Groen daten? ‘Duurzaam daten niet belangrijk voor singles’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Van ontbossing en luchtverontreiniging tot stikstof en de aantasting van de ozonlaag. Er is een groeiende bezorgdheid over klimaatverandering en uiteenlopende milieukwesties. Beleidsgesprekken over de natuur en het beperken van de milieu-impact zijn uitgegroeid tot tafelgesprekken en vinden nu ook hun weg naar de gesprekken in datingapps.

Van de jongere generaties is bekend dat milieuactivisme een groot deel uitmaakt van hun leven. Op verschillende plekken in het land gaan ze de straat op om met ‘disruptieve’ acties aandacht te vragen voor de noodsituatie. Want volgens hen bevinden we ons in een klimaat- en ecologische crisis. Maar zien we dat ook terug in de datevoorkeuren van singles? Wordt ‘groen daten’ een trend? En hechten singles waarde aan ‘duurzaam daten’? De antwoorden op deze vragen kunnen je verrassen.

Duurzaam daten niet belangrijk voor singles

Met World Cleanup Day – zaterdag 17 september – in het vooruitzicht leek het datingapp happn een goed idee om onderzoek te doen naar groene date-initiatieven. De app vroeg 475 gebruikers naar hun voorkeuren en kwam erachter dat duurzaamheid nauwelijks een rol speelt als het om daten gaat. Bijna 80% van de singles houdt geen rekening met duurzaamheid als het om daten gaat. En slechts een derde vindt het belangrijk dat hun datepartner waarde hecht aan duurzaamheid.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Gegevens van verschillende datingapps die wereldwijd actief zijn laten zien dat ‘milieubewustzijn’ een van de populairste termen is. Badges met milieugerelateerde termen worden meer gebruikt en het aantal vermeldingen van klimaatverandering in profielen is sterk toegenomen. De zorgen over het klimaat – en de verandering ervan – is een wereldwijde trend die we overal in het terugzien, ook op datingapps. Maar nu blijkt dus dat duurzaamheid nauwelijks van invloed is op de datekeuzes van Nederlandse singles.

5 duurzame date-ideeën

De reden waarom is onduidelijk. Dat is helaas niet onderzocht. Hoewel daten op zichzelf losstaat van het milieu, kan het echter geen kwaad om te denken aan de bescherming van natuur, milieu en klimaat. Om duurzaam te daten stelt datingexpert Ludivine Cherif-Cheikh van happn deze ideeën voor:

1. Romantische strandwandeling én -schoonmaak

Eén op de drie singles heeft al eens vrijwillig geholpen met het afvalvrij maken van een publieke plek. Waarom zou je dat niet samendoen als date? Er is zelfs een naam voor: trashdating.

2. Tweedehands kleding shoppen

Bijna 3 op de 4 vrouwelijke singles (74%) heeft al eens tweedehands kleding gekocht, tegenover slechts 38% van de mannelijke singles. Date idee: ga samen de kringloopwinkels af zodat de mannen het ook vaker gaan doen.

3. Koken zonder voedselverspilling

Een etentje thuis is duurzaam, vooral als je de boodschappen via een app als Too Good To Go bestelt, dé app tegen food waste. Via de app kun je overgebleven eten kopen voor een kleine prijs. Onder vrouwelijke singles maakt bijna de helft (45%) er al eens gebruik van, onder de mannen is dit nog minder dan een kwart (24%).

4. Kies voor vegan en lokaal

Ergens uit eten of lunchen? Begin met het plannen van groene dates door naar een vegan hotspot te gaan of een plek waar ze gebruikmaken van biologische, lokale producten.

5. Actieve buitendates

Samen fietsen in de regio, wandelen door het bos: het zijn groene date-ideeën die geen impact hebben op het milieu. Er is bijna niets duurzamer dan genieten van de natuur.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie