Home Dating Instagram dating: hoe het werkt, tips en stappenplan

Instagram dating: hoe het werkt, tips en stappenplan

7 minuten leestijd
0
instagram dating

Met Tinder, Badoo, Happn en alle dating apps die we met een paar klikken op onze telefoons kunnen installeren is er inmiddels aan online opties geen enkel gebrek meer. Toch is er één app die iets minder voor de hand ligt, maar zich ook uitstekend voor dating leent: Instagram. Want met alle semi-modellen en visuele verwennerijen op Instagram wordt het wel heel verleidelijk om iemand een berichtje te sturen. Terwijl Facebook vooral heel sociaal is, draait het op Instagram om prikkelen.

En als het eerste bericht eenmaal gestuurd is, dan kan het balletje snel gaan rollen. Want hoewel Tinder en Happn al heel wat drempels hebben weggenomen, wordt het met Instagram wel heel erg laagdrempelig. Een like is zo geplaatst, een comment ook, en een berichtje is zo verstuurd. Niet zo gek dus dat Instagram ook steeds vaker wordt gebruikt om nieuwe mensen te leren kennen. Reden om je meer te vertellen over Instagram dating.

Hoe werkt Instagram dating?

Instagram staat natuurlijk bekend als het platform bij uitstek om jezelf te showen en al helemaal als je vrijgezel bent. Reden voor steeds meer gebruikers om Instagram als een soort van verkapte datingsite te gebruiken. En daar kunnen we best wel inkomen, want Instagram is gewoon een hele relaxte manier om met andere vrijgezellen in contact te komen. Dat heeft juist alles te maken met het feit dat Instagram juist geen dating app is.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Laagdrempeliger dan de ‘echte’ dating apps

Wat we daarmee bedoelen? Dat het daardoor een stuk laagdrempeliger wordt en er ook geen verwachtingen zijn. Vergelijk dat maar eens met een match op Tinder bijvoorbeeld. Op de échte dating apps verwacht je toch het één en ander van de match, terwijl je bij Instagram op een hele ontspannen manier foto’s kunt liken en berichtjes kunt sturen. Bovendien zijn mensen op Instagram niet zozeer op zoek naar een relatie waardoor er veel meer ruimte is voor spontaniteit.

Instagram is uitgegroeid tot een platform waar mensen zich prettig bij voelen, ook om berichten met elkaar uitwisselen en ongedwongen reacties achter te laten. Sterker nog: veel gebruikers azen juist op reacties en vinden het niet erg als een wildvreemde een comment plaatst op een foto. Bij Facebook ligt dat bijvoorbeeld iets anders.

Optimaliseer je Instagram-profiel voor dating

Dat neemt niet weg dat je ook op Instagram je beste beentje kan voorzetten door je profiel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Als jij alleen maar foto’s likes geeft en zelf een leeg profiel hebt, dan kun je je wel voorstellen dat je geen reacties terugkrijgt. Je profiel moet de aandacht lang genoeg trekken (en vasthouden) om de ander ook maar te verleiden om een bericht (terug) te sturen. Om je Instagram-profiel volledig te optimaliseren voor dating, moeten we je profiel opsplitsen in drie componenten: je profielfoto, gebruikersnaam en bio.

Tips voor je Instagram-profielfoto

Creativiteit en Instagram gaan normaal gesproken hand in hand, maar houd het vooral heel erg simpel met je profielfoto. Het menselijk brein heeft namelijk de neiging om eenvoudige afbeeldingen aantrekkelijker te vinden dan complexe beelden, en dat is op zich een tip die je kunt toepassen bij je foto’s op elk online platform, van Instagram tot LinkedIn tot Tinder.

Voor maximale aantrekkelijkheid moet je ervoor zorgen dat je primaire profielfoto een lage cognitieve belasting heeft. Met andere woorden, het moet op een simpele manier opvallen.

Lach en kijk naar de camera

Wel moet je rekening houden met een paar richtlijnen, want je wilt jezelf natuurlijk wel zien aan te prijzen in de foto. Van de kleding die je draagt tot je gezichtsuitdrukking, lichaamstaal en wat er op de achtergrond van de foto te zien is, draagt bij aan het beeld dat de ander over jou kan vormen.

Kies als het even kan voor een foto dat buiten is gemaakt, zodat je sociaal en avontuurlijk lijkt en zorg dat de belichting goed is. Pik ook een foto uit waar je lacht en recht naar de camera kijkt. Dit geeft aan dat je zelfverzekerd en gelukkig bent, twee erg aantrekkelijke eigenschappen. Ook moet je altijd een foto gebruiken waar je ogen te zien zijn. Je kan nog zo’n coole zonnebril-foto hebben, maar met een bril op kan de ander jou niet goed lezen.

Tips voor je Instagram gebruikersnaam

Instagram-gebruikersnamen moeten uit minder dan 30 tekens bestaan om effectief te zijn. Natuurlijk kun je gaan voor één of andere vage gebruikersnaam om zo mysterieus over te komen, maar de praktijk leert ons dat mensen voor eerste indrukken liever voor duidelijkheid gaan. Mensen hebben de neiging om eenvoudige taal aantrekkelijker te vinden, dus als je meer likes wilt, is eenvoud de sleutel.

Kies een gebruikersnaam die direct begrijpelijk is, zonder gekke tekens. Wees recht door zee en duidelijk als je jezelf voorstelt aan iemand die je interessant vindt, in dit geval stel je jezelf voor met een gebruikersnaam.

instagram smartphone

Tips voor je Instagram bio

Als je andere vrijgezellen op Instagram probeert aan te trekken, is het een goed idee om je bio te zien als een soort van merk: je wilt jezelf de markt in prijzen, maar wel op een gereserveerde, subtiele en aantrekkelijke manier. De perfecte ‘Ik ben hier om te daten’-biografie op Instagram bevat dan ook 3 belangrijke stukjes informatie:

  1. Locatie: je wilt natuurlijk wel iemand leren kennen die bij jou in de buurt is.
  2. Beroep.
  3. Een paar hobby’s en/of prestaties.

Als je jouw locatie opneemt in je profiel, dan weet de ander meteen of jij bij hem of haar in de buurt woont. Zo wordt een fysieke ontmoeting natuurlijk een stuk reëler dan wanneer het om iemand gaat aan de andere kant van de wereld. Als je je beroep benoemt in je profiel, krijgt je bio meer gewicht, en als je je baan op een dusdanige manier beschrijft die indruk maakt, dan wordt het nog aantrekkelijker.

Het vermelden van een paar hobby’s heeft meerdere voordelen. Je zou een connectie kunnen krijgen met iemand dankzij een gedeelde interesse, en je geeft de ander zo een glimp van je dagelijkse leven. Het is ook een subtiele manier om kwaliteiten te benadrukken die andere mensen als aantrekkelijk kunnen zien.

Als de ander bijvoorbeeld leest dat je van wandelen, kiteboarden en surfen houdt, zal diegene waarschijnlijk ook de indruk krijgen dat je avontuurlijk en fysiek fit bent. Yoga is bijvoorbeeld een andere interesse die altijd veel indruk maakt, het staat niet alleen voor fitness, het woord zelf impliceert opmerkzaamheid, toewijding en interesse in de algehele gezondheid. Allemaal aantrekkelijke eigenschappen, toch? Houd het echter wel realistisch.

accountprivacy instagram

Profiel op openbaar zetten

Een van de nadelen (of voordelen als je van privacy houdt uiteraard) van Instagram is dat je je profiel kunt afschermen. Om andere mensen te bereiken, dien je echter wel een openbaar profiel te hebben, want als de ander niet kan zien wie jij bent, dan gooi je je eigen glazen in. Sterker nog: je komt helemaal creepy over als je de ander berichten stuurt terwijl jouw eigen profiel is afgesloten.

In dat geval heeft diegene die jij op het oog heeft alleen een miniatuur profielfoto van jou om zijn of haar mening op te bouwen. En da’s nou eenmaal veel te weinig. Stel je profiel in op openbaar door te gaan naar:

  1. Ga naar je profiel en tik op het menu (of profielfoto).
  2. Tik op Instellingen.
  3. Tik op Privacy en beveiliging.
  4. Tik naast Privé-account het vinkje weg om je account weer op openbaar te zetten.

Hoe mensen ontmoeten op Instagram

Net als bij bijvoorbeeld Tinder wordt er op ook op Instagram een spelletje gespeeld. En dankzij likes, volgen, terug volgen en reacties achterlaten, kun je het spelletje in gang zetten. Zie het maar zo: twee mensen die elkaar besluiten te volgen kun je beschouwen als een soort van match, helemaal als jullie ook likes bij elkaar hebben achtergelaten.

Heb jij veel volgers? Dan is dat een enorm voordeel

Wat sowieso helpt bij het ontmoeten van mensen op Instagram is als jij veel volgers hebt. Met veel volgers word jij gezien als interessant, iemand die sociaal sterk is, en een groot bereik heeft. Er zijn meer mensen die jou interessant vinden en daarom wil de ander een stuk meer zijn of haar best doen om jouw aandacht te trekken. En als dat lukt, dan wordt dat gezien als een overwinning.

Andersom geldt dat ook voor jou. Als iemand die jij leuk vindt heel veel volgers heeft toch de moeite neemt om op jouw avances te reageren, dan zie jij dat ook als een prestatie.

instagram berichten

Hoe zelf een leuke date vinden?

Stap 1

Maak een lijst met plaatsen waar jij wilt ontmoeten en zoek op deze locatie. Neem de meest recente publicaties erbij die op deze locatie zijn gepost en bepaal voor jezelf of er mensen zijn die interessant zouden kunnen zijn. Datzelfde kun je doen voor bijvoorbeeld de pagina van een bepaalde bar, restaurant, sportschool, of wat voor pagina dan ook, erbij te pakken en door de volgers te scrollen. Zolang het maar op de plek is waar jij mensen wilt ontmoeten.

Als jullie beide fan zijn van dezelfde plek, heb je niet alleen iets gemeen met de ander, het kan ook de perfecte suggestie voor een eerste date zijn. Als je een plek voorstelt die de ander al kent, is de kans groter dat diegene instemt je daar te ontmoeten.

Stap 2

Gooi de eerste bal op en leg subtiel contact met de profielen van de mensen die je intrigeren. Laat daarvoor likes achter op een aantal foto’s. Kies daarvoor niet alleen de meest recente foto, maar pak ook eens een aantal foto’s of video’s die een tijdje geleden zijn gepubliceerd. Op die manier valt jouw like meer op, omdat nieuwe foto’s vaak veel meer likes krijgen en je daardoor één van de vele mensen bent die een reactie achterlaten.

Stap 3

Krijg je een like terug? Of word je zelfs gevolgd? Dan is het tijd voor de volgende stap door een berichtje uit te sturen. Eventueel kun je gaan voor een tussenstap en wel door een publieke reactie achter te laten op een foto of video. Bekijk in beide gevallen hoe dan ook wat de reactie van de ander is. Als je een leuke reactie terugkrijgt, dan is het tijd om het spel mee te spelen. Hadden we al gezegd dat het allemaal heel laagdrempelig en vermakelijk is?

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Man-vrouw verhouding in regio beïnvloedt voorkeur voor partner’

Daten is een spel van vraag en aanbod. Hoe aantrekkelijker je bent, hoe groter het aanbod.…