Het lege nest syndroom? Wanneer de kinderen uit huis zijn

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Het valt niet mee om afscheid te moeten nemen van je kind(eren) wanneer zij uit huis gaan. Jarenlang hebben zij bij je in huis gewoond en heb je hen opgevoed. En dan komt daar ineens de dag waarop zij besluiten hun vleugels te spreiden en op eigen benen te gaan staan.

Je wordt verplicht om (gedeeltelijk) afscheid van hen te nemen. De levendigheid en drukte in huis maken plaats voor stilte en soms zelfs eenzaamheid. Dat kan nogal wennen zijn, vooral aan het begin. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je er het best mee om kunt gaan.

Wat is het lege nest syndroom?

Wanneer de kinderen het ouderlijk huis verlaten, kunnen vooral vrouwen hier ontzettend veel moeite mee hebben. Hun fulltime taak als moeder wordt ineens ongedaan gemaakt. Dit kan leiden tot depressiviteit. Wanneer dat gebeurt, spreekt men ook wel van het lege nest syndroom (Empty Nest Syndrome).

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wanneer je meerdere kinderen hebt, gebeurt dit vaak pas nadat ook de jongste het huis verlaat. Heb je een partner, dan is het vaak een ander verhaal. Maar alleenstaande moeders kunnen in zo’n geval intense gevoelens van verdriet en eenzaamheid ervaren, waarna het lege nest syndroom optreedt.

Hoe werkt dat precies?

Als je leven zo’n twintig jaar lang voornamelijk heeft gedraaid om de zorg voor je kinderen en een huishouden organiseren voor meerdere mensen, kan je nogal in een gat vallen wanneer iedereen het huis verlaat. Sommige vrouwen houden vanaf dat moment zoveel tijd over, dat zij niet goed weten hoe zij die tijd moeten besteden.

Daardoor komt er te veel tijd vrij om na te denken over het alleen-zijn en kunnen vragen als ‘ben ik nog nuttig?’ of ‘welke taak heb ik nog?’ door hun hoofd gaan spoken. Het gevoel geen doel of nut te hebben, kan ertoe leiden dat je uiteindelijk depressief wordt.

Wist je dat…

 • …mannen net zo goed last kunnen krijgen van het lege nest syndroom, gebaseerd op hoe groot hun taak is omtrent de zorg voor de kinderen?
 • …sommige mensen de leegte extreem proberen op te vullen en daardoor niet toegeven aan hun gevoelens van pijn, verdriet en eenzaamheid? Dit kan later tot problemen leiden.
 • …veel mensen die last hebben van het lege nest syndroom zich extreem veel zorgen maken om wat er wellicht met hun kinderen kan gebeuren?
 • …je kinderen loslaten cruciaal is en tegelijkertijd het mooiste gebaar is dat je je kinderen kunt geven? Daarmee laat je namelijk zien dat je hen vertrouwd.

Gevolgen voor de relatie

Wanneer je een relatie hebt, is het nog steeds goed mogelijk om last te krijgen van het lege nest syndroom. Ondanks de aanwezigheid van een partner, kan je als vrouw die sterke gevoelens van doelloosheid en nutteloosheid ervaren. Wanneer de kinderen uit huis gaan, blijven alleen de twee partners nog over.

Waar voorheen de kinderen vaak het gespreksonderwerp waren en de partners aan elkaar verbonden, ontstaat nu een leegte. Wanneer deze leegte niet door beide partners opgevuld kan worden, kunnen relatieproblemen ontstaan.

conflict ruzie

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Hoe kun je je daarop voorbereiden? 10 Tips

Wanneer je weet dat ook de jongste binnenkort op zichzelf gaat wonen, is het belangrijk hier goed over te praten met elkaar. De kans is groot dat wanneer jullie allebei werken, er niet zoveel verandert. Dan hebben jullie beide genoeg afleiding en een manier om het grootste deel van de dag door te brengen. Wanneer één van jullie geen baan heeft, moet duidelijk worden gemaakt wat jullie van elkaar verwachten.

Veel leuke dingen doen samen, als afleiding voor het feit dat de kinderen niet meer in de buurt zijn, is een goed idee. Maar dit kan alleen wanneer jullie hier allebei de tijd voor hebben. Wanneer één van jullie fulltime werkt en de ander niet, ontstaat er een groot verschil in de hoeveelheid vrije tijd die hiervoor beschikbaar is.

1. Door te praten vorm je een team

In plaats van dat jullie deze grote gebeurtenis jullie relatie laten beschadigen of zelfs beëindigen, kunnen jullie er ook op een positieve manier mee omgaan. Jullie hebben nu eindelijk tijd over om je volledig op elkaar te focussen en jullie band en relatie met elkaar te versterken. De relatie kan een stuk intenser en liefdevoller worden, wanneer jullie niet steeds rekening hoeven te houden met anderen om je heen.

Blijf dan ook goed met elkaar praten om te weten wat er in elkaars hoofd omgaat en wat jullie van elkaar verwachten. En wanneer het lege nest syndroom dan toch optreedt, kunnen jullie er samen aan werken om hier weer uit te komen.

2. Maak een nieuwe start

De kans is groot dat het huis waarin je woont nu eigenlijk te groot geworden is. De slaapkamers van de kinderen staan waarschijnlijk leeg en je hebt die ruimte ook niet nodig voor jou en je partner. Het is dan ook een mooi moment om je af te vragen of je niet wellicht wilt verhuizen.

Heb je niet altijd al in een bepaalde buurt of wijk willen wonen, maar was dat destijds onhandig in verband met de kinderen? Of droom je van een gelijkvloers appartement aan het water waar jullie samen je oude dag kunnen doorbrengen? Zie deze gebeurtenis in je leven als een kans op een nieuwe start.

ecg hart

3. Je kunt het nest weer vullen

Sommige mensen vinden het fijn om een huisdier te nemen wanneer de kinderen het huis verlaten. Deze vult de leegte een beetje op en geeft je weer iets om handen. Ook oppaskinderen of pleegkinderen kunnen op zo’n moment overwogen worden. Maar wanneer je liever niet je huis vult, kun je ook manieren bedenken om je tijd en hart weer te vullen met liefde.

Misschien heb je nooit veel tijd gehad om te sporten of heb je altijd al vrijwilligerswerk willen doen. En wat dacht je van het vinden van een nieuwe hobby, het maken van die reis waar je al jaren van droomt of het verbouwen van een van de kinderkamers zodat je voortaan een hobbykamer hebt om je in terug te trekken?

Tips tegen het lege nest syndroom

Er zijn natuurlijk meer tips die je helpen om het lege nest syndroom tegen te gaan.

 • Geniet van de tijd samen met je partner en doe leuke dingen met elkaar.
 • Spreek af met vriendinnen of sluit nieuwe vriendschappen.
 • Pak één van je vroegere hobby’s op en ontdek opnieuw hoeveel plezier je hieraan kunt hebben.
 • Ga (samen of alleen) reizen om de wereld te zien en nieuwe mensen te ontmoeten.
 • Besteed je tijd aan het maken van carrière of het beginnen van een eigen bedrijf.

9. Blijf in contact

Dat je kinderen uit huis zijn, betekent niet dat je hen nooit meer kunt zien. Hoewel ze op eigen benen staan, komen ze vast graag nog regelmatig bijkletsen. Spreek regelmatig af om samen te eten of iets leuks te doen samen. Zo blijf je in elkaars leven en heb je iedere keer wel iets om over bij te praten.

Misschien is het handig voor jullie om vaste dagen af te spreken met de familie? Of bel je elkaar liever spontaan op, wanneer jullie iets willen doen met elkaar? Laat elkaar weten wat je fijn vindt, zodat je op de hoogte bent van elkaars verwachtingen. Maar gun je kinderen ook de ruimte om hun eigen leven te leiden. Ze zullen het je vast niet in dank afnemen als je iedere dag voor de deur staat.

10. Wees altijd trots op jezelf

Kinderen op de wereld zetten is één ding, maar hoe je een kind moet opvoeden kan eigenlijk niemand je leren. Het is iets waar je nooit echt op voorbereid kunt zijn. En daarom is het belangrijk om te beseffen hoe knap het is dat jij dit hebt gedaan.

Zonder handleiding of gebruiksaanwijzing heb jij je kinderen opgevoed, hen geleerd over normen en waarden en over goed en kwaad. Je hebt ze geleerd hun veters te strikken, netjes te spreken en goed te zijn voor anderen. Wees dus trots op je kinderen en vooral op jezelf. Omdat je deze klus – die men opvoeden noemt – met groot succes hebt afgerond.

loslaten

Krijgen alle ouders hier last van?

Niet iedereen loopt evenveel kans om last te krijgen van het lege nest syndroom. Over het algemeen zullen vrouwen die de zorg voor het gezin en huishouden als hun belangrijkste taak beschouwen meer kans lopen. Dat komt doordat hun belangrijkste taak, ofwel het doel in hun leven dan wegvalt. Dit geldt voor mannen natuurlijk even veel.

Ook wanneer je nogal een control freak bent, kan het lastig zijn om de kinderen écht los te laten en voel je het gat dat achterblijft wanneer zij weggaan misschien heftiger. In veel gevallen gaat dit voor vrouwen gepaard met de eerste verschijnselen van de overgang. Juist dan is de vatbaarheid voor een depressie groot.

Wanneer vormt het een probleem?

Het is logisch dat je er moeite mee hebt dat je kinderen op eigen benen gaan staan. Iets waaraan je zo gewend was (de zorg voor hen) vormt ineens geen onderdeel meer van je leven. In elk geval niet meer zo’n groot onderdeel als voorheen. Je mag dan ook gerust de tijd nemen om dit te verwerken. Het is immers een soort rouwproces.

Maar wanneer je merkt dat deze gevoelens te lang en te sterk aanhouden, wordt het misschien tijd om er met iemand over te praten. Het is niet erg om hiervoor hulp te zoeken, want het lege nest syndroom is een bekend fenomeen. Door hulp in te schakelen kun je leren hoe je met je gevoelens om moet gaan en leer je je leven weer zin te geven.

Te oud om te...

... daten? Niemand is daar te oud voor. Iedereen wil genieten en het liefst samen met iemand anders, ongeacht de leeftijd. Apps als Tinder zijn misschien niet zo slim om te gebruiken, maar wat als er een app zou zijn voor de wat oudere singles? Het goede nieuws is dat 50plusmatch precies dat doel heeft: singles boven de 50 met dezelfde interesses aan elkaar koppelen. Nieuwsgierig hoe ze dat doen?

Deel dit artikel
Geef je reactie