8 dingen die je sexdrive kunnen verpesten

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
7 minuten leestijd

Seks is een belangrijk onderdeel van de relaties die we hebben. Het is misschien niet alles, maar een tekort eraan is wel te merken. Een gebrek aan seks wordt meestal veroorzaakt door een lage sexdrive, dat is wanneer je geen zin in seks hebt of er niet eens aan denkt.

Lage sexdrive

Een lage sexdrive kan verontrustend zijn. Het is een veelvoorkomend probleem dat veel mannen en vrouwen treft op een bepaald moment in hun leven. In de meeste gevallen is het niets om je zorgen over te maken. Het is normaal om van tijd tot tijd de interesse in seks te verliezen. Je sexdrive, ook wel libido genoemd, varieert gedurende je leven.

Het is ook niet raar of uitzonderlijk dat je interesse soms niet overeenkomt met die van je partner. Synchroniseren jij en je partner niet op tijden dat je seks wilt hebben? Zegt een van jullie altijd ‘hoofdpijn’ te hebben of ‘niet in de stemming’ te zijn? Ook dat is normaal. Het onrealistisch om te verwachten dat jullie allebei op precies hetzelfde moment zin hebben in seks.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Een laag libido, of weinig verlangen naar seks, is interessant omdat het alleen een probleem is als het je leed bezorgt. Dat is het meest waarschijnlijk in de context van een relatie. Als je een lage sexdrive ervaart, wil je misschien geen seks met je partner en beantwoord je de avances van je partner niet. Als gevolg hiervan kunnen jij en je partner het gevoel krijgen dat je het laat afweten op het gebied van seksuele intimiteit. En dat kan leiden tot relatieproblemen.

8 dingen die je sexdrive kunnen verpesten

Kun je de laatste keer seks niet meer goed herinneren? Heb je gemerkt dat je sindsdien nauwelijks zin in seks hebt gehad? Of merk je dit alles bij je partner? Afgezien van de medische problemen die een rol kunnen spelen, zijn er nog een aantal dingen die je sexdrive kunnen verpesten. Dit zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van een lagere sexdrive.

1. Relatieproblemen

Problemen binnen een relatie zijn een van de meest voorkomende oorzaken van het een lagere sexdrive. Een vertrouwensbreuk in een relatie kan er bijvoorbeeld – bewust of onbewust – voor zorgen dat je de interesse in seks verliest. Of als je al heel lang met je partner samen bent en geregeld ruzie hebt, dan kan de gecreëerde afstand het moeilijker maken om intiem te worden.

Communicatieproblemen, meningsverschillen, boosheid en jaloezie: al deze dingen kunnen een negatieve invloed hebben op je zin in seks. Ondanks het feit dat goedmaakseks bestaat, heeft niet iedereen de wens om seks te hebben na een conflict. Studies tonen aan dat relatiestress en de bijbehorende conflicten een sterkere factor kunnen zijn voor een laag libido dan andere soorten stress. Kortom, de staat van je relatie heeft veel invloed op het libido.

2. Stress

Stress, in welke vorm dan ook, kan je verlangen naar seks ernstig belemmeren. Van zorgen maken over financiële verplichtingen tot deadlines op het werk, stress kan je zin in seks beïnvloeden. Seks is misschien wel het laatste waar je aan denkt als je gestrest bent. Een laag libido kan de stress zelfs verergeren omdat het een extra stressfactor is.

3. Weinig nachtrust

Als je na werktijd alleen maar kunt denken aan slapen, dan is je levensstijl waarschijnlijk de reden voor je lage libido. Niemand heeft zin in seks als je tussen de lakens meteen in slaap valt. Als je geen energie hebt, dan kom je moeilijk in de stemming. Weinig nachtrust is wat dat betreft een sluipmoordenaar die je sexdrive om zeep kan helpen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

4. Routine

Twee kussen op de mond, een korte tongbeweging en snel naar boven. Als dit het gebruikelijke scenario is om aan te geven dat het tijd is voor seks, dan kan de routine al snel gaan vervelen. Steeds hetzelfde doen en precies hetzelfde verwachten kan de zin in seks ruïneren. Zodra de nieuwigheid eraf is kun je minder zin in seks krijgen. Dat is normaal. Het kan helpen om nieuwe dingen te proberen in de slaapkamer.

5. Mentale gezondheidsproblemen

Veel mensen die depressief zijn, kunnen een probleem hebben met hun sexdrive. Ze hebben bijvoorbeeld geen zin in seks, soms zelfs nergens in. In een van de onderzoeken waaruit dit blijkt, is aangetoond dat 33% van de mannen en 42% van de vrouwen met een depressie een gebrek aan seksueel verlangen heeft, zelfs als ze geen antidepressiva gebruiken.

Als dit weleens op jou van toepassing zou kunnen zijn, neem dan contact op met je huisarts. Sommige medicijnen die worden gebruikt om depressies te behandelen, kunnen als bijwerking ook het libido verlagen.

6. Alcohol en drugs

Hoewel een beetje alcohol kan helpen om remmingen te verminderen, kan te veel alcohol desastreus zijn voor je sexdrive. Het kan je zenuwstelsel aantasten en tot vermoeidheid leiden, waardoor het moeilijk wordt om opgewonden te raken. Drugs kunnen ook je zin in seks verminderen.

7. Medisch probleem

Uit onderzoek onder de Nederlandse bevolking blijkt dat seksuele klachten best veel voorkomen – meer onder vrouwen dan onder mannen. Zo heeft ongeveer 27% van de vrouwen heeft één of meerdere seksuele disfuncties, terwijl dat ook geldt voor 19% van de mannen. Als je het idee hebt dat een lichamelijke of seksuele aandoening je verlangen naar seks beïnvloedt, praat er dan over met je huisarts.

8. Medicatie

Bepaalde medicatie hebben als bijwerking dat ze je zin in seks kunnen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan de anticonceptiepil. Als je denkt dat een bepaald medicijn de oorzaak kan zijn van je lagere sexdrive, kun je het beste met een arts praten.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie