Home Dating Eén jaar later: hoe Covid-19 online dating heeft veranderd

Eén jaar later: hoe Covid-19 online dating heeft veranderd

2 minuten leestijd
0
corona liefde

Het ene moment matchen op Tinder, niet veel later bij elkaar blijven slapen: het is dankzij de avondklok geen unieke ervaring in 2021. Eén jaar coronamaatregelen heeft een reusachtige impact gehad op daten en relaties. Gewoontes werden onmogelijk, ongeschreven regels werden aangepast en grenzen verlegd. Of het blijvende gevolgen heeft voor de datingindustrie moet nog blijken, maar dat alles is veranderd zal niemand ontkennen.

Het is nu bijna een jaar geleden dat de ‘social distancing’-term werd ingevoerd en complete landen in lockdown gingen. Sindsdien heeft datingapp OkCupid onderzoek gedaan onder hun gebruikers om nu, een jaar na dato, de balans op te maken. Hoe Covid-19 online dating en singles heeft veranderd? Op basis van 18 miljoen beantwoorde vragen geeft OkCupid het antwoord.

Corona en vaccin in profielen

Waar singles over de hele wereld naar op zoek zijn als het gaat om daten, verschilt per cultuur en locatie. Maar alle singles hebben één ding gemeen: ze willen de pandemie bespreken. Het aantal vermeldingen van ‘coronavirus’ op de datingprofielen is in februari 2021 met meer dan 2.200% gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar – toen het virus nog niet overal rondging.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Er was het afgelopen jaar ook een toename van 185% in het aantal vermeldingen van het woord ‘mondmasker’ op de profielen, wat aantoont dat het nemen van voorzorgsmaatregelen een prioriteit is voor singles over de hele wereld. Omdat het vaccin ervoor moet zorgen dat iedereen weer normaal kan leven, wordt daar ook meer over gesproken. Het aantal vermeldingen van ‘vaccin’ in de profielen steeg met 137% tussen november en januari 2021.

Amerikaanse gebruikers van de app die aangeven zich te laten vaccineren met het Covid-19-vaccin ontvangen 20% meer likes en 12% meer matches. Wereldwijd ontvangen degenen die aangeven gevaccineerd te willen worden 13% meer likes en 2,3% meer matches. Daar komt nog bij dat 4 op de 10 singles een date zouden afzeggen met iemand die het Covid-19-vaccin niet wil nemen.

Vrouwen zetten vaker de eerste stap

Naast de verwachte gespreksonderwerpen die gerelateerd zijn aan het coronavirus, is er een opvallende trend gaande onder vrouwen. Zij wachten niet langer op de man om hen een bericht te sturen en nemen steeds vaker zelf het voortouw. OkCupid noemt het ‘misschien wel de grootste trend in online dating die begon tijdens de pandemie’. Vooral jonge vrouwen zijn actiever en meer betrokken bij datingapps.

Vrouwen onder de 30 verstuurden 28,5% meer eerste berichten in januari 2021 dan in dezelfde maand vorig jaar. Zonder de haast en druk om persoonlijk af te spreken voor een date, hebben vrouwen tijdens de pandemie meer controle gehad over hun datingleven. Volgens OkCupid is dit de reden waarom vrouwen vaker de eerste stap zetten en virtuele dates regelen.

Na de pandemie

Gevraagd naar hun plannen voor na de pandemie, gaven singles 12,4 keer vaker aan dat ze graag een ‘speciaal iemand’ zouden willen ontmoeten, in plaats van gewoon daten. Hoewel daten nu ook virtueel mogelijk is, mogelijk gemaakt door in-app videobellen, geven singles aan dat ze dolgraag persoonlijk willen ontmoeten. 86% van de singles kijkt ernaar uit om weer persoonlijk af te spreken, zodra dat weer mogelijk en veilig is.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Waarom mensen online ontmoeten? 9 redenen voor een online relatie

Nog niet zo heel lang geleden was het idee van ‘mensen online ontmoeten’ een schandelijke …