Geen Ja Geen Nee: regels, uitleg en hoe het vragenspel werkt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Ben je dol op spelletjes? Dan zijn er tal van vragenspelletjes beschikbaar die jij samen met je date, partner of met vrienden kunt doen. Een voorbeeld van zo’n vragenspelletje is ‘Geen ja, geen nee’. Klinkt de naam van het spel je nu wel bekend in de oren, maar weet je niet precies wat het inhoudt? We leggen je het uit.

Wat is ‘Geen ja, geen nee’ precies?

Het spelletje ‘Geen ja, geen nee’ kent zijn oorsprong op de radio en stamt uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Bij het spel kregen de deelnemers 20 vragen om te beantwoorden’, maar ze mochten in hun antwoord niet de woorden ‘ja’ of ‘nee’ gebruiken. Gebeurde dit wel? Dan ging de zoemer af en was de andere kandidaat aan de beurt. Degene die de vragen het beste en zonder ‘ja’ of ‘nee’ wist te beantwoorden, won een mooie prijs. Er kwamen in de jaren erna ook andere varianten op het spel.

Het spel is voor alle leeftijden en kan ook zeker door kinderen worden gespeeld of in een gezelschap met verschillende leeftijden. Je kunt een versie van ‘Geen Ja Geen Nee’ kopen met bestaande vragen, maar ook online zijn er veel goede vragen te vinden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Regels

De regels van het spel zijn eenvoudig en ze zijn zeker niet moeilijk om te begrijpen. Het spel kan met meer mensen gespeeld worden. Er is een spelleider en er zijn spelers die de vragen beantwoorden. Je begint als spelleider met het stellen van gesloten vragen waarop een antwoord met ‘ja’ of ‘nee’ normaliter het makkelijkste zou zijn om te geven. Dit is echter wat niet mag bij het spel: ‘ja’ of ‘nee’ mag niet gebruikt worden bij het beantwoorden.

Het spel gaat net zo lang door totdat een deelnemer een van beide woorden gebruikt. Diegene is dan meteen af. Degene die het het langste volhoudt om geen ‘ja’ of ‘nee’ te gebruiken heeft het spel gewonnen. De winnaar mag in de volgende ronde de taak van spelleider op zich nemen.

Bekijk het ‘Geen Ja Geen Nee’ spel

20 Ja/Nee vragen

In het spel worden 20 gesloten vragen gesteld. Er zijn versies van het spel te koop die inclusief de vragen worden verkocht, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf bedenken als je dat leuk vindt. Beantwoord je de vraag met ‘ja’ of ‘nee’, dan ben je af.

De vragen moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, want anders wordt het onmogelijk gemaakt om ze zonder ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Bij gesloten vragen is degene die ze moet beantwoorden vaak snel geneigd om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen. Maar bij dit spel is dat dus juist de uitdaging. Dit zijn twintig voorbeelden van gesloten vragen:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

 1. Ben je weleens op date geweest?
 2. Hou je van aardbeien?
 3. Heb je Netflix?
 4. Heb je vandaag al een kus gehad?
 5. Ben je verlegen?
 6. Is TikTok je favoriete app?
 7. Als je 100.000 euro zou winnen, zou je mij dan wat geven?
 8. Heb je een zwemdiploma?
 9. Heb je een huisdier?
 10. Doe je jaarlijks mee aan de Ramadan?
 11. Vind je dat mensen minder moeten zeuren?
 12. Ben je weleens verliefd geweest?
 13. Vind je rood een mooie kleur?
 14. Heb je weleens een string gedragen?
 15. Is 13 een ongeluksgetal?
 16. Heb je Instagram?
 17. Leg je je smartphone dagelijks aan de oplader?
 18. Heb je een crush op mij?
 19. Heb je gehuild bij de Titanic-film?
 20. Hou je van spruitjes?

Hoe bedenk je leuke vragen?

Wil je de vragen zelf maken? Bedenk dan eerst goed voor welke doelgroep ze zijn zodat je leuke en passende vragen hebt waarmee de deelnemers zich goed kunnen vermaken. Vooraf zelf de vragen maken zorgt al voor urenlang speelplezier en hoort ook echt bij het spel. Als je zelf wat moeite hebt met vragen bedenken, kijk dan zeker eerst online wat voor vragen geschikt zijn voor het spel en welke je beter niet kunt maken. Je vindt er veel voorbeelden en tips zodat ook jij leuke vragen kunt bedenken die urenlang speelplezier opleveren.

Verschillende versies van het spel

Er zijn verschillende versies van het spel te koop waaronder een reiseditie (ook voor kinderen). Deze versie is bijvoorbeeld ideaal vermaak voor onderweg. Veel webshops bieden het spel ook aan dus kijk daar zeker eens als ‘Geen Ja Geen Nee’ je een leuk spel lijkt om te doen. Het is gezellig vermaak voor iedereen.

Geen Ja Geen Nee Uncensored

Een speciale versie van het spel is alleen voor volwassen bestemd. Dit is de zogenaamde uncensored versie. Deze versie is voor spelers van 18 jaar en ouder dus echt alleen voor volwassenen bedoeld. Het spel bevat pikante en spannende vragen die je als deelnemer niet met ‘ja’ of ‘nee’ mag beantwoorden. Het is een variant die je met een vriendengroep kunt spelen, maar deze versie is ook uitermate geschikt om met een date of partner te doen.

Bekijk ‘Geen Ja Geen Nee Uncensored’

Verschillende soorten vragenspelletjes

Ben je dol op spelletjes met vragen? Dan zijn er nog veel meer spellen die je kunt doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan Triviant, Truth or Dare, Never Have I Ever en zo zijn er nog veel meer te noemen. Met sommige vragenspelletjes kun je je kennis testen, maar er zijn ook spellen bij die tactiek en slimheid vereisen of waarbij je bepaalde opdrachten moet uitvoeren.

Kies een spel dat je leuk lijkt, dat je al eens eerder gedaan hebt of dat je geschikt lijkt om te doen met een groep vrienden, je date of partner. Veel spellen zijn ook verkrijgbaar in een reisversie dus die neem je makkelijk mee op vakantie.

Kletspot

Een bijzonder spel dat ook met vragen te maken heeft, vind je in de zogenaamde Kletspot. Dit is een pot met vragen die je kunt gebruiken om aan een ander te stellen. Dit is een leuk cadeau om te geven, maar je kunt ook voor jezelf een Kletspot aanschaffen. Deze is verkrijgbaar in de winkel en wordt tevens voor tal van webshops aangeboden.

De Kletspot is geen duur spel en je kunt het spel bovendien zelf uitbreiden door meer vragen te bedenken. Dit maakt het spel uniek en meteen ook een heel stuk persoonlijker. De Kletspot is te koop in verschillende thema’s. Zo is er voor iedereen, voor elke leeftijd en interesse wel een geschikte Kletspot te vinden.

Bekijk de Kletspotten

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie