Hoe kun je daten zonder kinderwens? 8 tips en 9 uitdagingen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Ben jij iemand die bewust heeft gekozen om geen kinderen te krijgen of twijfel je nog over deze belangrijke levensbeslissing? Dan ben je klaar om te flirten, lachen en nieuwe connecties aan te gaan, maar niet voor luiers en middernachtelijke voedingssessies. En dat brengt een aantal obstakels en uitdagingen met zich, want daten zonder kinderwens is niet voor iedereen weggelegd.

Of je nu al zeker weet dat je geen kinderen wilt of nog aan het verkennen bent wat het beste bij jou past, laten we eens kijken naar het leven zonder kinderwens. En in het bijzonder: hoe je kunt daten zonder kinderwens.

Wel of geen kinderwens?

Voor sommige mensen is het hebben van kinderen een diepgeworteld verlangen dat hen vult met hoop en gelukzaligheid. Ze hebben een brandende, ontembare drang om ouders te worden. Ze koesteren dromen van schattige babyvoetjes en de vreugde van het zien opgroeien van hun eigen mini-me.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Voor anderen is de kinderwens subtieler, een tikkende klok die slechts af en toe een zacht geluidje maakt. Ze staan ervoor open en willen wellicht alleen kinderen als ze een geschikte partner vinden die het ideaalbeeld compleet maakt. Maar sommigen voelen helemaal geen kinderwens: kinderen krijgen staat absoluut niet op hun prioriteitenlijstje. En dat is helemaal prima.

Het wel of niet willen krijgen van kinderen draait in deze situaties allemaal om het begrijpen van je eigen gevoelens en verlangens. Oftewel: ben je eerlijk tegenover jezelf en anderen over wat je wel of niet wilt in je leven? Weet je wat je gevoelens en verlangens zijn over het stichten van een gezin en het ouderschap?

8 tips voor daten zonder kinderwens

Of je nu bewust hebt gekozen voor een kinderloos leven of gewoon nog niet klaar bent voor het ouderschap, liefde vinden is nog steeds mogelijk. Houd rekening met deze tips als je gaat daten zonder kinderwens.

1. Wees vanaf het begin eerlijk en duidelijk

Vanaf het allereerste begin open en eerlijk zijn over je kinderwens (of het ontbreken daarvan) is het beste. Communiceer duidelijk met je potentiële partners over je intenties en verwachtingen. Dit voorkomt misverstanden en helpt je om iemand te vinden die jouw visie op het leven deelt.

Tijdens een van de eerste gesprekken op een datingapp kun je bijvoorbeeld vragen of je match een kinderwens heeft. Vertel daarna wat jouw voorkeuren zijn, zodat jullie beiden direct bekend zijn met elkaars kinderwensen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Zoek naar gelijkgestemden

Richt je zoektocht op potentiële partners die al een bewuste keuze hebben gemaakt om kinderloos te blijven of die dezelfde kinderwens hebben als jij. Dit vergroot de kans dat je iemand ontmoet met wie je een diepere verbinding kunt opbouwen zonder de druk of conflicten rondom kinderen.

Op een datingapp kun je bijvoorbeeld – als de filter er is – filteren op gebruikers die geen kinderwens hebben. Maar je kunt ook aansluiten bij groepen of online platforms die zijn gericht op mensen zonder kinderwens.

3. Sluit potentiële partners die een kinderwens hebben uit

Het is misschien lastig als je een goede klik met iemand hebt die wél een kinderwens heeft, maar als jij dat absoluut niet hebt, is het gedoemd te mislukken. Bespaar jezelf de drama en moeilijke situaties, want uiteindelijk zal het een dealbreaker worden. Althans, dat is het in de meeste gevallen waarbij geen van beiden overstag gaat.

Als je een datingprofiel maakt, kun je expliciet vermelden dat je geïnteresseerd bent in het ontmoeten van mensen die al kinderen hebben of mensen die geen kinderwens hebben.

4. Overweeg te daten met mensen die al kinderen hebben

Het kan de moeite waard zijn om mensen te overwegen die al kinderen hebben als je zelf geen kinderwens hebt. Dit geldt vooral als je geen twintiger meer bent, maar ouder – een leeftijd waarop de meeste mensen al kinderen hebben. Ze hebben al ervaring met het ouderschap en begrijpen wellicht beter jouw keuze. Op een datingapp kun je bijvoorbeeld zoeken naar profielen van alleenstaande ouders of aangeven dat je openstaat voor het daten van mensen met kinderen.

5. Stel duidelijke grenzen en verwachtingen

Wees duidelijk over je grenzen en stel verwachtingen bij het daten zonder kinderwens. Communiceer openlijk met je potentiële partners over jouw grenzen en wat je wel en niet wilt in een relatie. Maak duidelijk dat ze niet hoeven te verwachten dat je nog wel bijdraait. Dit helpt misverstanden te voorkomen en zorgt voor een betere match met iemand die jouw visie deelt.

6. Sta stevig in je schoenen

Laat je niet beïnvloeden door maatschappelijke druk of verwachtingen van anderen. Vertrouw op jezelf en wees trots op de beslissing die je hebt genomen om jouw leven in te richten zoals jij dat wilt. Het is jouw leven, jouw keuze.

Bijvoorbeeld, wanneer iemand kritiek of onbegrip uit over jouw keuze om geen kinderen te willen, kun je standvastig reageren: “Ik begrijp dat het niet voor iedereen is, maar ik heb bewust gekozen voor een leven zonder kinderen. Ik sta er volledig achter en ik hoop dat je mijn keuze kunt respecteren.”

7. Blijf trouw aan jezelf

Een van de uitdagingen waarmee je te maken krijgt is de sociale druk. Ben jij bestand tegen deze druk? Als je tevreden wilt blijven met jezelf en je keuzes, geef dan niet toe aan de sociale verwachtingen. Blijf trouw aan je waarden en doelen, zelfs als anderen een andere visie hebben. Dit zorgt ervoor dat je een gelukkige en bevredigende relatie kunt opbouwen die past bij jouw toekomstvisie.

8. Kies een geschikte datingapp

Bij het daten kan het handig zijn om een datingapp te kiezen die aansluit bij jouw behoeften en voorkeuren. Sommige datingapps bieden filters of community’s voor mensen zonder kinderwens, waardoor het makkelijker wordt om gelijkgestemden te vinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een datingapp die bekendstaat om zijn diverse gebruikersbasis en inclusiviteit.

9 uitdagingen van daten zonder kinderwens

Als je de keuze al hebt gemaakt of in ieder geval voor nu geen kinderwens hebt, dan wil je graag daten met gelijkgestemden. Je bent wel op zoek naar liefde, connectie en avontuur, maar je hebt geen intentie om een gezin te stichten of kinderen te krijgen. Vanzelfsprekend date je dan het liefst met singles die ook geen kinderwens hebben. Maar dat is niet zo makkelijk.

Het probleem is dat je singles met een kinderwens vaak niet kunt uitsluiten of op voorhand eruit kunt filteren. Daarom kun je te maken krijgen met uiteenlopende obstakels en uitdagingen. Laten we deze eens nader bekijken.

1. Sociale druk en onbegrip

Omgaan met de sociale druk en onbegrip kan een uitdaging zijn bij het daten zonder kinderwens. Je zult merken dat mensen om je heen vaak een bepaalde verwachting hebben van jou als persoon in combinatie met het krijgen van kinderen. Familieleden, vrienden en zelfs vreemden kunnen je bestoken met vragen, onbegrip tonen of proberen je te overtuigen van het tegenovergestelde.

2. Mismatch met potentiële partners

Het vinden van een partner met dezelfde kinderloze levensstijl kan een uitdaging zijn. In de datingwereld kan het soms lastig zijn om iemand te vinden die jouw visie op het ouderschap deelt. Daar kom je vaak pas achter na een aantal gesprekken, waardoor je veel mismatches met potentiële partners kunt ervaren.

3. Frustrerende ervaringen

Het kan ook behoorlijk frustrerend zijn om potentiële partners te ontmoeten die een sterke kinderwens blijken te hebben, terwijl jij absoluut geen kinderen wilt. Daarom is het belangrijk dat je vanaf het begin open en eerlijk bent over je standpunt, zodat je verdere teleurstellingen voorkomt.

4. Beperkte datingpool

De datingpool van mensen zonder kinderwens kan beperkt zijn. Dat is het in ieder geval in vergelijking met de datingpool van mensen die wel een kinderwens hebben. Hoewel het aantal mensen dat bewust kiest voor een kinderloos leven toeneemt, is het nog steeds reëel dat je in een kleinere vijver vist.

5. Ongemakkelijke gesprekken

Het bespreken van je kinderwens (of het gebrek daaraan) kan soms ongemakkelijk zijn tijdens het daten. Dat komt omdat het onderwerp kinderen gevoelig kan liggen. Als jij geen kinderen wilt en daar goede redenen voor hebt, kan het lastig zijn om jouw standpunt op een respectvolle en duidelijke manier over te brengen.

6. Vooroordelen en stereotypen

Er heersen nog steeds bepaalde vooroordelen en stereotypen over mensen zonder kinderen, zoals het idee dat ze egoïstisch zijn of geen volwaardig leven leiden. Het kan moeilijk zijn om deze vooroordelen te doorbreken.

7. Drang om jezelf te verantwoorden

Tijdens gesprekken over kinderen kan de druk om je keuze te verantwoorden soms intens zijn. Je kunt de behoefte voelen om jezelf te verdedigen en uit te leggen waarom je geen kinderen wilt. Denk er wel aan dat dit niet verplicht is: je hoeft je keuze te rechtvaardigen. Het is jouw leven en jouw beslissing.

8. Teleurstellende connecties

Het kan moeilijk zijn om betrokken te raken bij iemand en gevoelens te ontwikkelen, om er later achter te komen dat jullie niet op één lijn liggen wat betreft de kinderwens. Dit kan leiden tot teleurstellingen, als geen van beiden de kinderwens wil overwegen.

9. Negatieve reacties

Helaas kan het voorkomen dat je te maken krijgt met negatieve reacties wanneer je openlijk uitkomt voor je wens om geen kinderen te krijgen. Mensen kunnen je veroordelen, bekritiseren of je keuze als ongebruikelijk beschouwen.

Uiteindelijk is daten zonder kinderwens niet veel anders dan mét een kinderwens. Het verschil is vooral dat je selectiever moet zijn in wie je benadert en hoe je dat doet. Als je een kinderwens hebt, kun je openstaan voor een bredere pool van potentiële partners, omdat het ouderschap een belangrijke factor is in je relatiekeuze.

Bij daten zonder kinderwens ligt de focus echter op het vinden van iemand met vergelijkbare levensdoelen en waarden. Je zoekt iemand met wie je een speelgoedvrije toekomst kunt opbouwen zonder de intentie om een gezin te stichten. Het draait allemaal om het vinden van die ene speciale persoon met wie je jouw leven kunt delen, zonder de verplichtingen en verantwoordelijkheden van het ouderschap.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie