdens hun slaap.

Een medische aandoening

Slaapseks wordt onder de noemer van parasomnieën geplaatst, wat weer een groep aandoeningen is waarbij mensen wakend gedrag vertonen tijdens de slaap. De meest bekende en meest voorkomende variant is slaapwandelen. Geschat wordt dat ongeveer 1% van de mensen te maken heeft met slaapseks (terwijl dit voor 20% voor slaapwandelen het geval is). Ook komt de aandoening bij mannen ongeveer 2 keer zo vaak voor als bij vrouwen. Symptomen van sexsomnia omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

  • Masturbatie.
  • Strelen.
  • Geslachtsgemeenschap.
  • Aanranding of verkrachting.

Relatief nieuw onderwerp in de wetenschap

Ook in de wetenschap is er door de jaren heen onderzoek naar het slaapfenomeen gedaan, maar zijn de onderzoeksresultaten wel redelijk recent. De eerste onderzoeksresultaten over sexsomnia verschenen namelijk in 2003, in een publicatie door Colin Shapiro en Nik Trajanovic van de Canadese Universiteit van Toronto.

In het meest recente onderzoek naar sexsomnia werden 832 personen ondervraagd in een slaapstoorniscentrum. Van deze personen zou 8% seksueel gedrag tonen die te wijten was aan sexsomnia en zouden 3 keer zoveel mannen als vrouwen ermee te kampen hebben.

De gevaren

Het wordt natuurlijk wel heel ernstig als sexsomnia zich uitmondt in aanranding of verkrachting en helaas zijn daar wel gevallen van. Zo zou de 39-jarige, van verkrachting beschuldigde Brit, Darrell Swanson, beweren dat hij leed aan sexsomnia, wat betekende dat hij zich totaal niet bewust was dat hij ’s nachts geslachtsgemeenschap had.

Swanson zou 3 keer beschuldigd worden van verkrachting, maar gaf aan dat hij zich al die momenten niet zou kunnen herinneren. Dr. Morisson, een specialist in slaapgeneeskunde, gaf daarbij op zijn beurt weer aan dat het inderdaad ‘heel goed mogelijk’ was dat Swanson’s bewering klopte.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Vaak in combinatie met andere slaapproblemen

Hij zei daarover: “Over het algemeen herinneren patiënten het zich niet. Sommigen denken dat de ander een grap maakt en lachen erom terwijl anderen het heel gênant vinden.” Swanson zou zich vooral schuldig maken aan het betasten van de borsten en dijen van vrouwen met wie hij het bed deelde. De arts zegt dat ‘seksueel gedrag tijdens de slaap niet uitsluitend geslachtsgemeenschap inhoudt, maar ook uit andere handelingen kan bestaan’.

Hij voegt daaraan toe: “Darrell Swanson heeft een geschiedenis van slaapwandelen en ander abnormaal gedrag in bed. Zo zou hij regelmatig uit bed springen, omdat hij denkt dat er een spin in zijn bed ligt. Zijn huidige vrouw geeft aan dat hij ook regelmatig in z’n slaap praat.

Ogen open, maar niets meer herinneren

“Factoren zoals slaapgebrek, stress, angst of alcoholgebruik kunnen sexsomnia veroorzaken”, geeft Morisson aan. De slaapstoornis zou volgens de verdachte zelf worden veroorzaakt door geldzorgen nadat hij zijn baan als buschauffeur was kwijtgeraakt en alcoholgebruik. De vrouw die Swanson betichtte van verkrachting geeft aan dat ze vele keren wakker werd gemaakt, terwijl haar bedpartner haar penetreerde.

Ze zegt daarover dat Swanson zijn ogen open daarbij had en zich de volgende dag niets van de momenten herinnerde. Wat de uitspraak was van de rechtszaak? Swanson werd om medische redenen vrijgesproken en huilde van opluchting toen bleek dat hij niet schuldig werd bevonden. Wat dat betreft kan sexsominia worden gezien als een variant op ontoerekeningsvatbaarheid.

Wat er gebeurt

Sexsomnia wordt ook slaapseks genoemd en is dus een aandoening waarbij iemand tijdens zijn of haar slaap seksuele handelingen uitvoert, zonder dat degene zich daar bewust van is. Hoewel dit bij zowel mannen en vrouwen voorkomt, zijn het met name de mannen die deze handelingen uitvoeren. Het gaat daarbij om handelingen zoals masturbatie, strelingen, maar ook penetratie.

De wetenschappers Schenck en Mahowald deden al eens een uitgebreide literatuurstudie en kwamen daarbij slechts 31 gevallen van dit gedrag tegen. In 23% van de gevallen ging het om masturbatie, in 45% strelen en seksuele aanrakingen en in 42% van de beschreven gevallen vond daadwerkelijke geslachtsgemeenschap plaats. De dag na de handelingen herinnert de persoon niets meer.

De mogelijke oorzaken

Net als bij insomnia of slaapwandelen zijn er verschillende oorzaken van het abnormale gedrag en dat geldt ook voor sexsomnia. Symptomen van sexsomnia kunnen worden onder meer worden veroorzaakt door:

  • Stress.
  • Slaaptekort.
  • Consumptie van alcohol of drugs.
  • Reeds bestaand parasomnia-gedrag.

Het is algemeen bekend dat slaaptekort negatieve effecten heeft op de hersenen en het gedrag. Langdurige perioden van slaapgebrek resulteren vaak in het slecht functioneren van neuronen, waardoor het gedrag van een persoon rechtstreeks wordt beïnvloed. Sexsomnia kan ook worden veroorzaakt door lichamelijk contact dat wordt geïnitieerd door een partner of een ander die hetzelfde bed deelt. Het besef en de herinneringen blijven echter uit en daardoor kan er sprake zijn van ongewenst gedrag.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie