Home Algemeen 16 dingen die narcisten zeggen (en wat ze eigenlijk bedoelen)

16 dingen die narcisten zeggen (en wat ze eigenlijk bedoelen)

4 minuten leestijd
0
negeren

We kennen ze allemaal: van die mensen met grootste fantasieën, een arrogante houding en overdreven gevoel van superioriteit. Hoewel het in de ernstigste vorm een psychische aandoening genoemd mag worden, hebben we het vaak al over een narcist als ze meerdere narcistische trekjes hebben. En een van die trekjes is manipulatief gedrag.

Narcisten hebben een manier gevonden om hun woorden zo te gebruiken dat ze erg manipulatief kunnen zijn. Ze doen dat vaak op een passief-agressieve manier, waarbij het misschien voor hunzelf niet eens duidelijk is dat ze het doen. Want als ze het doen, dan denken ze alleen aan zichzelf en bekijken ze het niet vanuit het perspectief van een ander. Omdat de wereld om hen draait, hebben ze er geen problemen mee om iemand anders een loer te draaien. Zelfs niet als dat hun eigen partner is.

16 dingen die narcisten zeggen

Ze kunnen liegen en bedriegen, houden geen rekening met de gevoelens van een ander en verdraaien de waarheid. Wat ze zeggen, komt niet overeen met wat ze eigenlijk bedoelen. En dat is vaak een tactiek om de schuld af te schuiven en je erin te lokken. Pas dus op voor deze 16 sneaky dingen die narcisten tegen je zeggen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

1. “Je hebt dit jezelf aangedaan.”

Dit is een typische uitspraak van de narcist. Ze geven graag de schuld aan anderen en wijzen graag op hun gebreken. Zelf nemen ze niet de verantwoordelijkheid voor hun fouten. Het ligt altijd aan de ander, zelf doen ze nooit iets verkeerd.

2. “Dat is niet zoals het ging.”

Het is een bekende tactiek om iemand te manipuleren: gaslighting. Dit is een manier om
om de geschiedenis te herschrijven, zelfs de momenten waar je zelf bij was – bij je volledige verstand en nuchter. Door hun eigen versie van de waarheid te geven, proberen ze je te laten twijfelen aan je eigen herinneringen.

3. “Anderen mogen je helemaal niet, maar ik verdedig je altijd en sta achter je.”

Met één zin weet de narcist je eigenwaarde te verlagen, terwijl de band tussen jullie wordt benadrukt. Het is dat deze persoon precies weet hoe ze meer controle over je kunnen krijgen. Een hunkering naar macht doet gekke dingen met mensen. Het laat ze zelfs liegen over dingen die helemaal niet waar zijn.

4. “Het gaat ook alleen maar over jou.”

Als je het lef hebt om ook maar één keer over je gevoelens te praten, dan word je wijsgemaakt dat je het over niets anders hebt. Want in de ogen van de narcist draait het helemaal niet om jou, maar om hun. In de wereld van de narcist zijn hun eigen problemen altijd veel groter en veel belangrijker.

5. “Je bent te gevoelig.”

Emoties zijn moeilijk te bespreken door narcisten. Deze momenten waarin je je kwetsbaar openstelt om je gevoelens te bespreken, zijn de momenten die narcisten het liefst compleet vermijden. Ze begrijpen dat niet. Om je stil te krijgen gebruiken ze deze ene zin die je aan jezelf laat twijfelen.

6. “Jij bent de enige die mij begrijpt.”

In deze zin is een manipulatieve truc te vinden die je een schuldgevoel kan geven. Doordat jij de enige bent die hun begrijpt, zal je minder snel geneigd zijn om hen te verlaten. Het geeft je misschien een speciaal gevoel, maar eigenlijk is het een manipulatieve manier om je aan hen te binden.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

agressie man

7. “Waarom val je me altijd aan?”

Duidelijker dan dit kan het bijna niet: het is dé manier om het slachtoffer te spelen. En dat niet alleen. Het is een goede manier om ervoor te zorgen dat je hen niet langer verantwoordelijk houdt voor hun daden, omdat je je daar dan schuldig over gaat voelen.

8. “Ik snap niet wat je bedoelt.”

Het is heel simpel: als ze niet weten wat je bedoelt, hoeven ze er zich ook niet voor te verontschuldigen. Door te doen alsof ze je niet begrijpen, hoeven ze niet op een logische manier te reageren.

9. “Je kunt het beter zo doen.”

Mensen met narcistische eigenschappen willen graag dat alles gaat zoals zij dat voor ogen hebben. Doe je iets verkeerd? Dan zullen ze je erop wijzen, omdat ze beter weten. Als je ze tegenspreekt of teveel tegengas geeft, kunnen ze in woede uitbarsten.

10. “Daar gaan we weer…”

Kritiek? Daar houdt de narcist niet zo van. Met deze zin willen ze duidelijk maken dat je gek bent, zonder daadwerkelijk die woorden uit te spreken. Door dit te zeggen halen ze je naar beneden, kleineren ze je en krijg je het gevoel dat je maar beter niets meer kunt zeggen.

11. “Het was maar een grapje.”

Omdat een narcist niet goed in staat is tot empathie, loopt het geven van kritiek al snel uit tot een regelrechte belediging. En als ze weer een keer te ver zijn gegaan, doen ze af als een grapje. Het ergste is nog wel dat ze het vaak opzettelijk doen om je te kwetsen. In feite is dat dan zelfs een vorm van emotioneel misbruik.

burn-out

12. “Het spijt me dat je je zo voelt.”

Het is de klassieke vorm van excuses van de narcist: een halfslachtige verontschuldiging. Want ze verontschuldigen zich niet voor wat ze hebben gedaan, maar voor het feit dat je ervoor koos om je zo te voelen. Sorry but not sorry. Het zijn in werkelijkheid dus geen excuses.

13. “Waarom kun je geen beslissingen voor jezelf nemen?


Anderen zien het allemaal en laten het je weten: deze man (of vrouw) is niet goed voor je. Vanuit hun perspectief is het makkelijk om te zien hoe deze persoon met je omgaat, maar jij ziet dat zelf niet – omdat je er middenin zit. Door deze zin uit te spreken proberen ze je besluitvorming te isoleren van die van anderen. De enige persoon van wie je dan nog advies krijgen, is dan… juist, henzelf.

14. “Kijk wat je hebt gedaan met mij.”

Hoewel de narcist de enige is die controle heeft over het eigen gedrag, zullen ze alsnog een manier vinden om jou de schuld te geven. Hun slechte humeur, boze reacties en deprimerende buien: het is alsof het alleen aan de ander ligt. Iemand anders heeft dat met ze gedaan, niet zijzelf.

15. “Ik heb het veel moeilijker gehad dan jij.”

Alles wat de narcist doet is sterker, beter en mooier. Maar als het om de dieptepunten in het leven gaat, dan is het bij de narcist ook slechter en verdrietiger geweest. Sterker nog: een narcistisch trekje is dat er vaak een slachtoffermentaliteit wordt aangenomen. En vaak grijpen ze elke gelegenheid aan om dat duidelijk te maken.

16. “Je begrijpt niet dat…”

Narcisten gaan ervan uit dat ze altijd gelijk hebben en de ander ongelijk: op een superieure manier. Als je ze probeert te overtuigen, maken ze je wijs dat je fout zit. Het gaat ze er niet eens om dat jij gelijk hebt, maar vooral om het feit dat ze het zelf niet verkeerd willen hebben. En als je ze probeert te corrigeren, maak je dan maar klaar voor een woede-uitbarsting of stille behandeling.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Sapioseksueel: wat het is, kenmerken en signalen dat je dit bent

Slimme mensen: het is geen verrassing dat mensen zich aangetrokken voelen tot intelligente…