Daten met geldzorgen? ‘Singles vaker bezorgd over betalen dates’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Nog nooit was de inflatie zo hoog als nu. Het lijkt erop dat het leven met de dag duurder wordt. De energiekosten zijn ongekend hard gestegen, terwijl de prijsstijging van eten en drinken ook duidelijk voelbaar is in de portemonnee. Wat betekenen de hogere kosten van het dagelijks leven voor singles die willen daten? Datingapp happn deed er onderzoek naar onder 957 Nederlandse singles.

Daten met geldzorgen

Met de alsmaar stijgende prijzen is het niet vreemd dat ook singles zich zorgen maken over hun financiële situatie. Dat blijkt ook uit het onderzoek waarin 18% van de singles zegt zich zorgen te maken over daten en hun portemonnee. Hoewel een date geen geld hoeft te kosten, geeft 13% van de singles aan wel eens een date te hebben afgezegd omdat ze daar geen budget voor hadden.

Een vijfde deel van de singles geeft aan geen geld te spenderen op een gemiddelde date. Zij gaan bijvoorbeeld samen wandelen door de stad of naar het strand. Of ze laten de ander betalen, want de rekening hoeft natuurlijk niet altijd gedeeld te worden. En daarmee komen we ook op de hamvraag van vandaag: wie betaalt de rekening?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wie betaalt?

Als de date ten einde loopt, komt het moment waarop alle singles zich proberen voor te bereiden. Wat zeg je als het bonnetje op tafel komt te liggen? Ga je ervan uit dat de ander de rekening betaalt of bied je aan om te splitten?

Uit het onderzoek blijkt dat 55% van de mannen graag de volledige rekening betaalt. Vrouwen zien liever een andere oplossing, want slechts 8% van hen is bereid om de volledige date te bekostigen. Vrouwen delen de rekening liever ten opzichte van mannen. 30% van de vrouwen wil splitten, terwijl slechts 12% van de mannen dit wil.

De klassieke ‘ik ben mijn portemonnee vergeten’-smoes blijkt verrassend genoeg ook vandaag de dag nog redelijk vaak voor te komen. Van de ondervraagde singles heeft 18% wel eens meegemaakt dat hun date geen portemonnee bij zich had.

Dit geven singles uit

Als singles voor een betaalde date gaan, hoeveel geven ze dan uit en hoe vaak doen ze dat? Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de singles (85%) minimaal één keer per maand op date gaat. Dit geven zij uit op een date:

  • € 1 tot € 25: 31%
  • € 25 tot € 50: 15%
  • € 50 tot € 75: 15%
  • € 75 tot € 100: 11%
  • Meer dan € 100: 8%

Praten over geld op date

Ondanks het feit dat praten over geldzaken voor een deel van de Nederlandse bevolking nog steeds een soort van taboe is, blijkt dat de singles van nu er makkelijker over praten. Driekwart van de singles geeft aan dat ze het heel normaal vinden om in het dagelijks leven over geld te praten.

Over het algemeen zijn de huidige singles open voor geldzaken en praten ze er ook makkelijk over op een date. Het is net als elk ander onderwerp voor 64% van de singles. Maar niet álle singles denken er hetzelfde over, want een derde van de ondervraagden vermijdt het onderwerp liever op een eerste date.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie