CoupleNet algoritme matcht social media gebruikers met kunstmatige intelligentie

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

Een nieuw deep learning algoritme genaamd CoupleNet kan gepubliceerde social media posts analyseren om zo te bepalen of twee gebruikers bij elkaar passen. Tegenwoordig vinden de meeste eerste ontmoetingen van twee mensen plaats op het internet. Dit onderstreept het belang van technologie in de moderne dating wereld. Een team onderzoekers heeft een nieuwe aanpak gevonden om twee mensen met elkaar te laten matchen, zo meldt FastCompany. De onderzoekers gebruiken voor deze werkwijze openbare social media data om de compatibiliteit van twee gebruikers te schatten, of deze bij elkaar passen of niet.

Deep learning algoritme

Wat deze onderzoekers bedachten is een algoritme dat gebaseerd is op deep learning. Met de naam CoupleNet analyseert het algoritme de sociale profielen van twee gebruikers om vervolgens een gelijkenismatch uit te voeren. Het is een andere aanpak dan datingsites met matchingsystemen en apps zoals Tinder en Happn die afhankelijk zijn van hun eigen gegevens.

Inhoud van deze pagina

Om tot voorstellen van potentiële partners te komen gebruikt de huidige generatie alleen de eigen informatie waar het de beschikking over heeft. De algoritmen voorspellen of twee gebruikers elkaar zullen “liken” om vervolgens de communicatie tussen de mogelijke tortelduifjes mogelijk te maken. Daar wordt kunstmatige intelligentie al voor ingezet maar nog niet op een manier zoals CoupleNet dat doet.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Training

CoupleNet kijkt daarentegen naar openbare sociale media accounts om aanwijzingen te vinden dat twee mensen romantisch geschikt voor elkaar kunnen zijn. Om het algoritme te trainen creëerde het team achter CoupleNet een dataset van bijna 2 miljoen tweets die werden verzameld uit de tweets van meer dan 4.600 mogelijke stellen. Na de training kon CoupleNet echte stellen beter identificeren dan andere matching systemen die dezelfde gegevens kregen.

Het algoritme kan ook uitleggen waarom het denkt dat twee gebruikers bij elkaar passen. Zo kan het aantonen welke wederzijdse interesses tussen gebruikers een goede match suggereerden. Het gaat echter veel verder dan het kijken naar overeenkomsten tussen twee gebruikers. Zelfs als er geen voor de hand liggende koppelingssignalen waren kon het algoritme concluderen dat twee gebruikers een stelletje waren.

De onderzoekers schrijven “we geloven dat verborgen patronen (zoals emoties en persoonlijkheid) van de gebruikers geleerd en gemodelleerd kunnen worden om aanbevelingen te kunnen doen. Experimentele resultaten tonen aan dat de aanpak alle andere benaderingen overtreft als het op precisie aankomt1“.

Bovendien laten de testresultaten zien dat het model ook begrijpbare resultaten voor gebruikers kan produceren. Het lijkt erop dat onderzoekers steeds beter in staat zijn om het online gedrag van singles te analyseren om op basis van deze informatie partnervoorstellen te doen. Waar je normaal gesproken vriendschapsvoorstellen krijgt op social media kan dit in de toekomst veranderen naar partnervoorstel; dit alles op basis van wat je op sociale media publiceert.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie