Kinderen hebben of willen voorspelt leeftijdsvoorkeuren bij online daten

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mannen de voorkeur geven aan jongere vrouwen, terwijl vrouwen zich aangetrokken voelen tot oudere mannen? Nou, het blijkt dat het antwoord ligt in onze biologische drang om onze kansen op reproductie te maximaliseren. Althans, dat is wat nieuw onderzoek suggereert. De studie toont aan dat de leeftijdsvoorkeur van mannen voor een partner wordt beïnvloed door hun verlangen om kinderen te krijgen, of dat ze al kinderen hebben.

Het onderzoek

De studie bestond uit twee delen. In de eerste studie werden 119.361 mensen geanalyseerd om te onderzoeken of het hebben van kinderen of een kinderwens van invloed was op de leeftijd die ze instelden op de datingapp als matchingscriterium. In de tweede studie werden nog eens 486.382 mensen geanalyseerd om te onderzoeken in welke mate de voorkeursleeftijd van een match gerelateerd was aan het wel of niet willen of hebben van kinderen.

Het onderzoek toonde aan dat de leeftijdsvoorkeur van mannen afhankelijk was van hun kinderstatus, of ze al kinderen hebben of een kinderwens hebben. Mannen die geen kinderen hebben of een kinderwens hebben, geven de voorkeur aan jongere vrouwen. Mannen die al kinderen hebben of geen kinderwens hebben, hebben liever een wat oudere vrouw. Aan de andere kant zijn de leeftijdsvoorkeuren van vrouwen minder sterk verbonden met het hebben van kinderen of een kinderwens.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Deze bevindingen suggereren dat mannen en vrouwen verschillende prioriteiten hebben bij het selecteren van een partner en dat die prioriteiten gedeeltelijk worden bepaald door hun ‘kinderstatus’.

Waarom willen mannen jongere partners?

Evolutionair gezien is het voor mannen belangrijk om zich voort te planten om hun genen door te geven aan de volgende generatie. Mannen kunnen tot op latere leeftijd nakomelingen krijgen, terwijl vrouwen een biologische klok hebben. Ze zijn ook afhankelijk van een beperkte vruchtbare periode. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mannen die (nog) geen kinderen hebben of een kinderwens hebben vaak een jongere partner verkiezen.

Een jongere partner vergroot de kans van de man om nakomelingen te krijgen. Bovendien hebben jongere vrouwen vaak meer tijd om kinderen te krijgen, wat gunstig is voor de voortplanting, zo is de theorie. Maar wat gebeurt er als mannen al kinderen hebben of geen kinderen willen?

De kinderwens en leeftijdsvoorkeuren

Het onderzoek toont aan dat mannen die al kinderen hebben of niet willen, leeftijd minder belangrijk vinden bij het kiezen van een partner dan mannen zonder kinderen of mannen die nog kinderen willen. Degenen die al kinderen hebben of niet willen, geven daarom vaker de voorkeur aan een relatief oudere partner. Dit kan verklaard worden door het feit dat deze mannen minder waarde hechten aan de voortplantingskansen die een jongere partner biedt.

In tegenstelling tot mannen, hebben vrouwen minder sterke leeftijdsvoorkeuren, ongeacht of ze kinderen hebben of willen. Vrouwen hebben vaak een bredere interesse in een potentiële partner en richten zich meer op andere kwaliteiten, zoals persoonlijkheid en stabiliteit.

De bevindingen van deze studie zijn niet verrassend. Eigenlijk zijn ze zelfs consistent met de evolutionaire voorspellingen over partnerkeuze. Mannen willen liever een partner die nog in de vruchtbare leeftijd zit, terwijl vrouwen meer geïnteresseerd zijn in een partner die stabiel is en goed voor de kinderen kan zorgen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie