Het orgasme: de wetenschap en ervaringen achter het seksuele hoogtepunt

Jay
Door Jay
10 minuten leestijd

Of je het nu de climax wilt noemen, de piek, het toppunt, of de klapper; het orgasme wordt algemeen beschouwd als het absolute hoogtepunt van seksuele opwinding. We hebben het immers over een krachtig gevoel van lichamelijk genot en sensatie, waarbij de opgebouwde erotische spanning tot een (vaak letterlijke) uitbarsting komt.

Opmerkelijk genoeg zijn in de afgelopen eeuw de theorieën over het orgasme nogal veranderd. Gezondheidsexperts zijn bijvoorbeeld pas relatief kort bezig met het onderzoek naar vrouwelijke orgasmes, terwijl artsen in de jaren ‘70 nog hardop beweerden dat orgasmes bij vrouwen helemaal niet gebruikelijk waren. Toch zijn de meningen vandaag de dag iets bijgesteld.

We zullen daarom uitleggen wat een orgasme is en hoe dit verschilt tussen mannen en vrouwen. Ook gaan we het hebben over een aantal veelvoorkomende misvattingen.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat is een orgasme?

Het orgasme is niets anders dan een ander woord voor klaarkomen. Als je vrijt met iemand kan je dusdanig opgewonden raken dat je een orgasme krijgt. Mannen krijgen daarbij een zaadlozing, terwijl bij vrouwen allerlei spieren in de baarmoeder zich samentrekken. Klaarkomen is een ontlading van seksuele spanning die in je lichaam zit.

Om een orgasme te krijgen, moet je wel zin hebben in seks en ervoor zorgen dat je opgewonden bent. Je moet ook mentaal open staan voor seksuele prikkels. Ook kun je jezelf tot een orgasme brengen, je hebt dus in wezen niet altijd een ander nodig om tot een orgasme te komen. Zelfbevrediging is één van de manieren waarop je zelf kan aanvoelen wat je tot een orgasme brengt.

Onderzoek naar het orgasme

Orgasmes worden inmiddels op verschillende manieren gedefinieerd met elk verschillende criteria. Medische professionals hebben fysiologische veranderingen in het lichaam bijvoorbeeld gebruikt als basis voor hun definitie, terwijl psychologen en professionals in de geestelijke gezondheidszorg juist weer allerlei emotionele en cognitieve veranderingen hebben gebruikt. Een enkele, overkoepelende beschrijving van het orgasme bestaat dan ook niet.

Het is daarom ook niet zo verwonderlijk dat er meerdere verschillende vormen van orgasmen zijn die elk weer op een andere manier kunnen worden gecategoriseerd, om het maar zo banaal te zeggen. De psychoanalyticus Sigmund Freud vond de origine van de vrouwelijke orgasmes bij jongeren terug in de clitoris, terwijl die in de vagina te vinden zou zijn bij mensen die regelmatig seksueel contact hadden.

Soorten orgasmes

Seksonderzoeker Betty Dodson daarentegen heeft op basis van haar onderzoek ten minste 9 verschillende vormen van orgasme gedefinieerd, elk gericht op genitale stimulatie. Een klein overzicht:

  • Combinatie/gemengde orgasmes: verschillende orgastische ervaringen met elkaar vermengd.
  • Meerdere orgasmes: een reeks orgasmes gedurende een korte periode in plaats van een enkele.
  • Drukorgasmen: orgasmes die ontstaan door de indirecte stimulatie van uitgeoefende druk. Een vorm van zelfstimulatie die vaker voorkomt bij kinderen.
  • Ontspanningsorgasmen: een orgasme die voortkomt uit diepe ontspanning tijdens seksuele stimulatie.
  • Spanningsorgasmen: een veel voorkomend orgasme; het gevolg van directe stimulatie, vaak wanneer het lichaam en de spieren gespannen zijn.

Er zijn ook hele andere vormen van orgasmen die Freud en Dodson grotendeels negeren, maar vele andere onderzoekers wel hebben beschreven. De 2 belangrijkste voorbeelden:

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora
  • Fantasie-orgasmes: orgasmes die het resultaat zijn van enkel mentale stimulatie.
  • G-spot orgasmes: orgasmes die het resultaat zijn van de stimulatie van de G-Spot tijdens penetrerende geslachtsgemeenschap.

man vrouw geslacht

Mannen vs vrouwen: de verschillen

Het zal je niet verbazen dat er tevens een hoop verschillen zijn tussen mannen en vrouwen als het aankomt op orgasmes. Dat vraagt dan ook om een definitie per geslacht:

Bij mannen

We moeten daarvoor bij het begin beginnen: de erectie. Als mannen opgewonden raken, stroomt er bloed naar de penis. Het geslachtsdeel wordt groter en harder; de zogenaamde stijve penis of erectie. Deze erectie vormt zich als de zwellichamen in de penis zich vullen met bloed terwijl er tegelijkertijd juist weer minder bloed wordt afgevoerd door de bloedvaten. Hierdoor wordt de penis groter en stijf van aard. De voorhuid van de penis trekt daarbij naar achter en de eikel wordt zichtbaar.

Die eikel is van belang voor een man om tot opwinding te komen. De opwinding kan zelfs zo toenemen dat er zich sperma verzamelt in de urinebuis en naar buiten komt. Dit moment wordt bij de man het orgasme genoemd: de zaadlozing. Overigens kunnen mannen ook klaarkomen zonder dat er sperma naar buiten komt. Deze variant wordt door lang niet alle mannen ervaren, maar wordt een droog orgasme genoemd.

Bij vrouwen

Bij vrouwen kan door verschillende prikkels een gevoel van opwinding ontstaan. Als een vrouw seksueel opgewonden raakt, gaat het bloed letterlijk sneller stromen en spannen de spieren zich aan. Wanneer de opwinding toeneemt, wordt de vagina vochtiger. De binnenste schaamlippen zwellen zich daarbij op en de clitoris (een zwellichaam die tussen de schaamlippen zit) komt daarbij naar voren en wordt stijf. Veel vrouwen krijgen het eveneens warm en gaan sneller ademen. Ook komt het voor dat de tepels en de borsten zwellen en de huid gevoeliger wordt.

Vlak voordat een vrouw klaarkomt, begeeft ze zich even in een soort van andere bewustzijnstoestand, waarbij de controle over het lichaam enkele momenten wordt losgelaten. Als deze spanning tot een hoogtepunt leidt, vindt de ontlading plaats: het orgasme. Bij deze ontlading spannen de vagina en de baarmoeder een aantal keren samen.

Hoe vaak dit gebeurt en hoe intens dit gevoel is, verschilt per keer en per persoon. Na het orgasme ontstaat een gevoel van ontspanning waarbij het bloed weer op normaal tempo begint te stromen en de snelheid en het zwellen van de clitoris en vagina afnemen.

seks verboden

Veel voorkomende misvattingen

Seks is nogal een veelbesproken onderwerp en dat heeft zodoende tot de nodige misvattingen geleid over orgasmes. Het orgasme is namelijk op een voetstuk geplaatst en het geldt zelfs vaak als het enige doel tijdens geslachtsgemeenschap.

Orgasmen zijn echter niet altijd even eenvoudig te bereiken. Zo wordt bijvoorbeeld geschat dat ongeveer 10 tot 15 procent van de vrouwen nog nooit een orgasme heeft gehad, terwijl een derde van de mannen juist vroegtijdige zaadlozingen heeft ervaren.

1. Niet altijd cruciaal voor vrouwen

Onderzoek heeft aangetoond dat orgasmen niet door iedereen wordt beschouwd als het belangrijkste aspect van de seksuele ervaring. Veel vrouwen vinden dat hun meest bevredigende seksuele ervaringen een gevoel van verbondenheid met iemand anders impliceren, in plaats van dat ze hun tevredenheid alleen laten afhangen van een orgasme.

2. Vaginaal vs. de clitoris

Een andere misvatting is dat penisvaginale stimulatie de belangrijkste manier is voor zowel mannen als vrouwen om een ​​orgasme te bereiken. Hoewel dit voor veel mannen en sommige vrouwen geldt, ervaren veel meer vrouwen orgasmes juist na stimulatie van de clitoris.

3. Niet alle vrouwen ervaren een orgasme

Een uitgebreide analyse van 33 onderzoeken gedurende 80 jaar wees uit dat tijdens vaginale geslachtsgemeenschap slechts 25% van de vrouwen consequent een orgasme ervaart, dat ongeveer de helft van de vrouwen soms een orgasme heeft, 20% zelden of nooit een orgasme heeft en ongeveer 5% nog nooit een orgasme heeft ervaren.

4. Transgenders kunnen geen orgasme krijgen

Veel mensen denken onterecht dat transgenders geen orgasme kunnen krijgen na een geslachtsveranderende operatie. Uit een onderzoek uit 2005 van transgenders die een geslachtsveranderende operatie hadden ondergaan, bleek dat alle transgender mannen en 85% van de transgender vrouwen wel een orgasme konden krijgen. Een ander onderzoek in 2014 toonde aan dat 82,4% van de transgender vrouwen juist na de operatie sterkere gevoelens zou krijgen. Nog eens 55,8% van degenen meldde dat ze na de geslachtsveranderende operatie intensere orgasmes ervoeren.

Een laatste noot van de wetenschap

De reis naar een orgasme is hoe dan ook een individuele ervaring die dus geen eenduidige, allesomvattende definitie heeft. In veel gevallen raden experts daarom ook aan om vergelijking met andere mensen of ideaalbeelden juist zoveel mogelijk te vermijden. Ons advies? Om gewoon te genieten van de seks en je niet te veel te focussen op het orgasme.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie