Wat is goedmaakseks? Waarom make-up seks zo lekker is en hoe dat werkt

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

“Waar hadden we ook alweer ruzie over?” Na een portie stomende seks tussen, onder en op de lakens lijkt dat meningsverschil van eerder nietszeggend. Volgens sommigen is het beste deel van ruzie hebben zelfs hetgeen wat erna komt: goedmaken. En niet met een compromis, maar met seks.

Je bent niet de enige die opeens buitengewoon opgewonden is na een intense ruzie. Biologisch gezien gebeurt er heel wat in je lichaam als je ruzie hebt. Je lichaam en hersenen reageren met een stijgende hormoonspiegel, de hartslag neemt toe en je ademhaling verandert. Deze cocktail van hormonen en een lichaam in staat van paraatheid kunnen ervoor zorgen dat je opgewonden raakt. Het zijn namelijk dezelfde hormonen die betrokken zijn bij seksuele opwinding.

En wanneer de emoties hoog oplopen, word je bovendien geconfronteerd met de mogelijkheid dat je de relatie kunt kwijtraken. Een gevaarlijke situatie die je lichaam als een bedreiging ervaart. De oplossing? Goedmaakseks.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat is goedmaakseks?

Goedmaakseks is een vorm van wilde en extreem bevredigende seks dat vlak na een intense ruzie plaatsvindt. Het staat ook wel bekend als ‘make-up seks’, dat intenser, heftiger en lekkerder is dan een “normale” vrijpartij. Als je het de mensen vraagt die het hebben gedaan: veel beter wordt het niet. Het is volgens sommigen zelfs de beste seks die ze ooit hebben gehad. In het kielzog van een bitter gevecht zorgt goedmaakseks ervoor dat alles tijdelijk wordt vergeten. En daar is een reden voor.

De verklaring voor de opwinding die je voelt na zo’n intense discussie heeft te maken met de overdracht van de opwinding van de ene situatie naar de andere. “Wanneer we opgewonden zijn van de ene prikkel, raken we makkelijker opgewonden door een andere stimulans,” zegt professor Aaron Ben-Ze’ev van de Universiteit van Haifa, Israël. Volgens hem komt dit goed naar voren in het klassieke brug-experiment dat in 1974 werd uitgevoerd.1

De enge brug en de aantrekkelijke vrouw

In dit experiment werden mannelijke voorbijgangers aangesproken door een aantrekkelijke vrouw die hen vroeg een vragenlijst in te vullen. Sommige mannen werden aangesproken op een angstopwekkende hangbrug, terwijl anderen werden benaderd op een niet-angstopwekkende brug. En wat bleek?

De seksuele opwinding ten aanzien van de aantrekkelijke vrouw was groter bij de mannen die werden aangesproken op de angstopwekkende brug. De angst die werd opgewekt door de beangstigende brug vertaalde zich naar een seksuele opwinding dankzij de aanwezigheid van een aantrekkelijke vrouw. Toen de mannelijke voorbijgangers werden benaderd door een man waren er geen verschillen tussen de angstopwekkende en niet-angstopwekkende brug.

De opwinding die wordt veroorzaakt door make-up seks kan langs dezelfde lijnen worden verklaard. De hoge staat van paraatheid waarin je je begeeft als je een vurige ruzie hebt, wordt overgebracht naar de verlichting van een verzoening. En dat is wat het zo goed maakt.

vrouw stel divider

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Hoe dit precies werkt

Wanneer je ruzie maakt met je partner en het loopt uit de hand, dan komen een aantal krachtige hormonen vrij. Deze stoot van adrenaline, cortisol, noradrenaline en testosteron veroorzaakt een rush van extreme opwinding, volgens een onderzoek van de Universiteit van Valencia. Je lichaam gaat in de verdedigingsmodus; een vecht-of-vlucht reactie dat optreedt als er gevaar dreigt. De bloeddruk stijgt, de hartslag gaat omhoog en je zintuigen worden scherper.

Maar als het gevaar is geweken, of niet meer zo acuut is, dan produceert je lichaam endorfines en dopamine om de balans te herstellen. Als mensen reageren we biologisch gezien op op elke bedreiging voor onze relatie, zelfs als deze door ons is gecreëerd, zegt psycholoog Samantha Joel van Psychology Today. De perceptie van de bedreiging voor je relatie, in combinatie met de invloed van de feel good hormonen op je hersenen, is wat een ziedende woede verandert naar een brandend verlangen.

“De make-up seks was 10 keer intenser dan ik ooit had meegemaakt.” – Anoniem

Joel voegt eraan toe dat seks een geweldige manier kan zijn om een liefdesrelatie te herstellen nadat deze is bedreigd. “Terwijl ruzie ervoor kan zorgen dat je je afstandelijker voelt van je partner, kan seks juist helpen de gevoelens van intimiteit en nabijheid te herstellen,” zegt ze.

Volgens een andere psycholoog, Seth Meyers, is make-up seks het gevolg van de extreme negatieve emoties die mensen voelen tijdens een verhitte ruzie, zonder een echte oplossing. “Omdat deze mensen het negatieve uiteinde van het spectrum zat zijn, willen ze snel overschakelen op het andere uiteinde van het spectrum: de high voelen die gepaard gaat met het goedmaken.”

De psycholoog gaat nog een stapje verder en vergelijkt het met een drugsgebruiker die een nieuwe rush najaagt, “Eerlijk gezegd is het niet anders dan een verslaafde die een cocaïne-hit nodig heeft,” zegt hij. Want net als bij cocaïne ervaar je een tijdelijk gevoel van geluk. Goedmaakseks brengt je van de low tijdens een ruzie naar de high van een orgasme.

lippen vrouw

Goedmaakseks: is het goed?

Joel is van mening dat seks een geweldige manier kan zijn om de gevoelens van nabijheid te herstellen na een meningsverschil. Maar volgens haar is het niet verstandig om alleen voor de goedmaakseks ruzie te maken met je partner. De extra wrijving afkomstig van een ruzie maakt de seks misschien een stuk beter, maar het is meestal niet een oplossing voor de problemen.

Integendeel: goedmaakseks is vaak zelfs een afleiding van het echte probleem. In plaats van te praten, duiken stellen onder de lakens zoals struisvogels hun kop in het zand steken. Seks om het goed te maken is de time-out: een vorm van pijnbestrijding. Maar van uitstel komt afstel, waardoor je de problemen misschien nooit aanpakt. En in dat geval is goedmaakseks een voorloper op grotere relatieproblemen.

Hoe goedmaakseks wel kan werken? Volgens Joel is er een geweldig alternatief. Volgens haar is ‘het effect het sterkst wanneer een meningsverschil met succes is opgelost’. Ze raadt mensen aan om het eerst goed te maken met woorden, voordat ze het goedmaken met seks.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie