Home Dating apps Bitcoin oplichters richten pijlen op iPhone dating apps

Bitcoin oplichters richten pijlen op iPhone dating apps

2 minuten leestijd
0
geheim veilig

Heb je een iPhone, ben je actief op een datingapp en handel je daarnaast in Bitcoin? Wees gewaarschuwd, want een relatief nieuwe vorm van datingfraude maakt steeds meer Europese slachtoffers. Volgens cybersecurity-onderzoekers van Sophos heeft een internationale groep Bitcoin-oplichters onlangs al meer dan 1,4 miljoen dollar buitgemaakt bij iPhone-gebruikers die actief waren op datingapps.

De bende, die door Sophos de naam ‘CryptoRom’ heeft gekregen, combineert cryptovaluta met romantiek in een poging om op slinkse wijze grote bedragen afhandig te maken van nietsvermoedende singles. Hoewel de onderzoekers in eerste instantie dachten dat de groep alleen in Azië actief was, hebben ze nu berichten ontvangen van slachtoffers in Europa, de meesten van hen iPhone-gebruikers.

Datingfraude met Bitcoin

Datingfraude is een groot en groeiend probleem. Elk jaar neemt het aantal slachtoffers toe in Nederland en het gemiddelde bedrag dat zij kwijtraakten is ook gestegen. Vorig jaar verloren de slachtoffers gemiddeld 17.000 euro per persoon door de datingfraude, terwijl lang niet iedereen – uit schaamte – aangifte doet van oplichting.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

In het geval van de recente Bitcoin-oplichting matchen de fraudeurs met hun slachtoffers op een datingapp – zoals Bumble, Tinder, Facebook Dating en Grindr. Wanneer ze contact met je maken als er eenmaal een match is, verplaatsen ze het gesprek naar een chatapp. Zodra de oplichter je vertrouwen heeft gewonnen, wat een aantal dagen kan duren, vragen ze je om een (nep-)tradingapp te installeren met een legitiem ogend domein en klantenondersteuning.

Vervolgens gaat het gesprek steeds meer in de richting van cryptovaluta. En dan komt uiteindelijk de vraag of je ook niet wat geld in crypto wilt investeren – een klein bedrag. Om aan te tonen dat de app bonafide is, laten ze je zelfs eerst wat geld (inclusief winst) opnemen. Maar dat is het niet. Wanneer je meer geld investeert, word je buitengesloten van de rekening.

“In het begin zien de rendementen er erg goed uit, maar als het slachtoffer het geld terugvraagt ​​of toegang probeert te krijgen tot het geld, wordt het geweigerd en is het geld weg”,  zegt Jagadeesh Chandraiah beveiligingsonderzoeker bij Sophos. “Uit ons onderzoek blijkt dat de oplichters miljoenen dollars verdienen met deze zwendel.”

Pijlen gericht op iPhone-gebruikers

De oplichters van CryptoRom richten zich met name op iPhone-gebruikers die actief zijn op datingapps. Een tactiek die wordt gebruikt, is dat slachtoffers worden verleid om een discutabele app te installeren. Met de app kunnen de oplichters de iPhone op afstand bedienen. De onderzoekers zeggen dat er misbruik worden gemaakt van het Enterprise Signature-platform van Apple, waardoor het lijkt alsof er een betrouwbare app wordt geïnstalleerd.

Op basis van het onderzoek is duidelijk geworden dat de Bitcoin-oplichters behoorlijk succesvol zijn in deze vorm van datingfraude. Een door de oplichters beheerde cryptowallet bevat op dit moment $ 1,4 miljoen aan cryptovaluta, vermoedelijk afkomstig van slachtoffers gemaakt op datingapps. De onderzoekers benadrukken dat er mogelijk nog veel meer van deze wallets zijn die door de groep worden gebruikt.

Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van dit soort datingfraude adviseren de onderzoekers alleen apps uit de App Store van Apple te installeren. Chandraiah voegt er aan toe: “De gouden regel is dat als iets riskant of te mooi lijkt om waar te zijn – zoals iemand die je amper kent die je vertelt over een of ander ‘geweldig’ online investeringsplan dat een grote winst zal opleveren – dat helaas waarschijnlijk ook zo is.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Ongewenste berichten op Tinder: Stoort Dit Jou en Weet Je Het Zeker?

Ontvang je wel eens een ongewenst bericht op Tinder? Binnenkort zou dat minder vaak voor m…