Wat is TikTok? De app voor creatieve video’s gemaakt door jongeren

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

TikTok is een wereldberoemde social media app waarmee je korte muziekvideo’s kunt maken en vervolgens kunt delen. De app werd in september van 2017 uitgebracht en werd in 2018 zo populair dat het de meest gedownloade app in de Verenigde Staten werd. De app is tegenwoordig beschikbaar in meer dan 150 landen en in ruim 75 talen. Ben je benieuwd naar de geschiedenis van deze app? En wat je er precies mee kunt?

Wat is TikTok?

TikTok is een social media app voor het maken en delen van korte muziekvideo’s. Deze video’s hebben een lengte van 3 tot 15 seconden, maar ook kunnen er video’s in loops van maximaal 60 seconden worden gemaakt.

TikTok is het resultaat van verschillende samenvoegingen van uiteenlopende apps, waaronder Douyin en Musical.ly. In 2016 werd er in China gestart met de app Douyin. Deze app kende binnen het jaar meer dan 100 miljoen gebruikers, waardoor er werd besloten om ook een internationale variant van de app te ontwikkelen. Deze app werd in 2017 gelanceerd door de ontwikkelaar ByteDance en gebruikt dezelfde software als Douyin.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Op 9 november 2017 kocht ByteDance de populaire muziek app musical.ly voor 1 miljard dollar, een app met een groot aantal Amerikaanse gebruikers. Nog geen jaar later, op 2 augustus 2018, besloot ByteDance om musical.ly en TikTok samen te voegen tot één app. Samen gingen de apps verder onder de naam TikTok.

Tegenwoordig heeft TikTok kantoren in een groot aantal steden over de hele wereld zoals Beijing, Berlijn, Shanghai en Tokio.1 De app is beschikbaar voor zowel iOS en Android en streeft er naar om creativiteit, kennis en momenten in het dagelijks leven vast te leggen. Tegenwoordig heeft de app al ruim 760 miljoen gebruikers, waarvan 80 procent jonger is dan 18 jaar.

Wat kun je precies met TikTok doen?

Korte filmpjes van slechts vijftien seconden waarin jongeren grappen maken, dansen of zingen: dat is TikTok in het kort. Het playbacken op populaire nummers behoort verder ook nog tot de mogelijkheden. Ook kunnen er video’s gemaakt worden in loops van maximaal 60 seconden. Met TikTok kun je deze filmpjes maken en ook delen, waarmee de app enorm populair is geworden.

In Nederland en België zijn er inmiddels al meer dan 4,5 miljoen actieve gebruikers.2 Deze enorme populariteit is ook ontstaan doordat je via de app beroemdheden kunt volgen die korte vlogs maken, zoals Martin Garrix en Justin Bieber.

De soorten video’s die gemaakt worden op deze app

Er zijn talloze mogelijkheden voor het maken van filmpjes via TikTok en de creativiteit wordt ook enorm aangemoedigd. Het is de bedoeling van de app om creatieve content te plaatsen en jongeren over de hele wereld te inspireren met de filmpjes. Zo zijn er bijvoorbeeld filmpjes van jongeren die dansen en die op enorm veel manieren zijn gemonteerd met verschillende effecten en muziek.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Ook in de categorie sport is het mogelijk om filmpjes te posten, zoals nieuwe trainingen en oefeningen bij het turnen. Deze filmpjes krijgen soms wel honderdduizenden likes en de jongeren die ze posten hebben miljoenen views op hun video’s. De app heeft een enorm positieve uitstraling en dat is ook wat jongeren naar de app toe trekt.

tiktok app

Kosteloos gebruik maken van de app

Je kunt TikTok gratis downloaden voor je mobiele telefoon en er zitten geen verdere kosten aan verbonden. Wel kun je in-app aankopen doen voor extra functies. Met een gratis account kun je zelf video’s maken, deze bewerken, muziek er onder plaatsen en verschillende filters toevoegen. Ook kun je miljoenen video’s van over de hele wereld bekijken, je favoriete gebruikers volgen en geïnspireerd raken door de vele andere gebruikers.

De feed die je te zien krijgt op TikTok

Net zoals bij elk ander social media platform heb je een feed die je te zien krijgt. Dit zijn de video’s die je in de app kunt bekijken. TikTok heeft zelfs twee feeds: de zogenaamde ‘voor jou’-feed, waarin je populaire video’s ziet. Hier kun je video’s en leden ontdekken die je nog niet volgt en kun je verder geïnspireerd raken. Naast deze feed is er ook nog de ‘volgend’-feed met alle video’s van de mensen die je volgt.

tiktok hashtags

Verschillende hashtag-challenges

Naast dat je zelf video’s kunt plaatsen en bekijken die jij leuk vindt, zijn er ook hashtag challenges die een extra spelelement toevoegen aan de app. Er kan een hashtag in het leven geroepen worden, waarvoor er dan een demovideo beschikbaar is. Het doel is dan om deze video zo goed mogelijk na te doen. De hashtags en de demo’s worden gehost door TikTok zelfs of door merken en bedrijven die willen adverteren op TikTok.

Voor bedrijven kan dit een soort manier zijn om een speciale campagne te starten en meer bekendheid te winnen. Verder is het voor bedrijven ook mogelijk om te adverteren of om bijvoorbeeld samen te werken met een influencer op TikTok, die door de vele volgers een enorm groot bereik heeft.

zoeken search

Talent voor video aanmoedigen

Tegenwoordig wordt veel in de wereld digitaal, waardoor ook video’s steeds beroemder worden. Jongeren kunnen TikTok daardoor ook gebruiken om te laten zien dat ze talent hebben voor het maken en editen van hun video’s. Het is soms zelfs zo dat jongeren niet meer naar een school voor grafische vormgeving gaan, maar dat ze op deze manier online laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Een groot aantal van de jongeren die video’s maakt via TikTok zijn enorm slim en knap in elkaar gezet.

Door de grote populariteit van de app kunnen jongeren hierdoor ook in contact komen met grotere bedrijven in de creatieve sector. Zo zijn er een aantal jongeren die nu al opdrachten krijgen om bepaalde video’s te maken en ze speciaal te editen. Hier kunnen ze al een aardig zakcentje mee verdienen en verder ontdekken of grafisch ontwerpen ook iets is wat ze in de toekomst willen blijven doen.

Kritiek voor het schenden van privacyregels

Helaas is de app ook een tijd geleden op een negatieve manier in het nieuws geweest. TikTok kreeg namelijk een claim voor het schenden van de Amerikaanse privacyregels. De app zou persoonlijke informatie van kinderen onder de 13 jaar illegaal verzamelen en ook bleek dat veel jonge gebruikers gemakkelijk te traceren waren. Hierdoor zou de app ook pedofielen kunnen aantrekken, aangezien veel jonge kinderen gebruik maken van TikTok.3

De afgelopen jaren heeft TikTok daarom geïnvesteerd in het strenger naleven van de privacyregels en wordt er rekening gehouden met de leeftijd van de gebruikers. Ook geldt er sinds een aantal jaar in heel Europa een strenge privacywetgeving, waarbij bijvoorbeeld toestemming van ouders nodig is.

Overeenkomsten met Vine

Een andere app die vergelijkbaar is met TikTok is het bekende Vine. Deze videodienst werd al in 2013 gelanceerd door Twitter. Hier was het mogelijk om video’s te maken van slechts zes seconden. Op Vine werden ook veel soorten filmpjes gemaakt, waarin jongeren bijvoorbeeld zongen of korte vlogs maken.

Voor een aantal ook een opstap naar grotere carrières. Zo werd de beroemde zanger Shawn Mendes ontdekt via de korte filmpjes die hij maakte terwijl hij gitaar speelde op Vine. Deze video’s konden ook gemakkelijk met de hele wereld gedeeld worden, net zoals het geval is met TikTok.4

In 2016 werd echter aangekondigd door Twitter dat ze geen toekomst meer zagen in deze app, waardoor deze langzaam werd afgebouwd. Mede hierdoor werd TikTok ook steeds populairder en zelfs een van de meest gedownloade apps ter wereld.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie