Open-minded: de voordelen van een ruimdenkende geest

Michael Slender
Door Michael Slender
11 minuten leestijd

Hoe vaak heb jij een voorstel afgewezen, omdat dit niet aansloot bij je gedachten of meningen? Waarschijnlijk ontzettend vaak. Dag in dag uit zijn we bezig met het zoeken van personen en dingen die aansluiten bij ons. We zoeken overeenkomsten en vinden het fijn om binnen onze filterbubbel te leven. Horen we iets wat tegen onze mening in gaat? Dan sluiten we ons hier het liefst voor af.

Maar, wat bereik je daar nu eigenlijk mee? Een open-minded persoon zal veel sneller nieuwe dingen ontdekken en in aanraking komen met andere personen. Door je grenzen te verleggen kom je erachter dat er ook veel andere leuke dingen zijn in het leven. We leggen uit wat een open mind precies is, wat de voordelen zijn en hoe jij kunt achterhalen of je wel of geen ruimdenkende geest hebt.

Wat is open-minded precies?

Wanneer jij open-minded bent, betekent dit dat je een ‘open geest’ hebt. Dit zal natuurlijk niet voor iedereen even logisch klinken. Iemand met een open geest staat open voor nieuwe dingen en laat zich niet belemmeren door eerder opgedane vooroordelen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Je vergeet de dingen die je hebt meegemaakt en hoe je altijd denkt over bepaalde onderwerpen. Je probeert juist met een frisse en nieuwe blik tegen bepaalde zaken aan te kijken: je bent ruimdenkend. Op deze manier sta je open voor nieuwe ideeën van anderen, theorieën, mensen en bijvoorbeeld ervaringen.

Mensen met een open mind kunnen meer van de wereld ontdekken. Als je openstaat voor nieuwe dingen, kun je sneller en gemakkelijker nieuwe contacten leggen, en dingen ontdekken die je anders niet snel zou tegenkomen. Deze dingen kunnen een flinke bijdrage leveren aan je levenservaring. Met een open geest blijf je gedurende je leven continue nieuwe dingen leren en dus blijf je groeien. Je laat je niet belemmeren door het verleden en staat volledig open voor tegendraadse meningen of ideeën.

4 voordelen

Het hebben van een open mind kan voor veel mensen een verrijking bieden in het leven. Zo begrijp je anderen beter, je leert nieuwe dingen zonder aan bepaalde grenzen vast te zitten en ervaar je minder tegenslagen. Dit zijn meer voordelen van een ruimdenkende geest:

1. Vriendelijker

Een groot voordeel van open-minded zijn is dat het je helpt om aardig gevonden te worden. Wanneer jij open-minded in het leven staat, word jij als vriendelijker ervaren door anderen. Je gaat niet tegen de meningen van anderen in, maar probeert het ook vanaf hun kant te bekijken. Op deze manier bots je minder vaak met anderen en kom je vriendelijk over. Je stelt anderen op hun gemak en neemt ook een kijkje in hun leven en ervaringen. Zo houd je niet alleen zelf meer goede gesprekken en vrienden over, maar beoordelen anderen jou ook beter.

2. Nieuwe inzichten

Door open in het leven te staan, vergaar je al snel nieuwe inzichten. Of dat nu op het gebied is van boeken, films en muziekstijl of juist complexe theorieën en andere culturen. Op ieder gebied is het mogelijk om nieuwe inzichten te krijgen. Je stelt je met een open mind namelijk open voor andere ideeën die niet direct aansluiten bij je eigen mening. Door ook eens verder te kijken dan je eigen gedachten, kom je al snel voor nieuwe uitdagingen te staan. Voor de nieuwsgierige mensen onder ons is dat dus zeker een voordeel.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Geen grenzen

Een logisch voordeel dat komt kijken bij een open geest is geen grenzen hebben. Je gaat overal met een open mind in, dus zult ook niet snel nee zeggen. Sluit iets niet aan bij wat jij in gedachte hebt? Dat maakt voor jou niet uit. Je kent namelijk geen grenzen en probeert alles gewoon uit. Op deze manier kom je veel meer leuke dingen tegen en krijg je een stuk meer ervaring in je leven. Je leert van alles en laat je niet beperken.

4. Minder tegenslagen

Als je open-minded bent, ervaar je ook minder snel tegenslagen in het leven. Je gaat namelijk overal met een open geest in. Heb je een sollicitatiegesprek? Dan neem je jezelf van tevoren voor dat het alle kanten op kan gaan. Heb jij al precies in je hoofd hoe het gesprek zal verlopen en dat je waarschijnlijk wel aangenomen wordt? Dan kan dit achteraf flink tegenvallen. Door er met een open mind in te gaan, raak je minder snel teleurgesteld. Je hebt immers geen verwachtingen van tevoren en daar kun je dus ook minder tegenslagen krijgen.

open

10 tekenen dat je open-minded bent

Wil je erachter komen of jij een open-minded persoon bent? Dit zijn 10 tekenen waaraan jij kunt herkennen of jij een open geest hebt of niet. Kun jij sowieso 7 van de 10 kenmerken beamen? Dan leef je zeker niet in een bubbel.

1. Je hebt een groot inlevingsvermogen

Een belangrijk kenmerk van een open-minded persoon is het grote inlevingsvermogen. Je ontmoet veel mensen en krijgt te maken met veel ervaringen. Het gevolg is dat jij je beter kunt inleven in een ander. Je denkt niet meteen aan jezelf, maar kunt je verplaatsen in een ander. Je let niet alleen op de feiten, maar probeert het gevoel van die persoon ook te begrijpen.

2. Je bent nieuwsgierig

Naast een groot inlevingsvermogen is nieuwsgierigheid ook een kenmerk van een open geest. Je vindt het leuk om dingen te ontdekken en zit niet dagelijks veilig binnen. Je vindt het leuk om door te vragen over bepaalde onderwerpen en verdiept je graag in alle ins en outs. Je bent benieuwd naar verschillende levenswijzen en laat je niet beperken in je ervaringen.

3. Je luistert goed

Je zult het niet altijd eens zijn met de verhalen en meningen van anderen. En dat is ook helemaal niet erg. Toch luister je naar wat die persoon je te vertellen heeft. Je bent benieuwd naar zijn of haar overtuigingen en sluit jezelf niet meteen af voor andere dingen. Je bent zelfs van mening dat je er misschien nog wel iets van kunt leren.

4. Je staat open voor nieuwe dingen

Zoals veel mensen heb jij een dagelijkse routine. Maar, daarbij sta je ook open voor nieuwe dingen. Je vindt iets niet meteen eng, maar wilt dit graag ook eens uitproberen. Ieder weekend hetzelfde doen vind je maar saai. Stelt iemand een keer iets totaal nieuws voor? Jij stemt er meteen mee in en zegt zeker geen nee.

“A mind is like a parachute. It doesn’t work if it is not open.” ― Frank Zappa

5. Je doet je eigen ding, maar weet dat er meer is

Als open-minded persoon heb jij ook je eigen meningen. Je gelooft in bepaalde dingen, maar bent ook nieuwsgierig naar de meningen van anderen. Waarom doen zij bepaalde dingen en welke overtuigingen zitten daarachter? Je bent overtuigd van je eigen doen, maar staat ook open voor de levenswijzen van anderen.

6. Je plaatst mensen niet in een hokje

Een veelvoorkomende gewoonte van mensen is het hebben van vooroordelen. Voordat jij iemand gaat oordelen op een actie, wil jij eerst weten waarom hij of zij zoiets doet. Je verdiept je in de context van het verhaal en oordeelt niet op het eerste gezicht.

7. Je wereldbeeld is realistisch

Je bent niet alleen overtuigd van je eigen wereldbeeld, maar weet dat er meer speelt in de wereld. Je kent de positieve en negatieve dingen van het leven, en focust je niet op één kant hiervan. Je wereldbeeld is dus een stuk realistischer dan van anderen.

8. Je generaliseert niet

Je vindt het belangrijk om een gebeurtenis niet meteen te generaliseren naar een hele groep. Heeft één buitenlander iets verkeerd gedaan? Dan zijn niet meteen alle buitenlanders slecht. Je beseft dat één persoon niet het gedrag van een hele groep hoeft te weerspiegelen.

9. Je accepteert iedereen zoals hij/zij is

Een goed kenmerk van een open-minded persoon is de acceptatie van anderen. Jong of oud, lichte of donkere huidskleur, hetero of homo; het maakt jou allemaal niet uit. Je laat iedereen in zijn waarde en omarmt juist de verschillen tussen mensen.

10. Je durft jezelf te zijn

Iedereen is anders, en dat weet jij. Er bestaat geen beeld waarin een normaal persoon past. Je weet dat mensen van elkaar verschillen en durft daarom ook jezelf te zijn. Wat anderen van je vinden, maakt jou niet uit.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie