Ongewenste DM’s filteren op Instagram: hoe het werkt

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
5 minuten leestijd

Instagram krijgt een functie waarmee ongewenste privéberichten gefilterd kunnen worden. Terwijl het socialemediaplatform onlangs al aankondigde zwaardere straffen uit te delen aan mensen die beledigende DM’s sturen, gaat het nu nog een stapje verder. Het wil met de introductie van een filter voorkomen dat deze berichten überhaupt tussen je DM’s belanden, zo zegt Instagram in een blogpost.

Bekende voetballers klagen erover, beroemde artiesten zijn helaas niet anders gewend en influencers maken het elke dag mee: DM’s met ongewenste inhoud zijn een doorn in het oog van populaire accounts. Maar ook als je volgersaantal blijft steken op twee cijfers kun je er last van hebben, omdat iedereen ermee te maken kan krijgen. Want sommige gebruikers zien DM’s meer als een vorm van Instagram Dating.

Inhoud van deze pagina

Of het nu racistisch, seksistisch, homofoob of een andere vorm van misbruik is, het heeft een negatieve impact. Daarom introduceert Instagram een nieuwe tool die – wanneer ingeschakeld – automatisch DM-verzoeken filtert die aanstootgevende woorden, zinnen en emoji’s bevatten. Het filter zorgt er vervolgens voor dat je ze nooit hoeft te zien.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoe het werkt

De tool richt zich specifiek op DM-verzoeken, omdat dit de plek is waar de meeste gebruikers de beledigende berichten ontvangen – in tegenstelling tot je gewone DM-inbox, waar je berichten van bekenden ontvangt. Omdat DM’s privégesprekken zijn, zocht Instagram eerder niet proactief naar beledigende uitlatingen zoals ze dat wel doen op andere plekken op Instagram. Daar komt nu dus verandering in, omdat het filter wel proactief op zoek gaat naar berichten die niet door de beugel kunnen.

Het werkt op dezelfde manier als de reactiefilters die Instagram al beschikbaar heeft gesteld aan gebruikers. Met deze reactiefilters kun je aanstootgevende reacties verbergen en aangeven welke termen je niet wilt dat mensen gebruiken in reacties onder je berichten. Je kunt de filter van zowel de reacties als de DM-verzoeken in- en uitschakelen in een nieuw gedeelte van de privacy-instellingen, genaamd Hidden Words.

hidden words dm

Instagram heeft samengewerkt met toonaangevende organisaties op het gebied van antidiscriminatie en pesten om een lijst met aanstootgevende termen samen te stellen. De lijst wordt gebruikt om DM-verzoeken te filteren wanneer de functie is ingeschakeld. Maar omdat verschillende woorden kwetsend kunnen zijn voor verschillende mensen, komt er ook de mogelijkheid om een eigen aangepaste lijst te maken. Deze woorden, woordgroepen of emoji’s die voor jou persoonlijk kwetsend zijn, voeg je toe aan deze lijst zodat berichten met deze inhoud niet in je DM-verzoeken tevoorschijn komen.

Zoals Facebook Verzoeken, maar dan anders

Alle DM-verzoeken die deze aanstootgevende woorden, zinsdelen of emoji’s bevatten – of ze nu uit je aangepaste lijst of de standaardlijst komen – worden automatisch gefilterd. De verzoeken komen vervolgens terecht in een aparte map met verborgen verzoeken, wat vergelijkbaar is met de Facebook Verzoeken. Maar in tegenstelling tot Facebook’s Verzoeken wordt de tekst van de gefilterde berichten bedekt, zodat je niet wordt geconfronteerd met ongewenste inhoud, tenzij je er bewust voor kiest om de DM te openen. Je hebt dan de mogelijkheid om het berichtverzoek te accepteren, te verwijderen of te rapporteren.

De nieuwe functie is gemaakt om je beschermen tegen DM’s die mogelijk aanstootgevend of beledigend zijn. Het filteren vindt bovendien plaats op je eigen apparaat, wat betekent dat deze functie geen berichten terugstuurt naar Instagram. Dat doet het alleen wanneer je het bericht rapporteert.

Wanneer beschikbaar?

Hoewel de functie de komende weken naar verschillende landen wordt uitgerold, lijkt het er niet op dat de functie op korte termijn in Nederland beschikbaar zal zijn. De eerste landen zijn binnen enkele weken aan de beurt, dat zijn er 7: Groot-Brittannië, Frankrijk, Ierland, Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada. Gebruikers in die landen krijgen binnenkort te optie toegevoegd in de instellingen van hun account. Andere landen zoals Nederland volgen ‘in de komende maanden’.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie