Heb ik een obsessieve vriend? 14 tekenen dat hij geobsedeerd is door jou

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
14 minuten leestijd

Zijn ogen zijn constant op jou gericht, alsof hij elke beweging en elke glimlach opslaat in zijn geheugen. Als dit nu het enige was, dan was er geen probleem. Maar wanneer je met vrienden praat, merk je ook dat hij altijd oplet, luisterend naar elk woord dat uit je mond komt. Het lijkt bijna alsof hij geen leven heeft buiten jou om, en het idee dat hij misschien een obsessief type is, begint langzaam tot je door te dringen.

Zijn berichten overspoelen je telefoon, elke dag, elk uur. Hij verwacht bijna directe antwoorden, en als je niet meteen reageert, stuurt hij nog meer berichten om je aandacht te trekken. Je begint je af te vragen of hij überhaupt nog iets anders doet dan jou berichten sturen en je online activiteiten volgen. Hij verschijnt ook altijd op onverwachte momenten, en je begint je af te vragen of dit gewoon toeval is of een teken van iets diepers. Is hij echt zo obsessief als het lijkt?

Wat is obsessief gedrag in een relatie?

We hebben allemaal wel eens gehoord van mensen die tot over hun oren verliefd zijn. Ze doen dingen die mensen normaal gesproken niet doen, alsof ze zwaar onder invloed zijn – niet van drugs, maar van liefde. Het is een heerlijk gevoel om zo diep verliefd te zijn, zullen ze zeggen. Maar, zoals met alles in het leven, er is een dunne lijn tussen gepassioneerde liefde en een intense obsessie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Stel je voor dat je een tuin hebt met prachtige bloemen die je liefdevol verzorgt. Je geeft ze aandacht, voedt ze met liefde en zorg, en je bent blij met hoe ze groeien. Waarschijnlijk laat je je tuin met trots aan de visite zien. Dit is vergelijkbaar met een gezonde toewijding in een relatie.

Maar stel je nu voor dat je geobsedeerd bent door de bloemen. Je hangt elke minuut van de dag rond de prachtige bloemetjes en blijft dwangmatig dwalen door je tuin. Je houdt ze voortdurend in de gaten, ruikt aan ze en je verstikt ze met emmers water en voeding. Dit excessieve en verstikkende gedrag kun je zien als obsessief gedrag in een relatie.

Verschil tussen gezonde toewijding en obsessie

In een gezonde relatie is er een balans tussen toewijding en affectie. Je bent enthousiast om tijd met elkaar door te brengen, je steunt elkaar en je krijgt de ruimte om jezelf te zijn en blijven. Maar hoewel je toegewijd bent aan de relatie en er moeite voor doet, behoud je je eigen identiteit en onafhankelijkheid. Deze gezonde toewijding brengt je dichter bij elkaar en dat zorgt voor een sterke band.

Aan de andere kant hebben we een obsessieve toewijding dat zich voordoet wanneer jij of je partner je eigen leven opoffert om de ander constant te controleren, te claimen en te beperken. Je voelt een brandend verlangen om altijd in de aanwezigheid van de ander te zijn. En terwijl die onverzadigbare behoefte probeert te vervullen, dring je de persoonlijke ruimte van je partner steeds binnen en negeer je elke grens. Zoals je je kunt voorstellen, kan dit verstikkend werken en het kan dan uiteindelijk ook een negatieve invloed hebben op de relatie.

14 tekenen van een obsessieve vriend

Zijn interesse in jou is verstikkend, en je kunt niet negeren dat je je steeds ongemakkelijker begint te voelen bij zijn aanwezigheid. De twijfel knaagt aan je: heb je werkelijk een obsessieve man aan je zijde? Dit zijn veertien tekenen die erop kunnen wijzen dat zijn obsessie voor jou verder gaat dan normaal.

1. Hij probeert je te controleren

Je vriend heeft de neiging om elk aspect van je leven te willen beheersen, van je sociale leven tot je dagelijkse routine. Hij wil bijvoorbeeld voortdurend weten waar je bent, met wie je praat en wat je doet. Sterker nog: hij kan zelfs proberen je keuzes te dicteren, zoals wat je draagt of waar je naartoe gaat.

Als je bijvoorbeeld voor een ontspannen avondje uitgaat met je vriendinnen eist je vriend dat je hem regelmatig op de hoogte houdt van je locatie en wie er bij je is. Wanneer je dat niet doet, ontvang je een stortvloed aan appjes. Per slot van rekening vraagt hij je ook nog om vroeg thuis te komen, omdat hij niet zal gaan slapen voordat jij thuis bent.

2. Hij is ongezond jaloers

Je vriend vertoont intense jaloezie zonder geldige redenen. Hij beschuldigt je vaak van vreemdgaan, zonder dat je daar aanleiding voor geeft. Of hij beschuldigt je van flirten met andere mannen, zelfs als je alleen maar vriendelijk bent tegen hen. Als je op een feestje met een mannelijke vriend praat, wordt hij al boos en beschuldigt hij je ervan dat je met hem flirt, terwijl je alleen maar een normaal gesprek voert.

3. Hij wil steeds bevestiging

Je vriend heeft voortdurend geruststelling nodig over wat je voor hem voelt. Hij vraagt steeds of je nog steeds van hem houdt, elke dag, ook al heb je hem al meerdere keren verzekerd dat dit zo is. Hij lijkt nooit volledig tevreden te zijn met je antwoord.

4. Hij probeert je te isoleren

Het liefst wil hij al je tijd en aandacht voor zichzelf. Om dat te bereiken probeert hij je weg te houden van je vrienden en familie. Hij vraagt je bijvoorbeeld om minder tijd met anderen door te brengen en hij kan zelfs proberen je te isoleren van mensen die belangrijk voor je zijn. Bijvoorbeeld, hij klaagt vaak als je tijd doorbrengt met je beste vriend(in) en probeert je over te halen om in plaats daarvan bij hem te blijven.

5. Hij is emotioneel afhankelijk

Voor zijn eigen geluk en welzijn lijkt hij volledig afhankelijk te zijn van jou. Hij vindt het moeilijk om alleen te zijn en hij heeft voortdurend behoefte aan jouw aanwezigheid om zich goed te voelen. Hij lijkt bijvoorbeeld ongelukkig en down als je een avondje uitgaat zonder hem, en hij zegt dat hij zich depressief voelt zonder jou in de buurt.

6. Hij is constant bij je

Waar je ook heengaat, hij wil erbij zijn. Hij verschijnt onverwacht op verschillende plaatsen waar jij bent, zelfs als je geen plannen samen hebt. Je loopt een café binnen waar je hebt afgesproken met vriendinnen, en tot je verbazing zie je je vriend aan de bar zitten, hoewel je hem niet had uitgenodigd.

7. Hij geeft je veel

Voortdurend krijg je cadeaus, zonder dat er rekening wordt houden met je voorkeuren of behoeften. Het geeft je het gevoel dat hij je liefde probeert te ‘kopen’ en een emotionele band wil creëren met behulp van materiële dingen. Later, wanneer het hem uitkomt, kan hij deze geschenken namelijk goed gebruiken om je schuldig te laten voelen als je iets niet doet.

8. Hij respecteert je privacy niet

Privacy? Daar heeft hij nog nooit van gehoord. Hij leest je berichten, controleert je social media-accounts en snuffelt zonder je toestemming in je persoonlijke spullen. Terwijl je even weg bent van je telefoon, ziet je vriend dit bijvoorbeeld als een kans om stiekem door je berichten te scrollen om te zien met wie je praat.

9. Hij dreigt met zelfbeschadiging

“Als je mij verlaat, wil ik niet verder leven.” Heeft hij wel eens zoiets gezegd? Dit soort emotionele manipulatie kan je onder druk zetten om in de relatie te blijven, zelfs als je je ongelukkig voelt. Na een ruzie met jou, zegt hij bijvoorbeeld dat hij niet weet hoe hij zonder jou zou kunnen leven en dat hij zichzelf wat aan zou doen.

10. Hij heeft geen eigen leven

Buiten de relatie met jou lijkt je vriend geen andere interesses of activiteiten te hebben. Geen goede vrienden, geen hobby’s, geen passies: hij lijkt niet in staat om zichzelf bezig te houden zonder jou. Het resultaat is dat hij je steeds vraagt om al je vrije tijd samen door te brengen.

11. Hij heeft emotionele uitbarstingen

Je vriend heeft regelmatig emotionele uitbarstingen, waarbij hij snel boos, jaloers of verdrietig wordt. Hij is emotioneel instabiel. Zelfs een kleine opmerking of actie kan ervoor zorgen dat hij plotseling boos wordt en uit het niets begint te schreeuwen of dingen kapot maakt.

12. Hij vertrouwt je niet

Je vriend lijkt je niet volledig te vertrouwen en kan je voortdurend in de gaten houden. Hij kan zelfs proberen je te betrappen op leugens of misleidende acties, zelfs als je altijd eerlijk bent geweest. Hij vraagt bijvoorbeeld steeds om bewijs van waar je bent geweest en met wie je was. En zelfs als je alle details met hem deelt, lijkt hij je nog steeds niet te geloven.

13. Hij dreigt met een relatiebreuk

Als je niet aan zijn verwachtingen voldoet, dreigt hij de relatie te beëindigen of je te verlaten. Dat doet hij vooral om zijn zin te krijgen of je onder druk te zetten om te doen wat hij wil. Als je bijvoorbeeld niet instemt met iets wat hij graag wil, dreigt hij de relatie te beëindigen. Het doel is simpel: om je te dwingen toe te geven aan zijn wensen.

14. Hij heeft geen respect voor grenzen

Herhaaldelijk negeert hij je persoonlijke grenzen en hij dwingt je dingen te doen die je niet wilt doen. Hoewel je meerdere keren hebt aangegeven dat je behoefte hebt aan wat ruimte en tijd voor jezelf, negeert je vriend dit volledig. Ondertussen blijft hij je smeken om bij hem te zijn, zelfs als je dit niet wilt.

Waarom is hij obsessief?

Als je een vriend hebt die obsessief aan je gehecht is, dan komt dit vaak voort uit diepere psychologische kwesties. Denk aan een laag zelfbeeld, een gevoel dat hij niet belangrijk is, verlatingsangst of onvervulde emotionele behoeften. Stel je voor dat je partner bang is dat jij hem verlaat. Om dat te voorkomen probeert hij de controle behouden als een manier om de relatie in stand te houden. Als hij onzeker is over zichzelf, kan hij bevestiging zoeken bij jou. Hij projecteert zijn eigen onzekerheden dan op de relatie.

Zijn obsessieve gedrag kan ook het gevolg zijn van eerdere (traumatische) ervaringen in vorige relaties. Of ervaringen die hij in zijn jeugd heeft opgedaan. Zijn gedrag kan hij enigszins rationaliseren door te denken dat hij op deze manier toekomstige pijn wil voorkomen of omdat hij geleerd heeft dat het normaal is (ongezonde rolmodellen). En ook is het natuurlijk mogelijk dat hij een psychische aandoening heeft waardoor hij geen grenzen kan stellen.

In de meeste gevallen is het obsessieve gedrag niet bewust of opzettelijk. Het is een reactie op wat hij voelt. Dat neemt echter niet weg dat obsessieve liefde een groot probleem kan vormen in een relatie. Obsessief gedrag kan leiden tot een gevoel van gevangen zitten in de relatie. Je kunt het gevoel krijgen dat je je vrijheid verliest en uiteindelijk kan de relatie ten onder gaan aan het gedrag.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie