Home Algemeen Wat‌ ‌is‌ ‌een‌ ‌natte‌ ‌droom?‌ ‌Dit‌ ‌is‌ wat‌ je‌ moet‌ weten‌ over‌ ‌het‌ ‌slaaporgasme‌

Wat‌ ‌is‌ ‌een‌ ‌natte‌ ‌droom?‌ ‌Dit‌ ‌is‌ wat‌ je‌ moet‌ weten‌ over‌ ‌het‌ ‌slaaporgasme‌

6 minuten leestijd
0
natte droom

Heel prettig is het niet, wakker worden met een flinke klodder zaad in je onderbroek. Toch zullen de meeste mannen het wel herkennen. Veel jongens zullen tijdens hun pubertijd regelmatig een natte droom hebben gehad en dat hoort er nou eenmaal gewoon bij.

Over de natte droom valt een hoop te vertellen, want het is op zich best opmerkelijk: tijdens je droom kom je in een dergelijke extase terecht dat het zorgt voor een zaadlozing. En dat terwijl je niet tot nauwelijks controle hebt over je dromen.

Natte dromen hebben echter met meer te maken dan alleen seksuele prikkelingen en zelfs vrouwen kunnen ze hebben. Toch zit er een wezenlijk verschil tussen een natte droom van een man en een natte droom van een vrouw. Hoe dat precies zit, leggen we je hieronder uit.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat is een natte droom?

Als mannen door de puberteit gaan, begint hun lichaam het hormoon testosteron aan te maken. Zodra het lichaam testosteron aanmaakt, kan het dus ook sperma afgeven. Dit betekent weer dat je een ei kunt bevruchten en een baby kunt maken. Het betekent dus ook dat je als jongen zijnde een vrouw zwanger kunt maken als je seks hebt.

Tijdens de puberteit krijgen jongeren op verschillende momenten van de dag spontane erecties: op school, terwijl ze tv kijken, onder de douche, en zelfs tijdens de slaap. Omdat het sperma zich ophoopt, wacht het op een moment om los te breken. En één van de manieren waarop sperma wordt vrijgegeven, is, jawel, via een natte droom.

Zaadlozing tijdens de slaap

Een natte droom is daarom ook niets anders dan een zaadlozing tijdens de slaap. Zo’n nachtelijke ejaculatie heeft in veel gevallen met seksuele prikkelingen te maken, maar dat hoeft niet altijd per se het geval te zijn; een natte droom is namelijk een biologische reflex.

Een natte droom komt voor tijdens de zogeheten REM-slaap (Rapid Eye Movement), wat de fase is tijdens het slapen waarbij je heel erg levendig droomt. Tijdens deze fase worden allerlei lichamelijke functies gestimuleerd waarbij zowel je hartslag als ademhaling worden versneld. Ook stroomt er meer bloed naar je hersenen en de zwellichamen in je geslachtsdeel: dit kan zowel voor mannen als vrouwen het geval zijn, dus zowel de penis als de vagina.

Volstrekt normale lichamelijke reactie

We hebben het hier over volstrekt normale lichamelijke reacties. Zo hoeft hetgeen waar je over droomt niet eens de directe reden te zijn dat je klaarkomt. Misschien droomde je over iets dat totaal niet opwindend was, maar kwam je alsnog klaar.

Over het algemeen komen natte dromen het meest voor bij pubers of jongvolwassenen. Toch komt het ook voor dat de natte dromen op latere leeftijd nog steeds kunnen voorkomen. Mannen kunnen tijdens de zaadlozing van de natte dromen worden gewekt, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Wakker worden met een klodder in je broek

Zo kan het ook voorkomen dat je recht door een natte droom heen droomt en wakker wordt met een zaadlozing in je onderbroek. En dat is nogal een onaangename verrassing, zo’n klodder. Wel is belangrijk om jezelf altijd goed schoon te maken indien een natte droom heeft plaatsgevonden. Dit betekent bijvoorbeeld dat je zowel de eikel als de voorhuid moet schoonmaken. Uiteraard raden we je ook aan om het bed te checken of daar iets vies is.

seksdromen

Het is niet altijd erotisch

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat natte dromen direct verband houden met erotische dromen of enige andere vorm van dromen. Het is evenmin bewezen of natte dromen uitsluitend kunnen worden toegeschreven aan onvervulde seksuele verlangens of behoeften. Het feit dat ze in frequentie lijken toe te nemen tijdens perioden van geen of weinig seksuele activiteit, versterkt wel deze aanname, maar de directe relatie tussen de twee is moeilijk te bewijzen.

Natte dromen zijn, hoe dan ook, een gezond en normaal onderdeel van het slaapproces. Afgezien het feit dat je wel even een onderbroek en eventueel beddengoed moet schoonmaken, hebben natte dromen geen verdere behandeling nodig.

Niet elke erotische droom zorgt voor een ejaculatie

Dan nog even een laatste opmerking over wat we precies moeten verstaan onder een natte droom. Het tegenovergestelde van dat niet elke natte droom seksueel van aard hoeft te zijn, is ook waar: niet elke erotisch getinte droom hoeft uiteindelijk te leiden tot een natte droom. Veel mensen hebben namelijk erotische dromen die niet eindigen in een climax.

Niet alleen jongens hebben ze

Natte dromen komen vaker voor bij jongens die niet weinig tot geen seks hebben of niet masturberen. Bij zo’n 13% van de jongens vindt de eerste zaadlozing dan ook plaats tijdens een natte droom.

Toch zijn het niet alleen de mannen die natte dromen hebben. Zo komt het ook voor bij vrouwen en wel om dezelfde redenen als hierboven gemeld. Wel is er een wezenlijk verschil van een natte droom van een man en een vrouw. Die van een vrouw laat meestal geen tastbaar resultaat achter. Terwijl je als man zijnde niet om de zaadlozing heen kunt, worden meisjes niet wakker met het, laten we zeggen, bewijsmateriaal in hun onderbroek. Bij vrouwen is echter sprake van vaginale afscheiding.

Bij vrouwen: minder intens, wel nat

Voor vrouwen is de ervaring minder “nat” maar nog steeds intens. De seksuele dromen kunnen dus ook leiden tot vaginale afscheiding en orgasmes en kunnen eveneens voorkomen tijdens de pubertijd en zelfs tijdens de volwassenheid. Helaas zijn de orgasmen van vrouwen tijdens de slaap niet uitgebreid bestudeerd.

In 1953 schatte seksonderzoeker Alfred Kinsey dat ongeveer 70% van de vrouwen ooit wel eens seksuele dromen had gehad. Op 45-jarige leeftijd had 37% van de vrouwen in zijn studiegroep een seksuele droom gehad die hen tot een orgasme bracht. De vrouwen die nachtelijke orgasmes hadden, hadden de neiging om deze ongeveer 3 of 4 keer per jaar te krijgen.

Een studie uit 1986, gepubliceerd in The Journal of Sex Research, wees uit dat de meeste vrouwen die nachtelijke orgasmes hadden, hun eerste orgasme hadden vóór de leeftijd van 21. Het bereiken van een orgasme tijdens de slaap komt echter een stuk vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

water druppels

Wat te doen als je een natte droom hebt gehad?

In principe kun je er dus niet zoveel doen, omdat je er simpelweg geen controle over hebt. Het hangt natuurlijk ook een beetje van je leeftijd af. Als je een puber bent, dan hoort het er dus gewoon bij. Misschien ben je nog niet seksueel actief en masturbeer je ook niet; dan kunnen natte dromen dus veel vaker voorkomen.

Nu, kunnen we ons voorstellen dat niemand erop zit te wachten om midden in de nacht wakker te schieten met een natte onderbroek, maar je kunt deze levensfase het best voorbij laten gaan, want dit is nu eenmaal onderdeel van het puber zijn. De natte dromen zullen vanzelf minder worden, ook als je seksueel actief begint te worden.

En op oudere leeftijd?

Anders wordt het uiteraard als je als volwassene nog steeds vaker natte dromen hebt. In dat geval kun je het best contact opnemen met je huisarts. Nu is het niet gebruikelijk dat volwassenen nog altijd met regelmaat natte dromen hebben, maar het is wel mogelijk.

Mocht de arts iets opmerkelijks constateren, dan kan je alsnog worden doorverwezen voor hulp. Ook therapeuten kunnen je helpen als je niet weet wat je moet doen. Houd er in dit geval ook rekening mee dat experts geen directe invloed kunnen hebben op jouw dromen.

Geen natte droom gehad: is dat normaal?

Niet iedereen zal een natte droom hebben gehad. Sommige mensen hebben er misschien een paar in hun leven gehad, terwijl anderen er juist veel hebben. Uiteindelijk hebben we het namelijk wel over dromen en dan hebben we het ook over een heel persoonlijk iets. Dromen zijn namelijk privé.

Natte dromen zijn weliswaar heel gebruikelijk in de tienerjaren, maar zijn zeker niet universeel. Sommige jongens hebben ze, sommige niet. Het betekent dan ook niet dat je raar of ongezond bent als je ze langere tijd niet hebt gehad of zelfs helemaal nooit gehad. Het betekent niet dat er een probleem is met jouw penis of sperma. Je hoeft je er dan ook geen zorgen over te maken.

Geen natte dromen hebben, heeft zo z’n voordelen

Sommige mensen hebben overigens precies het tegenovergestelde probleem: ze zijn juist bang dat ze de natte dromen niet kunnen stoppen en dat frustreert, want het onderbreekt in sommige gevallen de nachtrust. Ook in dit geval is de conclusie hetzelfde als hierboven en komt het erop neer dat je niet echt kunt bepalen waarover je droomt.

Het is daarom heel gebruikelijk om seksuele dromen te hebben, maar helemaal niet verkeerd of raar als je ze niet hebt. Het scheelt je in ieder geval wel een natte onderbroek en de onderbreking van je nachtrust. Dus het heeft wel weer zo z’n voordelen als je geen natte dromen hebt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dubbelzinnige opmerkingen: 15 voorbeelden met dubbele betekenis

Een glazenwasser die ladderzat is, een condoom die niet tegen een stootje kan en een cardi…