‘Mannen met honden in hun profielfoto willen vaker settelen’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Mannen doen er alles aan om zichzelf een tikkeltje aantrekkelijker te maken op een datingapp. Sommigen zetten om een beautyfilter in, anderen gaan met honden poseren op hun profielfoto’s – of het nu hun eigen hond is of die van een ander. En dat blijkt goed te werken, want we kunnen het zo langzamerhand wel volkswijsheid noemen dat deze mannen het beter doen dan mannen die geen honden hebben. En ook doen ze het veel beter dan mannen die met katten poseren.

Waarom? Dat is een goede vraag. Volgens eerder onderzoek verhoogt hondenbezit de aantrekkelijkheid van een man omdat het aangeeft dat de man sneller iets voor de langere termijn zou willen. Want het zorgen voor een hond vraagt immers ook om een duurzame verplichting en een vorm van relatiebetrokkenheid.

Mannen met honden willen vaker settelen

Een nieuwe studie gaat hier verder op in en bevestigt het beeld dat we al hebben van mannen met honden. Het onderzoek – dat vooral bij vrouwen in de smaak zal vallen – toont aan dat mannen die met honden poseren in hun profielfoto’s eerder op zoek zijn naar een langdurige relatie. Of in andere woorden: mannen die zeggen dat ze willen settelen, plaatsen gemiddeld meer foto’s van zichzelf met een hond.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Onder de mannen die op zoek zijn naar iemand voor de korte termijn, gaat het daarentegen allemaal om het ‘tonen van hun borstkas, motoren, boten en de grote vissen die ze in het weekend hebben gevangen’, zegt professor Maryanne Fisher, een evolutionair psycholoog van St Mary’s University in Canada, tegen de Times of London. Haar bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Evolutionary Psychological Science.

Fisher analyseerde 750 datingprofielen van zowel mannen als vrouwen en vroeg de aan de mensen achter deze profielen of ze op zoek waren naar een langdurige relatie of een korte flirt. Van de mannen die op zoek waren naar iets serieus had gemiddeld 8 op de 10 een profielfoto met een hond. Ter vergelijking: slechts de helft van de mannen die op zoek waren naar een flirt werd gezien met een pup.

Een eenvoudige verklaring voor de bevindingen is dat het nemen van een huisdier iets is wat een man doet als zijn ‘opschepperige’ dagen met een ontbloot bovenlijf ten einde zijn. Fisher gelooft dat de puppyfoto’s onbewust een signaal geven aan single vrouwen dat de man betrouwbaar en verantwoordelijk is.

Honden als ‘bewijs’

Voor het onderzoek werden profielen van zowel mannen als vrouwen op een populaire datingsite in Canada bekeken, en ook of ze zeiden dat ze op zoek waren naar partner voor de korte of lange termijn. Fisher en collega’s kwamen echter al snel een obstakel tegen: er waren te weinig vrouwen die op zoek waren naar een korte flirt. “We konden er niet genoeg vinden. Het waren er maar 46 in de hele provincie Nova Scotia.”

Met zulke verschillende relatievereisten zou het logisch zijn dat mannen hun waarde als langdurige partner willen bewijzen, zelfs als ze in het geheim iets meer casual willen. En voor vrouwen om bewijs te zoeken dat de mannen de waarheid spreken als ze zeggen dat ze serieus zijn. Dit is waar, zo stelt Fisher, de honden van pas komen.

“Een hond in leven houden is een enorme investering. Het is een financiële investering, maar je moet er ook mee wandelen, ervoor zorgen en het in leven houden”, zegt Fisher. “Het suggereert, met andere woorden, dat je hetzelfde zou kunnen doen voor een baby.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie