Home Dating apps 8 datingtrends die singles kunnen verwachten in 2021

8 datingtrends die singles kunnen verwachten in 2021

3 minuten leestijd
0
2021 trends

2020 is een jaar om nooit te vergeten. Maar het zijn geen goede herinneringen. Tijdens een wereldwijde pandemie kregen we te maken met social distancing, gesloten horeca en verregaande maatregelen die ons sociale leven beperkten. Het was een wilde rit voor singles over de hele wereld.

Nu het merkwaardige jaar ten einde loopt, heeft de Amerikaanse datingsite OKCupid de balans opgemaakt. Ze hebben de verschuivingen in de datingwereld geanalyseerd om zo de datingtrends voor 2021 te voorspellen.

Belangrijkste trends voor 2021

Om deze voorspelling te kunnen doen, analyseerden ze de matchingsvragen die gebruikers op de datingsite hebben ingevuld. En aangezien deze vragen dit jaar meer dan 450 miljoen keer werden beantwoord, geeft deze informatie een unieke blik op wat er op dit moment speelt onder singles. Op basis van de reacties van singles over de hele wereld, zijn dit de belangrijkste trends voor 2021.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

1. Wilder-daten

De recente drukte in bossen en natuurgebieden is deels te wijten aan singles. Na het grootste deel van het jaar in een soort van lockdown te zijn geweest, willen singles elkaar buitenshuis leren kennen. Meer dan de helft van de respondenten (59%) zegt dat de recente pandemie hen meer heeft gemotiveerd voor toekomstige avonturen, waarbij dates buitenshuis een populaire optie blijkt te zijn voor afspraakjes met een sociale afstand.

2. Advodating

In het afgelopen jaar gaven veel singles aan dat ze zichzelf als een activist beschouwen – jonge vrouwen lopen voorop in deze trend. Onlangs zei 48% van de Gen Z-vrouwen en 41% van de vrouwelijke millennials dat ze zichzelf als activist beschouwen. Daarnaast identificeert Gen Z zich in het algemeen 11% meer als activist dan millennials. En dit is een trend waar we in 2021 nog meer van kunnen verwachten.

3. Borderless love

Sinds het begin van de pandemie kijken we wat vaker over de grens, zo blijkt uit het onderzoek. Sterker nog: matches en gesprekken met iemand in een ander land zijn bijna met 50% gestegen op de dating app. Singles staan bovendien vaker open voor een langeafstandsrelatie en vaker dan ooit tevoren stellen mensen hun locatievoorkeuren in op “overal”.

4. Selfie love

Het gebruik van dating apps bereikte dit jaar een ongekend hoogtepunt. 92% van de singles zei dat geprobeerd hebben liefde te vinden tijdens de lockdown-periode. Bijna 30% van de singles gaf aan dat ze minstens één virtuele date hadden tijdens de quarantaine. Nu mensen meer tijd aan dating apps besteden, is er een verschuiving naar singles die meer aandacht besteden aan hun datingprofielfoto’s.

Volgens het onderzoek maken singles meer selfies om hun profielen up-to-date te houden, omdat ze eigenlijk ook geen andere keuze hebben. Aangezien niemand nieuwe concert- of vakantiefoto’s heeft, zijn selfies te oplossing..

5. Slow dating

Nu de druk om iemand in real-life te ontmoeten is verdwenen, gaan we een toename van ‘slow dating‘ zien – een mix van diepere gesprekken en meer romantiek door middel van virtueel daten. Van de 1 miljoen singles die deze vragen beantwoordden, denkt 84% dat het belangrijk is om eerst een emotionele vóór een fysieke band te hebben.

De vertraging leidt er ook toe dat vrouwen vaker het initiatief nemen op dating apps. Vrouwen op de dating app verstuurden tijdens de pandemie bijvoorbeeld meer eerste berichten dan vorig jaar rond dezelfde periode.

6. Thunberging

Door de jaren heen hebben singles de in-app-vragen over klimaatverandering meer dan 6 miljoen keer beantwoord. Uit dit gigantische aantal antwoorden blijft dat 85% van de millennials en 84% van de Gen Z-respondenten zich zorgen maakt over het klimaat. Nu klimaatverandering wereldwijd een belangrijk gespreksonderwerp blijft, wordt verwacht dat dit in 2021 een opwindend onderwerp wordt.

7. Speed-Rooming

Meer dan 89% van de singles zijn het erover eens: koppels moeten eerst samenwonen voordat ze overwegen om te trouwen. Volgens de data lijkt het erop dat dit proces wordt versneld en dat deze relatie mijlpaal in 2021 eerder dan ooit tevoren komt. En dat is vooral omdat veel alleenstaanden toegeven dat ze het niet leuk vinden om alleen te wonen.

8. Inner-Party Dating

Meer dan twee miljoen mensen beantwoordden de vraag “Heb je liever dat je date je politieke opvattingen deelt?” 64% van de respondenten was het ermee eens: daten met verschillende politieke voorkeuren werkt niet in moderne relaties. Hoewel dit in Nederland waarschijnlijk wat minder belangrijk is dan in de Verenigde Staten, zegt het onderzoek dat politieke voorkeuren in 2021 nog meer invloed zullen hebben op het matchen.

In 2019 zei 53% van de respondenten dat ze geen date wilden met iemand wiens politieke opvattingen het tegenovergestelde waren van die van hen – dat percentage is in 2020 gestegen tot 60%.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Twee woorden die je nooit in een profieltekst of bio mag zetten

Het samenstellen van het perfecte datingprofiel is voor niemand een makkelijke taak. Dankz…