Home Tips Latrelatie gezocht? Op deze datingapp wil de meerderheid een LAT-relatie

Latrelatie gezocht? Op deze datingapp wil de meerderheid een LAT-relatie

2 minuten leestijd
0
kieskeurig hart

Er wordt wel eens gezegd dat het succes van samenwonen afhankelijk is van het aantal vierkante meters van de woning. De ruimte die je hebt om in samen te wonen is net zo belangrijk als de ruimte om elkaar (voor even) te ontwijken. Maar hoe zit het met volledig gescheiden woningen? Bij een latrelatie is dat precies het geval: Living Apart Together, samen zijn maar niet samenwonen.

Terwijl sommige singles niets liever willen dan een ‘samenwoonrelatie’, dat ook wel bekend is als het huisje-boompje-beestje, willen anderen dat helemaal niet. Ze kiezen er liever voor om bij elkaar te zijn, maar toch hun eigen woning te behouden.

Volgens de laatste cijfers van het CBS heeft ongeveer 7 procent van de volwassen Nederlanders zo’n latrelatie – een aandeel dat in de afgelopen tien jaar gelijk is gebleven. Maar in tegenstelling tot het gemiddelde heeft één datingapp een veel hoger percentage ‘latters’. Datingapp e-Matching meldt dat maar liefst 44% van hun leden de voorkeur geeft aan een latrelatie.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De latrelatie datingapp?

Volgens het interne onderzoek van de datingapp onder bijna driehonderd singles wil bijna de helft van de deelnemers (44%) het liefst een latrelatie. Opvallend is dat de voorkeur voor een latrelatie bij vrouwen (46%) hoger ligt dan bij mannen (39%). Waarom de leden van e-Matching liever voor een latrelatie kiezen, wordt niet duidelijk door het onderzoek. Anne Boelaars-Kooman van e-Matching, heeft wel een mogelijke verklaring.

“Veel van onze leden hebben al één of meerdere lange (samenwoon)relaties gehad”, zegt ze. “Het zou kunnen dat – omdat die relaties niet goed zijn geëindigd – ze nu de voorkeur geven aan een andere relatievorm, in dit geval een lat-relatie.”

Een andere reden die ze geeft is dat sommige leden al wat langer alleen kunnen zijn en een eigen leventje hebben opgebouwd. Daardoor zijn ze gewend aan hun eigen gang van zaken. “Ze hebben hun eigen leven en genieten van de vrijheid die dat leven met zich meebrengt”, legt Boelaars-Kooman uit. “Het enige dat ze missen is een leuke partner, maar diegene moet niet in de weg staan van hun vrijheid.”

Bekijken de singles op e-Matching

Huisje-boompje-beestje

Is er dan helemaal niemand op de datingapp die alles erop en eraan wil? Jawel, want gemiddeld wil nog 40 procent van de e-Matching-singles het complete plaatje. Zij geven de voorkeur aan samenwonen, trouwen, kinderen krijgen om te eindigen in het huisje-boompje-beestje. Uit het onderzoek blijkt dat meer mannen (40%) dan vrouwen (32%) die wens hebben.

Betekent dit ook dat singles in het algemeen vaker op zoek zijn naar een latrelatie? Niet helemaal, want de gemiddelde leeftijd van de singles op e-Matching ligt waarschijnlijk hoger dan het gemiddelde op een app als Tinder. En omdat e-Matching alleen voor hoger opgeleiden is, kunnen we niet zeggen dat een meerderheid van álle singles een latrelatie-wens heeft.

Verschil in leeftijd

Uit onderzoek blijkt dat er verschillen zijn tussen oudere en jongere singles die een latrelatie willen. Oudere volwassenen kiezen voor een latrelatie als een levensstijloptie, omdat ze bijvoorbeeld niet voor een ander willen zorgen, autonomie en onafhankelijkheid willen beschermen of een algemene desinteresse in samenwonen na een eerdere relatie. Jongeren komen vaker in een latrelatie terecht als een gevolg van omstandigheden, omdat ze geen geschikt huis kunnen vinden, verschillende opleidingen hebben of financiële beperkingen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Vreemdgaan via WhatsApp? Door deze ‘fout’ kunnen anderen het ontdekken

Alle signalen staan op rood: je bent ervan overtuigd dat je partner met iemand anders appt…