Als je partner deze 14 dingen doet, ben je beter af alleen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Als je nadenkt over je relatie, dan richt je je gedachten liever op een ander onderwerp. Het is pijnlijk. Je partner, die ooit zo attent en liefdevol was, lijkt steeds meer afstandelijk te worden. De vonk die jullie ooit verbond, lijkt te zijn vervaagd. Je merkt dat je je vaak eenzamer voelt in het bijzijn van je partner dan wanneer je daadwerkelijk alleen bent. Het resultaat van deze slepende ervaring is dat je twijfelt en dat je je afvraagt of je alleen beter af bent.

Terwijl je door oude foto’s op je telefoon scrolt, zie je een glimlach op je gezicht verschijnen. De herinneringen van de tijd dat jullie samen gelukkig waren zijn prachtig, maar helaas lijkt die vreugde steeds meer verleden tijd te zijn. Jij en je partner lijken nu meer geïnteresseerd in je eigen wereld, zonder veel aandacht te schenken aan elkaars behoeften en verlangens. Het idee om alleen verder te gaan komt daarom steeds vaker in je op. En hoewel het beangstigend is om de relatie achter je te laten, begin je te geloven dat het misschien wel de juiste keuze voor je is. De tijd is gekomen om de knoop door te hakken: ga je vechten voor de relatie of ben je beter alleen af?

Waarom de keuze zo moeilijk is

Of nu een relatie hebt van een zes maanden of van twaalf jaar: het is altijd moeilijk om de knoop door te hakken in een relatie. Diep van binnen hou je vast aan de herinneringen van hoe het ooit was. Je denkt terug aan de dagen van intense verliefdheid en het idee om dat alles achter te laten voelt overweldigend en misschien ook wel een beetje eng. Je bent bang voor verandering, bang voor het onbekende, en je vraagt je af of je wel zonder je partner kunt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het probleem is dat wanneer je midden in een relatie zit, het moeilijk is om objectief na te denken over de problemen die zich voordoen. Liefde, hoop en loyaliteit vertroebelen je oordeel. Je wilt geloven dat alles weer zal goedkomen, dat jullie weer net zo gelukkig zullen worden zoals jullie dat ooit waren. Het idee om de relatie te beëindigen voelt als het weggooien van iets waardevols, want je neemt niet alleen afstand van je partner, maar ook van de toekomst die je voor ogen had.

Als je partner dit doet, ben je beter af alleen

Als jij je in deze situatie bevindt, dan is het lastig om een helder perspectief te krijgen. Toch is het belangrijk om jezelf af te vragen of je gelukkiger zult zijn als je bij je partner blijft, of dat je beter alleen af bent. Kies voor je voor eigen geluk of blijf je vechten voor een relatie die het misschien nooit zal redden? Als je partner deze dingen doet, dan ben je waarschijnlijk beter alleen af.

1. Je voelt je voortdurend ongelukkig in de relatie

Een gezonde relatie hoort je leven te verrijken. Het maakt je gelukkiger. Als je merkt dat je voortdurend twijfelt aan jezelf en je niet gelukkig voelt in de relatie, is het tijd om eerlijk te zijn tegenover jezelf. Misschien ben je bang om alleen te zijn of vrees je de verandering, maar je moet jezelf afvragen of deze knagende onzekerheid het waard is.

2. Jullie communiceren niet (meer)

Een van de fundamenten van een sterke relatie is communicatie. Als jullie voortdurend langs elkaar heen praten, niet naar elkaar luisteren en elkaars gevoelens niet begrijpen, brokkelt dit fundament af. Bij een patroon van gebrekkige communicatie ben je uiterlijk beter af alleen.

3. Je wordt niet gesteund

Een van de dingen die singles missen als ze alleen zijn is de steun van een partner. Als je wel een partner hebt, maar geen steun ontvangt, wat is dan het verschil met single zijn? Als het essentiële steunaspect ontbreekt, is het misschien tijd om te overwegen of je beter af bent alleen, waar je jezelf kunt omringen met mensen die je wel aanmoedigen om je doelen te bereiken.

4. Je partner brengt meer pijn dan vreugde

Hoewel elke relatie zijn ups en downs kent, mag het algemene gevoel van de relatie niet pijnlijk zijn. Als je merkt dat je meer verdrietig en teleurgesteld bent dan tevreden, houd er dan rekening mee dat dit niet lang houdbaar is.

5. Je partner gebruikt fysiek of psychisch geweld

Als je partner geweld tegen je gebruikt, in welke vorm dan ook, is dit absoluut onacceptabel. Lichamelijke en psychische mishandeling is een grens die nooit mag worden overschreden in een relatie, zoals je waarschijnlijk zelf ook wel weet. Als je partner dit doet, onderneem dan onmiddellijk actie en bescherm jezelf door afstand te nemen.

6. Je partner vernedert je

Herhaaldelijk zegt je partner dat je te dik bent. Of misschien wel te dun, lelijk of onaantrekkelijk. Of je partner vertelt gênante verhalen over jou tegen anderen, zonder enig respect voor je gevoelens en zonder zich te bekommeren over hoe dit je reputatie kan schaden. Als je partner je voortdurend vernedert, kleineert en naar beneden haalt, dan ben je beter af alleen.

7. Je partner toont geen respect voor je grenzen

Als je partner voortdurend over je grenzen heen walst, kun je je verstikt gaan voelen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er geen rekening wordt gehouden met jouw behoeften. Je kunt jezelf betrappen op het constant aanpassen van je eigen wensen en verlangens om je partner tevreden te stellen, zelfs als dat ten koste gaat van je eigen welzijn. Als je partner geen respect toont voor je grenzen, kan dit een teken zijn van een gebrek aan empathie en inlevingsvermogen.

8. Je partner gaat vreemd

Vreemdgaan ruïneert het vertrouwen in de relatie. Het is kwetsend en legt een bom onder de relatie. Als het al lukt om terug te komen na het vreemdgaan, zal de relatie nooit hetzelfde zijn. Bovendien hebben degenen die zijn vreemdgaan volgens onderzoek drie keer meer kans om het nog een keer te doen. Als je partner vreemdgaat, dan is dit een duidelijke hint dat je alleen beter af bent.

9. Je partner manipuleert

Een partner hoort je niet te manipuleren of te controleren. Als je merkt dat je partner je emotioneel manipuleert, bijvoorbeeld met gaslighting, je schuldgevoelens aanpraat en je gedrag probeert te controleren, dan is dit een rode vlag voor een ongezonde relatie. Je bent beter af alleen.

10. Je partner negeert je behoeften

Alles draait om wat je partner wil en nooit gaat het om wat jij wil. Als je partner steeds je verlangens negeert, je gevoelens minimaliseert en alleen aan zijn of haar eigen behoeften denkt, dan is dit een teken van egoïstisch gedrag. Als je partner niet aan jou denkt, wordt het dan niet eens tijd dat jij wat meer aan jezelf gaat denken?

11. Je partner is verslaafd

Een verslaving kan een verwoestend effect hebben op je relatie. Wanneer je partner verslaafd is, zijn er alleen maar slachtoffers. Of het nu om gokken, drugs of alcohol gaat: als je partner niet bereid is om hulp te zoeken of te veranderen, kan dit een onstabiele en onveilige omgeving creëren. Als er niets verandert, dan ben je beter af alleen.

12. Je partner liegt steeds

Je partner beweert altijd dat op het werk te zijn, maar eigenlijk brengt je partner vaak tijd door met een geheime vriendengroep. Of je partner blijkt schulden te hebben waar jij niets van afweet. Een gezonde relatie is gebaseerd op eerlijkheid en openheid, en als je partner hierin tekortschiet, is het tijd om alleen verder te gaan.

13. Je partner is extreem jaloers

Een partner hoort je niet te verstikken met extreme jaloezie en controle. We kennen allemaal wel iemand waarvan de partner voortdurend achterdochtig is, de telefoon controleert en het contact met anderen beperkt. Hoewel het voor de buitenwereld grappig is, kan het een ware hel zijn om het ervaren. Als je partner dit doet, en niet wil veranderen, dan ben je waarschijnlijk beter alleen af.

14. Je partner is onredelijk

Conflicten zijn normaal in elke relatie. Maar niet alle conflicten zijn normaal. Als voorbeeld haalt je partner oude, pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden aan om je te kleineren en te kwetsen. Je partner gebruikt deze gevoelige onderwerpen als wapens om je te raken in plaats van constructief te proberen het conflict op te lossen. Dit is onaanvaardbaar. Als het onredelijke gedrag vaak voorkomt, dan heb je reden genoeg om de relatie te stoppen.

Het kan moeilijk zijn om afscheid te nemen van de persoon met wie je lief en leed hebt gedeeld. Maar soms is loslaten de enige manier om jezelf te bevrijden van een ongelukkig bestaan. Iedereen verdient het om gelukkig te zijn en soms betekent dit dat je alleen beter af bent.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie