Home Dating FOMU: hoe overwin je de angst om elkaar te ontmoeten?

FOMU: hoe overwin je de angst om elkaar te ontmoeten?

4 minuten leestijd
0
fomu angst

Weet je nog dat je ooit op date ging? Het lijkt waarschijnlijk wel eeuwen geleden dat je tegenover een date zat. Misschien nipte je zenuwachtig aan een sterk alcoholisch drankje om de zenuwen de baas te worden. Of je was plotseling in een staarwedstrijd beland, jezelf afvragend waar je het in hemelsnaam over moet hebben op een eerste date.

De struggles van toen lijken nietszeggend in een periode waarin je niets liever wil dan onbelemmend daten, inclusief de ongemakkelijke momenten en akelige stiltes. Maar om zomaar weer terug in het datingspel te stappen, dat is nog niet zo makkelijk. Want na een jaar van sociale onthouding is die stap nog groter – veel groter.

Van contact vermijden naar innige ontmoetingen; het is de omgekeerde wereld van wat we nu gewend zijn. Het is dus geen wonder dat singles angst kunnen voelen om elkaar te ontmoeten, als het straks weer kan. Die angst heeft nu een naam gekregen: FOMU, de Fear of Meeting Up.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat is FOMU?

Volgens een enquête van de dating app Badoo onder 1.095 ondervraagden voelt 77% van de singles die nu aan het daten zich angstig om elkaar persoonlijk te ontmoeten voor een date. En 78% zegt het gevoel te hebben dat ze zijn vergeten hoe ze persoonlijk moeten daten, dankzij de lockdown. De angst die singles voelen om elkaar persoon te ontmoeten heet FOMU.

Hoewel het geen officiële benaming is, wordt het nu gebruikt om aan te geven dat singles angstig kunnen zijn om af te spreken voor een persoonlijke date. Zoals het onderzoek aantoont, zijn er veel singles die deze angst voelen. Dat is de reden waarom Badoo’s Natasha Briefel haar beste datingtips met MetroUK heeft gedeeld om deze angst te overwinnen.

Wees open over je angsten

Openheid is het beste beleid als het gaat om afspreken met iemand die je nog niet kent. Als je eerlijk en open bent over je zorgen, zal dat jou en je date op de goede weg helpen.

“Als je nog niet klaar bent voor een face-to-face date, of dat nu komt omdat je je daar nog niet op je gemak bij voelt, of omdat je sociaal angstig bent, dan moet je dat gewoon zeggen – laat het aan je match weten en praat er openlijk over. Het is een vreemd jaar geweest, dus de kans is groot dat ze zich hetzelfde voelen,” zegt Natasha.

“De date zal natuurlijker en leuker aanvoelen als je echt klaar bent om die stap te zetten. Je zult waarschijnlijk ook een sterkere, eerlijkere connectie maken, omdat je gedachten niet in beslag worden genomen door de zorgen over ‘Ben ik hier eigenlijk wel klaar voor’ en ‘Is dit wat ik echt wil?’”

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Probeer eerst een videodate

Nu we op het punt zijn aangekomen dat de einde van het lockdown in zicht is, zou je kunnen denken dat videodates niet meer nodig zijn. Maar volgens Natasha is dat geen reden om te stoppen met videogesprekken.

“Het is perfect om iemand eerst via een videogesprek te ontmoeten voordat je elkaar IRL ontmoet”, zegt ze. “De pandemie heeft ons de kracht van virtuele connectie laten zien, en het is waarschijnlijk dat de eerste date via video nog lang na de pandemie zal blijven. Hoewel het geweldig is om met elkaar in contact te komen en interesses te delen via de chat, kun je door video op een dieper niveau contact maken.

“Je kunt hun stem horen, hun maniertjes zien en over het algemeen een beter, eerlijker gevoel voor die persoon krijgen, zonder de druk om fysiek bij de ander te zijn. Als dan het moment komt om die persoon IRL te ontmoeten op een bankje in het park, voelt het alsof je de ander al kent en daarvoor voel je je veel meer ontspannen.”

Bereid een aantal gespreksstarters voor

Als je je zorgen maakt over dat het ongemakkelijk zijn, waarom zou je je dan niet van tevoren wat voorbereiden? Nu is een date geen sollicitatiegesprek, maar enige voorbereiding helpt altijd. Zo denkt Natasha ook.

“Ga naar je date met wat vragen en gespreksstarters achter de hand – of het nu gaat om nieuwe lockdown-hobby’s of wat ze hebben bekeken op Netflix,” zegt Natasha. Dit zijn een aantal vragenlijsten die je daarvoor kunt gebruiken:

“Nu de lockdown gemakkelijker begint te worden, is er meer om over te praten – vraag hen hoe ze erover denken, of ze iets gepland hebben. De kans is groot dat je deze aanwijzingen niet nodig hebt, aangezien je je ontspant als je er eenmaal in bent en het gesprek op een natuurlijke manier verloopt – maar het is altijd fijn om je voorbereid te voelen.”

Plan een activiteit

Ook al zijn de activiteiten die we nu kunnen doen beperkt, er is altijd ruimte om creatief te zijn met wat je wel kunt doen. “Als het te intens aanvoelt om een ​​bankje in het park te delen als eerste date, kun je een pittoreske wandelroute plannen, samen een kopje koffie drinken of zelfs aan spelletjes denken,” zegt Natasha.

Accepteer de ongemakkelijkheid

Pandemie of niet, de kans bestaat altijd dat een date ongemakkelijk kan zijn. Lockdowns, maatregelen en angsten staan daar los van. Het kan altijd, volgens Natasha is dat reden om de ongemakkelijkheid te ownen.

“Er kunnen wat ongemakkelijke momenten zijn, maar na een lange tijd binnen te hebben gezeten, is het ontmoeten van nieuwe mensen een welkome onderbreking van de routine. Het belangrijkste is om gewoon je eerlijke zelf te zijn, eerlijk te zijn over wie je bent en wat je wilt, en te genieten van nieuwe connecties,” zegt ze, “IRL”.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Succesvol flirten: de beste manier om flirten die ‘elke keer’ werkt

Als je iemand om flirtadvies vraagt, dan krijg je nooit hetzelfde antwoord. En afhankelijk…