‘Nederlanders worden op Tinder gelokt naar nepdatingsites’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Op Tinder zijn honderden vrouwelijke nepprofielen actief die Nederlandse gebruikers naar nepdatingsites proberen te lokken. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Pointer, het onderzoeksplatform van KRO-NCRV. Volgens het programma worden foto’s van Instagram-modellen en sekswerkers gebruikt om nietsvermoedende mannen naar dubieuze chatsites te lokken waar zij per verzonden bericht moeten betalen.

In het onderzoek heeft de redactie van Pointer ruim 30 duizend vrouwelijke Tinder-profielen in Nederland geanalyseerd. Niet handmatig, maar met een programma dat automatisch voor hen is gaan tinderen. Met behulp van kunstmatige intelligentie is het programma vervolgens getraind om nepprofielen te herkennen. Het resultaat was de ontdekking van 83 nepprofielen – profielen die mannelijke gebruikers naar verdachte chatplatforms verwijzen.

Geen echte datingsites

Het probleem met deze zogenaamde ‘datingsites’ is dat ze nauwelijks of niet gebruikt kunnen worden om te daten. Ze doen zich weliswaar voor als een datingsite, maar dat zijn ze in werkelijkheid niet. Het zijn chatsites waar de mannen alleen in contact komen met chatoperators. Dat zijn personen die in dienst van het chatplatform berichten uitwisselen met de mannen die zich aanmelden. Tinder laat in een reactie weten de nepprofielen op haar eigen platform te hebben opgespoord en verwijderd.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Omdat Tinder geen exacte informatie over Nederlandse gebruikersaantallen deelt, wordt geschat dat zo’n 13 procent van de Nederland een Tinder-account heeft aangemaakt. Op basis van de steekproef concludeert Pointer daarom dat er ruim tweeduizend fictieve profielen aanwezig zouden kunnen zijn op Tinder.

“Dat is een voorzichtige schatting, aangezien dit profielen zijn die aan de foto’s herkenbaar zijn als nep”, zegt Pointer. “Mogelijk zijn er nog meer nepprofielen actief die minder eenvoudig te herkennen zijn.”

Hoe de profielen werken

De nepprofielen gebruiken foto’s van andere personen die gestolen zijn of zonder toestemming worden gebruikt. In de laatste afbeelding op het profiel wordt verwezen naar een externe website. “Meestal een url met Secret of Dirty aan het begin met de naam van de persoon erachter, zoals Secretlucy of Dirtyella”, zegt Pointer.

Wanneer je als gebruiker van Tinder de link volgt, kom je eerst op een algemene landingspagina van de nepdatingsite terecht. Vervolgens word je doorverwezen naar een Nederlandstalige chatsite dat alle kenmerken van een datingsite heeft. Wanneer je je aanmeldt, kom je met een chatmedewerker in contact die zich voordoet als een gebruiker van de datingsite. Het enige doel van deze chatmedewerker is je aan de praat te houden. Je betaalt namelijk per verzonden bericht.

De betrokken chatsites hebben niet gereageerd op vragen van Pointer. Tinder heeft ook contact opgenomen met de chatsites om ze aan te spreken op hun gedrag. “We hebben een nultolerantiebeleid met betrekking tot nepprofielen en verzoeken die in strijd zijn met onze gebruiksvoorwaarden”, zegt een woordvoerder van Tinder.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie