De strategieën die mensen gebruiken om hun relaties te verbeteren

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Hoe verbeter je je relatie? Het is een vraag die bij veel mensen opkomt, want het onderhouden van een intieme relatie is niet altijd gemakkelijk. Ondanks de uitdagingen zijn de meesten echter niet van plan om hun relatie te beëindigen. We beseffen dat het een relatie tijd kost en dat het niet altijd makkelijk is. Maar wat doen we precies om onze relaties te verbeteren?

In een recent gepubliceerde studie in Evolutionary Psychology zijn de meest effectieve strategieën voor het behouden en verbeteren van relaties onderzocht. De onderzoekers, Menelaos Apostolou en zijn collega’s, wilden vooral weten welke methoden mensen gebruiken om hun relaties te verbeteren. Wat doen ze precies en hoe effectief is dit?

De beste strategieën die mensen gebruiken

Om achter de antwoorden te komen, voerden de onderzoekers een combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek uit, waarbij open vragenlijsten en enquêtes werden gebruikt. Met dit onderzoek waren ze in staat om 81 verschillende handelingen te identificeren die mensen gebruiken om hun relatie te verbeteren. Deze handelingen werden later opgedeeld in 14 bredere strategieën.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het begrijpen van de behoeften van je partner, het bespreken van problemen en het tonen van meer interesse in je partner de populairste strategieën zijn waarmee mensen hun relatie willen verbeteren. En blijkbaar is dit een slimme keuze, want dit zijn ook nog eens effectieve strategieën om de relatie te verbeteren, zo blijkt uit het onderzoek.

Je partners behoeften begrijpen

Een belangrijke strategie die wordt genoemd, is het proberen te begrijpen van de behoeften van je partner. Dit gaat niet alleen over fysieke behoeften, maar ook over emotionele en psychologische behoeften. Als je weet wat je partner nodig heeft, kun je daar rekening mee houden en je partner helpen om zich begrepen en gewaardeerd te voelen.

Problemen bespreken

Een ander belangrijk aspect van een goede relatie, en een kans om de relatie te verbeteren, is het vermogen om problemen te bespreken en samen te werken aan een oplossing. Het bespreken van problemen kan moeilijk zijn, vooral als de emoties hoog oplopen, maar het is voordelig voor de relatie om open en eerlijk te zijn over wat je dwarszit. Probeer te luisteren naar de mening van je partner en probeer samen een oplossing te vinden die voor jullie beiden werkt.

Interesse tonen

Een derde strategie die uit het onderzoek naar voren kwam, is het tonen van interesse in je partner. Dit betekent niet alleen vragen stellen over de dagelijkse activiteiten van je partner, maar ook interesse tonen in zijn of haar hobby’s en interesses. Door interesse te tonen in de dingen die je partner belangrijk vindt, kun je de band tussen jullie versterken.

Hoewel deze strategieën effectief zijn gebleken in het verbeteren van relaties, is het belangrijk om te onthouden dat elke relatie uniek is. Niet elke strategie werkt voor iedereen en iedereen heeft andere voorkeuren. Desondanks geeft het onderzoek wat meer inzicht in wat andere mensen doen om hun relaties te herstellen of verbeteren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie