‘Natuurlijke datingcapaciteit is de reden waarom sommige matches genegeerd worden’

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

Met honderden en misschien zelfs duizenden potentiële kandidaten kunnen dating apps meer matches op je afsturen dan goed voor je is. Er is namelijk een natuurlijke beperking die voorkomt dat je met iedereen in gesprek raakt. Als het gaat om chatten met nieuwe mensen blijkt er een onbewuste limiet te zijn waar singles zich aan houden.

Heb je een match, maar word je genegeerd? Dan ligt het misschien niet aan jou, maar aan de natuurlijke ‘datingcapaciteit’ van de ander. Dit komt naar voren in een onderzoek van de Universiteit van Oxford.

Singles hebben simpelweg niet de capaciteit om effectief te communiceren met veel nieuwe mensen. Volgens het onderzoek sturen de meeste dating app gebruikers per week slechts zeven nieuwe mensen een bericht. Dat terwijl er toegang is tot honderden potentiële matches. De onderzoekers analyseerden 150 duizend profielen van dating app eHarmony om deze cijfers boven tafel te krijgen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

“Dunbar’s number”

De onderzoekers ontdekten dat 95% van de gebruikers chatverzoeken verstuurde naar maximaal 12 nieuwe mensen per week en op minder dan zeven verzoeken antwoord gaf. Volgens de onderzoekers ligt dit in lijn met “Dunbar’s Number”. Het getal van Dunbar is een theorie dat er een limiet is aan het aantal mensen met wie je een stabiele sociale relatie kan onderhouden. Het nieuwe onderzoek suggereert dat mensen die op zoek zijn naar een relatie ook een maximale communicatielimiet hebben.

De theorie van Dunbar laat zien dat het aantal relaties dat we realistisch kunnen onderhouden een beperking heeft. Volgens Dunbar hebben we 5 mensen waarmee we 40% van onze vrije tijd doorbrengen en nog eens 10 personen waarmee we 20% van onze vrije tijd besteden. Dus een terughoudendheid om met meer mensen om te gaan, zelfs als het online dating gaat, is redelijk logisch.

Taha Yasseri, hoogleraar Computational Social Science aan de Universiteit van Oxford, zegt: “Hoewel verwacht wordt dat singles die online daten een ‘meer is beter’-benadering hebben in hun zoektocht naar een partner, is het tegenovergestelde waar. Singles blijken in werkelijkheid het aantal mensen waarmee ze contact hebben behoorlijk te beperken.”

Het enige punt van twijfel over het onderzoek is dat het is uitgevoerd op basis van de eHarmony gegevens, een datingsite en app gericht op relaties. Vergelijkbaar met een Nederlandse website zoals Lexa hebben de singles op dit type dating app mogelijk andere toekomstperspectieven en hierdoor minder interesse in veel wisselende contacten. Een analyse van de database van een zogenoemde hook-up app zoals Tinder of Badoo zou uitsluitsel kunnen geven, maar tot deze gegevens hadden de onderzoekers jammer genoeg geen toegang.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie