Wat is haunting bij daten? Hoe het werkt en wat het betekent

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Tegenwoordig zijn er talloze datingtermen die allerlei alledaagse situaties beschrijven. Een van de bekendste termen van de laatste jaren is ‘ghosting’ – de situatie waarin iemand tijdens het daten zonder enige waarschuwing van de aardbodem verdwijnt. Deze hippe datingterm werd gevolgd door allerlei nieuwe benamingen die werden bedacht. Eén van die termen is haunting.

Letterlijk vertaald uit het Engels betekent het ‘rondspoken’, en dat is precies wat het inhoudt. Het ligt in het verlengde van ghosting. Maar wat het dan precies betekent en hoe dit in z’n werk gaat? We vertellen je er meer over.

Wat is haunting bij daten?

Haunting beschrijft de situatie waarin twee mensen hebben gedatet, maar een van hen blijft via sociale media subtiel aandacht schenken aan de ander. Stel je voor dat je met iemand aan het daten bent en na de tweede date hoor je helemaal niets meer van die persoon. Normaal gesproken zou je verwachten dat je nooit meer iets van die persoon zou horen, maar dan duikt hij of zij plotseling weer op in je leven. Niet in levenden lijve, maar via likes op je Instagram- of Facebook-updates.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het contact tussen jullie is al een tijdje verbroken, maar nu word je opeens weer geconfronteerd met die persoon. Er is geen echte interactie, maar je ziet wel constant zijn of haar naam opduiken in je smartphonemeldingen.

Hoe de term is ontstaan

De term haunting komt eigenlijk voort uit de populaire term ghosting. Bij ghosting verdwijnt iemand abrupt en zonder waarschuwing uit je leven, en dan bedoelen we vooral in de context van online dating of romantische relaties. Het is alsof de persoon in kwestie spoorloos verdwijnt, net als een geest.

Haunting is als het ware een afgeleide van ghosting en gaat nog iets verder. Het beschrijft de situatie waarin, nadat iemand je heeft geghost, die persoon toch nog op de een of andere manier aanwezig blijft in je leven, zij het subtiel, via likes op sociale media-updates of andere indirecte vormen van aandacht. De term haunting is dus ontstaan als een manier om dit specifieke gedrag te beschrijven waarbij iemand na ghosting nog steeds een spoor achterlaat in jouw online wereld, zoals een spookachtige aanwezigheid die af en toe opduikt.

Maar waarom?

De redenen waarom iemand eerst niets van zich laat horen en dan plotseling begint te haunten? Die kunnen per geval verschillen. Het kan zijn dat die persoon eigenlijk niet het contact wilde verbreken en achteraf spijt heeft van hoe het is gelopen. In dat geval is haunting een duidelijke uiting van genegenheid, als een soort van ‘sorry’ zonder ‘sorry’ te zeggen.

De haunter kan ook onopgeloste gevoelens hebben voor jou, zelfs nadat het contact is verbroken. Ze kunnen moeite hebben om verder te gaan en willen nog steeds een connectie behouden. Met willekeurige berichten probeert diegene je aandacht te trekken, in de hoop dat je erop reageert. Het is een soort van aftasten of je mogelijk nog interesse hebt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Een andere reden kan zijn dat de haunter niet wil dat je verdergaat met je leven en dat je nog steeds aan hem of haar blijft denken. Of het nu is omdat de ander eerder in een nieuwe relatie wil zijn dan jij of om welke reden dan ook. Voor die persoon is het haunten een manier om zichzelf beter te voelen. Soms willen mensen de controle over een situatie behouden. Door af en toe in je leven te verschijnen, houden ze je aandacht vast en kunnen ze het gevoel hebben dat ze nog steeds invloed op je hebben.

Een derde reden kan zijn dat je haunter een obsessie voor jou heeft ontwikkeld. In dat geval kan het zelfs gevaarlijk zijn en kun je het beschouwen als een vorm van stalking. In sommige gevallen kan haunting dus wijzen op een dieper probleem, een obsessie. De persoon kan geobsedeerd zijn door jou of de relatie, wat tot ongezond gedrag leidt.

Als laatste is er ook nog de persoon die het zonder enige slechte bedoelingen doet. Deze haunter vindt het oprecht gewoon leuk om te zien wat anderen in hun leven meemaken, ongeacht of ze ooit met die persoon hebben gedatet. Soms heeft de haunter dus geen kwade bedoelingen, maar is deze persoon gewoon nieuwsgierig naar wat er in jouw leven gebeurt. Ze willen op de hoogte blijven, zelfs als er geen romantische interesse meer is.

Wat ermee bereikt wordt

Over het algemeen komt het erop neer dat wat de haunter ermee bereikt, afhangt van jou en de relatie die jullie hebben gehad. De redenen lopen uiteen en hoe je erop reageert als ‘slachtoffer’ ook. Als je het niet erg vindt, is er natuurlijk niets aan de hand, hoogstens een beetje vreemd. Maar als je nog gevoelens hebt voor die persoon, kan het een irritante vorm van contact zijn omdat het alleen maar voor verwarring zorgt.

Je krijgt immers voortdurend herinneringen in de vorm van smartphonemeldingen. En als er verder geen mogelijkheid om een relatie met die persoon te beginnen, dan mag je je afvragen of het haunting wel gewenst is. In de meeste gevallen is het dat niet.

Hoe stop je een haunter?

We hebben allemaal het recht hebt om onze grenzen te stellen. Het zijn jouw grenzen en die mag jij zelf bepalen. Als haunting ongewenst is, moet je stappen ondernemen om het te stoppen om de ongewenste aandacht te stoppen.

1. Communiceer duidelijk

Als je niet comfortabel bent met het haunting-gedrag en je hebt contact met de persoon die dit gedrag vertoont, leg dan duidelijk en eerlijk uit dat je er niet van gediend bent. Vertel hoe je je voelt en dat je liever wilt dat ze stoppen met dit gedrag.

2. Blokkeren op sociale media

Een effectieve manier om haunting te stoppen, is door de persoon te blokkeren op sociale media. Vanzelfsprekend ontzeg je hiermee de toegang tot jouw profiel en daardoor kan de haunter geen likes en reacties meer plaatsen.

3. Schakel meldingen uit

Als je niet wilt dat je constant herinnerd wordt aan de persoon die je haunt, overweeg dan om meldingen voor sociale media uit te schakelen. Hierdoor zie je hun activiteiten niet meer in je meldingen of feed.

4. Neem een socialemediapauze

Als de haunting je echt dwarszit, kun je erover nadenken om tijdelijk een pauze te nemen van sociale media. Afstand nemen geeft je de kans om tot rust te komen.

5. Blijf alert

Als het gedrag van de haunter ongepast wordt of je je bedreigd voelt, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Vertel het tegen je vertrouwelingen en mocht het echt uit de hand lopen, zet dan juridische stappen, zoals aangeven bij de politie of een contactverbod aanvragen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie