Home Liefde Eerste liefde: 8 redenen waarom je deze nooit vergeet

Eerste liefde: 8 redenen waarom je deze nooit vergeet

4 minuten leestijd
0
hart relatie

Ook al gaan er jaren voorbij en heb je alweer tal van andere relaties gehad, je eerste liefde zul je nooit vergeten. Je eerste liefde is speciaal, uniek en onvergelijkelijk. Allemaal redenen waarom je deze persoon nooit volledig zult vergeten. Maar waarom is dit precies?

Volgens experts zijn er verschillende wetenschappelijke redenen waardoor je je eerste liefde nooit zult vergeten. Wat deze redenen precies zijn, dat lees je in onderstaand artikel.

De eerste liefde is speciaal

Voor het eerst verliefd worden op iemand is iets wat je leven verandert. Alle emoties zijn nieuw, intens en maken het tot een speciale periode in je leven. Het maakt dan ook niet uit hoeveel relaties je sindsdien hebt gehad en hoeveel jaren er zijn verstreken, deze eerste liefde zul je niet vergeten.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Er zijn verschillende redenen waarom dit het geval is, die niet verrassend te maken hebben met je hersenen en de hormonen in lichaam. Dit zijn een aantal van de belangrijkste redenen waarom je de eerste verliefdheid altijd blijft onthouden.

1. De rol van hormonen

Allereerst spelen hormonen een hele belangrijke rol als het gaat om je eerste liefde. Er zijn een hoop chemische reacties in je hersenen die ervoor zorgen dat je deze periode in je leven niet zult vergeven. Dit komt doordat je met deze persoon een heel sterke band vormt. Onze hormonen zorgen dan voor een allesoverheersende emotionele band.

Een van de belangrijkste hormonen die hierbij een rol spelen is oxytocine. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en speelt een belangrijke rol bij het vormen van deze hevige emotionele connectie. Door simpele dingen te doen als knuffelen en zoenen met je partner komt dit hormoon vrij. Op deze manier word je ‘chemisch verbonden’ met je eerste liefde, waardoor het moeilijk wordt om deze ooit te vergeten.

2. Het belang van fysieke aanrakingen

Het hormoon oxytocine is echter niet de enige reden waarom het zo moeilijk is om je eerste liefde te vergeten. Er zijn nog een aantal andere hormonen in je lichaam die hierbij een rol spelen. Dit zijn onder andere dopamine en serotonine, die mede belangrijk zijn voor je geluk. Als deze stofjes vrijkomen in je hersenen, dan zal je een bepaald gevoel van euforie krijgen. Je geniet intens van het moment en bent enorm verliefd. Dat gevoel wordt nog extra versterkt door fysieke aanrakingen van je partner.

vlinder liefde

3. Verliefd in je tienerjaren

Doordat je met je eerste liefde veel kust en knuffelt, komen er dus tal van hormonen vrij die ervoor zorgen dat je een sterke chemische connectie met deze persoon opbouwt. Daarnaast is ook de periode van je leven waarin je deze eerste liefde ervaart van belang. De meeste mensen worden namelijk voor het eerste verliefd in hun tienerjaren.

In deze periode van je leven zijn de hersenen extra gevoelig voor de intense gevoelens die je ervaart als je verliefd bent of krijgt bij fysieke aanraking. Hierdoor wordt de ervaring van verliefd zijn nog extra versterkt, waardoor je dat speciale gevoel voor de rest van je leven kunt herinneren.

4. Andere eerste keren

Als je voor de eerste keer verliefd bent, zullen er nog tal van andere eerste keren bij komen kijken. Zo zul je misschien voor de eerste keer seks hebben en andere nieuwe dingen ervaren. Misschien krijg je door je eerste liefde wel nieuwe interesses of passies. Al deze dingen zullen er voor zorgen dat ze in je geheugen gegrift staan en je deze periode in je leven daarom ook nauwelijks kunt vergeten.

magneet liefde

5. Je eerste liefde verandert je

Wanneer je voor de eerste keer verliefd bent en een relatie hebt, zul je ook merken dat je als persoon veel verandert. Door de nieuwe ervaringen zul je een periode van persoonlijke groei en ontwikkeling doormaken. Er zal een hele nieuwe wereld voor je opengaan. Je ontmoet nieuwe mensen, gaat naar onbekende plekken en doet originele ervaringen op. Je eerste liefde zal er daardoor voor zorgen dat je als mens verandert. Zo heeft het een belangrijke, grote impact op de rest van je leven.

6. Er wordt van jou gehouden

Naast dat jij natuurlijk voor het eerst verliefd bent, is deze periode ook de eerste keer dat er iemand op jou verliefd is. Je ervaart hoe het is als iemand van jou houdt, moeite voor je doet en affectie toont. Dit is een heel ander gevoel dan de liefde die je ontvangt van bijvoorbeeld je ouders, waardoor het een ervaring is die je nooit zult vergeten.

7. Je leert jezelf kennen

Naast dat je iemand anders leert kennen, zul je in deze periode ook jezelf beter leren kennen. Je merkt hoe jij bent in een relatie en hoe je met bepaalde dingen omgaat. Liefde is als een spiegel en wat je daarin ziet kan je heel lang bijblijven.

Misschien kom je er wel achter dat je zorgzaam bent, snel jaloers of ongeduldig; eigenschappen die je misschien wel voor het eerst bij jezelf ontdekt. Doordat je jezelf tijdens je eerste relatie beter leert kennen, wordt deze periode nog lastiger om te vergeten.

hart gebroken divider

8. Je eerste gebroken hart

Niet alleen je eerste liefde is memorabel, maar ook de eerste keer wanneer je hart is gebroken zul je niet vergeten. Natuurlijk zijn er mensen die de rest van hun leven bij hun eerste liefde blijven, maar de kans is ook aanwezig dat deze liefde ooit eindigt. Als je eerste relatie stukliep, dan heeft dit je waarschijnlijk erg veel pijn gedaan. De daaropvolgende hevige emoties zullen een grote impact hebben op je gesteldheid en zul je daarom ook niet zo snel vergeten.

Het effect op andere relaties

Je eerste liefde zal door al deze redenen ook invloed hebben op de relaties die volgen. Je hebt een hoop geleerd over hoe je behandeld wilt worden in een relatie en uiteindelijk ook hoe het voelde om een gebroken hart te hebben. Je zult op zoek gaan naar het gevoel dat je ervoer toen je je eerste liefde ontmoette en probeert deze intensiteit te evenaren. Maar helemaal hetzelfde zal het nooit zijn, omdat er maar één eerste keer kan zijn.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Singles in 2021: ‘Liefde belangrijker door pandemie’

De pandemie heeft veel dingen veranderd. Het heeft ons geleerd dat we sommige dingen niet …