Home Ex Ex heeft een ander: wat nu en hoe ga je ermee om?

Ex heeft een ander: wat nu en hoe ga je ermee om?

4 minuten leestijd
0
ex verliefd ander

Wie het ook heeft uitgemaakt, jij, je ex, of jullie alle twee in gezamenlijk overleg: het blijft wat gek om je ex met een ander te zien. Of je jouw ex nu op straat tegen het lijf loopt met een ander of je er hoogte van krijgt via vrienden, familie of sociale media: het kan een nogal rare gedachte zijn om te beseffen dat je ex voortaan met een ander door het leven gaat en het hoofdstuk met jou blijkbaar definitief heeft gesloten.

Hoewel iedereen en elke relatie uiteraard volstrekt anders zijn, zullen veel mensen wel dezelfde gedachten hebben als ze hun ex-partner met een ander zien: die van verbazing, verstomming, en misschien zelfs een klein beetje teleurstelling. Vooral als de relatie tegen jouw wil is beëindigd door jouw ex kan het allemaal extra pijnlijk zijn. Reden voor ons om je meer te vertellen over hoe je ermee om moet gaan. Want uiteindelijk moet ook jij weer door.

Ex heeft een ander

Je ziet dat de profielfoto van je ex ineens twee mensen bevat. Je klikt er gehaast op en er verschijnt ineens een foto van een uitzinnig gelukkig stel, innig met hun wangen tegen elkaar gedrukt. Het ergste van alles is, is dat elke foto een hele hoop vreugde uitstraalt. En daar zit je dan.

Herkenbaar? Stop dat nu onmiddellijk met het zielig doen. Nee, makkelijk is dat niet, want het is eigenlijk heel natuurlijk om er wat beduusd van te zijn. En juist daar moet je zo snel mogelijk vanaf. Hoe makkelijk of moeilijk dat is, hangt uiteraard af van hoe vers de wond van de vorige relatie nog is, maar het is in elk geval zaak om vooruit te kijken.

Hoe ga je ermee om?

Omdat het vrij moeilijk is om ineens abrupt alle gevoelens op te wekken, doe je er daarom goed aan om de onderstaande 5 tips door te nemen. Beginnende met:

1. Krop het niet op

Laat vooral zien wat je van binnen voelt. Daarom bedoelen we niet dat je het uit je longen moet schreeuwen, maar gewoon dat je het gewoon op je eigen manier moet doen. Lucht je hart. Ga een avondje uit met je beste vrienden, vertel ze erover, en zie dit gelijk als het startsein om daarna weer verder te gaan.

Je hebt je hart gelucht bij vrienden? Streep het af, je hebt je taak vervuld, en is het dus tijd voor een nieuw begin. Moraal van het verhaal? Probeer je pijn vooral niet te verbergen onder een stalen façade van ogenschijnlijke kalmte. Laat het allemaal bezinken, uit je verdriet op gepaste wijze en probeer dan verder te gaan.

2. Besef dat jullie elkaar geen verantwoording schuldig zijn

Realiseer dat je ex volledig vrij is om verder te gaan met zijn of haar leven. In eerste instantie denk je misschien dat het zo oneerlijk is dat je ex verliefd is op een ander, terwijl jij nog steeds moeite hebt om de breuk te verwerken. Toch moet je echt leren begrijpen dat uit elkaar gaan ook betekent dat je het recht hebt om andere mensen te ontmoeten. Je kunt niet verwachten dat je ex aan jou vast blijft zitten.

Een zogenaamde regel van 3 maanden? Geloof ons: die regel is echt niet voor iedereen geldig. Sommige mensen komen nu eenmaal sneller over hun exen heen dan anderen. Ook kan het zijn dat je ex een soort van rebound-relatie heeft, puur om over jou heen te komen. Enfin, je weet het niet. Wat de reden ook mag zijn: het gaat je niet meer aan. Accepteer gewoon dat je ex verder gaat met zijn of haar leven.

jaloers vrouw

3. Het is geen wedstrijd

Wanneer twee mensen uit elkaar gaan, is er vaak een kleine concurrentiestrijd om te zien wie het eerst gelukkig is met zijn of haar nieuwe leven. Sommige mensen doen hier helaas aan mee, vooral als ze nog steeds wrokgevoelens hebben richting hun ex.

Belangrijk is echter dat het vinden van een nieuwe partner vooral niet te snel moet verlopen. Maak je er dus niet te druk over of jij nou wel of niet de eerste bent die over de breuk lijkt te zijn, want als dat een geheel doel op zich is dan zul je merken dat de wond zich nooit helemaal heelt. 

De definitie van geluk is voor iedereen anders. Alleen omdat je ex iets doet dat hem of haar gelukkig maakt, wil nog niet zeggen dat jij precies hetzelfde moet doen om zo weer ‘quitte’ te staan. Laat je ex-partner zijn of haar leven leiden, niets meer, niets minder.

“Comparison is the thief of joy.” ― Theodore Roosevelt

4. Maak geen vergelijkingen

Maak geen vergelijkingen tussen jou en de nieuwe partner. Besef dat de nieuwe partner van je ex niet jouw directe concurrent is. Houd je er daarom niet mee bezig waar jij beter in bent of lijkt te zijn en waar de nieuwe partner van jouw ex juist sterker op scoort. Sterker nog: hoe minder je weet over de nieuwe partner, hoe beter.

Haten op deze nieuwe persoon zal je bitterheid nog meer doen versterken. De nieuwe partner is dan ook niet jouw vijand. Gun zowel jouw ex als de nieuwe partner het allerbeste toe en laat je vooral niet kennen. Je sympathiek kunnen opstellen ten opzichte van de nieuwe partner, dat is een charme op zich.

5. Verleg de focus naar jouw leven

Tot slot: focus op je eigen leven. Er bestaat immers geen relatie meer tussen je ex en jij, dus wat hij of zij ook moge doen, je hebt er helemaal niets meer mee te maken. Waar je wel wat over te zeggen hebt is je eigen leven en je doet er goed aan om je daarop te focussen. Net zoals je voor andere mensen ook hoopt dat zij een gelukkig leven leiden, zul je datzelfde moeten hopen voor jou ex.

Alleen zo kun je doorgaan met jouw eigen leven. Want alleen als je geen wrokgevoelens meer hebt, zul je merken dat ook jij weer helemaal klaar bent voor een nieuwe relatie. Met als uiteindelijke doel dat ook jij weer op iemand verliefd wordt.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Bekijk de handleiding
Laad meer artikelen
Laad meer in Ex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 redenen waarom je ex tegenkomen zo lastig is

Of jullie pas net uit elkaar zijn of de relatiebreuk al een lange tijd geleden is, er zijn…