Als we het over online daten hebben, zullen veel singles eerder zuchten dan lachen. De zucht wordt vergezeld door een oogrol of het optrekken van de schouders, wat vaak weer wordt opgevolgd door: “Ik ontmoet liever iemand op de ouderwetse manier.” En natuurlijk, dat zou iedereen wel willen.
Daten kan frustrerend zijn als het maar niet wil lukken. Iedere keer hetzelfde gesprek voeren gaat vervelen. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat ze er zelf aan bijdragen. Ondanks dat ze zeggen dat anderen zich ‘niet leuk’ gedragen in de berichten die zij versturen, doen ze zelf – bewust of onbewust – precies hetzelfde.
Op het slappe koord
Het probleem met datingapps is dat het vergelijkbaar is met balanceren op het slappe koord – één misstap en je bent weg. Enerzijds wil je mysterieus overkomen, anderzijds wil je niet ongeïnteresseerd te lijken. Je wilt flirterig zijn zonder de ander af te schrikken. En je wilt je kwetsbaar opstellen zonder gekwetst te worden. Was het maar zo simpel als ‘gewoon jezelf zijn’.
Als je regelmatig sociale media volgt, dan heb je ongetwijfeld de screenshots gezien van mensen die van het slappe koord zijn gevallen. Ze zijn zo brutaal en grof in hun profielteksten en berichten dat ze publiekelijk aan de schandpaal worden genageld. Maar je hoeft een ander niet tot grond toe af te branden om onbeleefd te zijn op datingapps. Want eigenlijk maken we er ons allemaal schuldig aan. We geven je elf voorbeelden van manieren waarop je onbeleefd en lomp bent op datingapps.
1. Zeggen dat iemand anders je heeft aangemeld
Iedereen snapt het dat je niet als wanhopig gezien wilt worden. Maar wat wil je ermee zeggen dat iemand anders je heeft aangemeld? Dat je te ‘goed’ bent om te daten via een app? Dat je niet zo zielig bent als alle anderen die zich wel zelf hebben aangemeld? Wanneer je impliciet zegt dat je te goed bent voor datingapps, ben je onbeleefd tegen alle anderen die wel ‘vrijwillig’ aanwezig zijn. Een voorbeeld:
“Niet echt fan van datingapps. Een vriend heeft mij aangemeld.”
2. Reacties van één woord geven
Stel, je schrijft enthousiast een lang bericht over wat je allemaal hebt meegeraakt tijdens je reis door Vietnam. Vol verwachting op de vragen die je gaat krijgen is ‘Leuk’ het enige dat je krijgt. Hoe zou jij je voelen? Hoeveel matches je ook hebt en hoe druk je ook bent: reacties van één woord zijn altijd belabberd.
Je zou kunnen denken dat je mysterieus overkomt, maar in werkelijkheid doe je mee aan alles dat frustrerend is aan daten. Hoewel reacties met één woord gebruikelijk zijn in persoonlijk gesprekken, zijn ze fataal in online gesprekken.
3. Iemand toevoegen op sociale media
Het is normaal om onderzoek te doen naar je match. Dat doen we allemaal als een date tot de opties behoort. Komt de functie die op LinkedIn wordt weergegeven overeen met wat de ander tegen je heeft gezegd? Ziet degene op de Instagram-foto’s er hetzelfde uit als op de datingapp? Maar iemand ongevraagd toevoegen op sociale media is geen goede datingetiquette. Voor veel vrouwen is dit zelfs een vorm van creepy gedrag. Dat is het helemaal als je nog niet eens een match hebt met de ander.
4. Negging
Negging staat voor het gebruik van negatieve opmerkingen om iemand kwetsbaarder te maken voor je avances. Soms gebeurt het onbewust, bijvoorbeeld wanneer je iemand plaagt en nét iets te ver gaat, maar soms juist ook bewust om iemand ‘zwakker’ te maken. Wat de reden ook is: het is altijd een belediging – weliswaar verpakt als een compliment. Een voorbeeld:
“Je ziet er fantastisch uit in die outfit. Wat goed dat je dat voor elkaar krijgt met jouw lichaamstype.”
5. Strooien met complimenten
Een complimentje hier en daar is perfect. Het is een manier om te laten dat je aardig, oplettend en attent bent. Maar strooien met complimenten is niet perfect – het is verre van perfect. Meer is niet altijd beter als het aankomt op complimenten. Het veronderstelt dat je iemand al goed kent, terwijl dat niet zo is. Het is daarom niet gerechtvaardigd en misschien zelfs vals als je complimenten gebruikt om sneller je doel te bereiken.
6. Ongevraagde foto’s verzenden
Nog steeds zijn er mensen – vooral mannen – die niet lijken te begrijpen dat een ongevraagde foto bijna altijd ongewenst is. Een dickpic versturen terwijl de ander daar niet om gevraagd heeft, gaat zelfs verder dan onbeleefd. Het is onbeschoft. Met dank aan een storm van media-aandacht zijn de meeste datingapps nu wel zo ver dat het niet meer is toegestaan om ongevraagd een (seksuele) foto te versturen. Als je het dus heel graag wilt blijven doen, vraag dan eerst om toestemming.
7. Te snel om iemands nummer vragen
Maandenlang appen zonder af te spreken is niet wenselijk. Maar te snel afspreken is voor de meeste singles ook onwenselijk. Meestal is het zelfs onbeleefd om al meteen om iemands nummer te vragen. Want als je dat doet, dan gaat het je niet zozeer om de persoon en meer om het afspreken zelf. Vooral voor degenen die een band met iemand willen opbouwen is het onfatsoenlijk om meteen om een nummer te vragen.
8. Jezelf belangrijk vinden
Sommige gebruikers van datingapps denken dat ze ergens recht op hebben. Ze gedragen zich alsof iedereen een rol speelt in hun wereld, niet dat zij een rol spelen in de wereld van anderen. Als je berichten verstuurt die gebaseerd zijn op je ego, dan ben je onbeleefd en lomp bezig. Niemand is je iets verschuldigd. Een voorbeeld:
“Typische vrouw ben jij, mij negeren maar wel voor de verkeerde types vallen.”
9. Te persoonlijke vragen stellen
Geloof het of niet: er zijn mannen die in het eerste bericht al vragen naar de seksuele voorkeuren van de vrouw. Alsof een inleiding en context niet nodig zijn om dergelijke vragen te kunnen stellen, gaan ze recht op hun doel af. Te persoonlijke vragen stellen – helemaal als het eerste bericht – is not done. Het is onbeleefd.
10. Niet aan ‘small talk’ doen
Na 234 gesprekken over wat iemand vandaag heeft gedaan, wat ze voor werk doen en welke hobby’s ze hebben, kun je gaan denken om niet meer aan small talk te doen. Maar dat is onbeleefd. Voor de meeste singles is het een noodzakelijk kwaad – al is het alleen maar om vast te stellen dat je geen seriemoordenaar bent. Praten over koetjes en kalfjes is niet het leukste onderdeel van daten, maar wel de beste manier om geleidelijk de connectie te verbeteren.
11. Specifieke eisen opsommen
Iedereen heeft een voorkeur voor een bepaald type wat betreft het uiterlijk. En dat is niets om je voor te schamen of om trots op te zijn – het is gewoon het uiterlijk waar je op valt. Ondanks dat je weet wat je wel en niet wilt, is het onbeleefd om mensen op voorhand af te wijzen op basis van hun uiterlijk. En dat is geen kwestie van wel of niet oppervlakkig zijn.
Terwijl je denkt dat het helpt om geschikte matches te krijgen die voldoen aan je eisen, is het ongepast (en misschien wel discriminerend) naar alle anderen toe. Je ‘wint’ er niets mee. Het is prima om deze voorkeuren te hebben, maar het is niet prima om deze te vermelden in je profiel.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.