Daten via LinkedIn? 7 tekenen dat je nieuwe connectie meer wil dan netwerken

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
5 minuten leestijd

We zijn allemaal bekend met LinkedIn als het professionele netwerkplatform. Maar heb je er wel eens aan gedacht om het als datingsite te gebruiken? Alle ingrediënten zijn aanwezig. Je hebt een profielfoto, gedetailleerde bio’s en geavanceerde zoekfuncties.

Hoewel het van origine de bedoeling is dat je het platform gebruikt om je professionele netwerk te onderhouden en uit te breiden wordt het steeds meer gebruikt om te daten. Als bedrijven personeel mogen werven op Tinder, waarom dan geen date zoeken op LinkedIn?

Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar LinkedIn als datingsite is in opkomst. Zo’n drie jaar geleden signaleerden hoogleraren en trendwatchers al dat de banensite steeds vaker wordt gebruikt om een date te scoren.1 Flirten op de werkvloer is de normaalste zaak van de wereld, dus waarom zou LinkedIn anders zijn?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

LinkedIn is een laag-risico platform als je met iemand contact wilt leggen. Als je afgewezen wordt dan kun je immers terugvallen op “ik wilde alleen maar netwerken.” Daarom wordt de banensite met weinig risico gebruikt om de interesse te peilen.

Blijkbaar denken velen er zo over. Waarschijnlijk ben je zelf ook al eens benaderd door iemand die meer leek te willen dan een professioneel contact. Of een collega blijft je updates maar liken, terwijl andere collega’s dat nooit doen. Maar hoe weet je nu of je LinkedIn connectie niet wil netwerken, maar daten?

1. Ze willen een connectie maken

De eerste stap om te herkennen dat iemand interesse in je heeft is het verzoek om een connectie. Pas daarna kom je erachter wat de bedoelingen zijn. Is het iemand die een beter betaalde baan voor je in de aanbieding heeft of ben je een potentiële relatiekandidaat? Het maken van de connectie is de eerste stap om met je in contact te komen, maar het geeft nog geen uitsluitsel over de bedoelingen.

2. Ze liken je updates

Hoe kun je iemand laten weten dat je hem of haar leuk vindt? Op Facebook en Instagram reageer je op hun berichten en op LinkedIn? Daar doe je hetzelfde. Hoe kan hij of zij anders op een simpele manier aandacht van je krijgen?

dani linkedin

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Ze feliciteren je met je nieuwe baan of jubileum

Je verandert van baan of je viert een jubileum? Je netwerk vindt het ‘leuk’ maar degenen die je echt leuk vinden sturen je een persoonlijk bericht. Zoals je het al raadt, er zit vaak iets achter. Het is een manier om contact met je te zoeken, waarschijnlijk om het te vieren met een drankje of een koffie.

4. Ze bekijken je profiel vaak

Heb je LinkedIn Premium? Dan is het je misschien al opgevallen dat één persoon je profiel meer dan gemiddeld bekijkt. Een signaal dat iemand meer van je wil dan netwerken is het meermaals bekijken van je profiel, zonder je een bericht te versturen. LinkedIn stalking? Het bestaat. Zelfs als je niet betaalt voor het Premium lidmaatschap, en je hebt niet veel bezoekers, kun je een goede inschatting maken of één persoon je profiel steeds opnieuw bekijkt.

happy birthday

5. Ze feliciteren je met je verjaardag

Word je wel als connectie toegevoegd maar heb je nog geen persoonlijk contact gehad? Je verjaardag kan misbruikt worden; het enige doel van de felicitaties is om met je in contact te komen. Heb je iemand nog nooit gesproken maar krijg je het “van harte” bericht? Dan willen ze waarschijnlijk meer met je doen dan alleen virtueel je verjaardag vieren.

6. Ze sturen je interessante vacatures

“Hey, kijk eens wat ik nu voor je gevonden heb!” Ontvang je meerdere vacatures van iemand uit je netwerk? Het doorsturen van vacatures is de 2018-equivalent van “kijk eens hoeveel ik aan je denk.”

7. Ze willen met je afspreken

“Hey, ik zie dat je nu ook hier in Amsterdam woont. Zin in koffie?” Een LinkedIn bericht om af te spreken met een oude bekende, zonder vermelding van werk of professionele leven? Je kunt wel nagaan waar deze informele ontmoeting voor bedoeld is.

Met deze signalen krijg je een goed idee of deze LinkedIn lid meer in je ziet dan je carrièremogelijkheden. Voldoet je connectie aan al deze zeven tekenen? Dan mag je er gerust vanuit gaan dat netwerken niet het doel is, maar daten wel.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie