75 bijnamen voor stelletjes: de leukste koosnaampjes voor koppels

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Als het om je partner gaat, dan is de kans groot dat je elkaar zelden bij de echte naam noemt. Of je gebruikt een makkelijke afkorting of je verbastert de naam tot een variant die lekker klinkt. Maar terwijl je het misschien helemaal niet doorhebt, geef je je partner ook allerlei andere namen. Dat zijn de bijnamen en koosnaampjes.

De meeste mensen hebben een bijnaam voor hun partner die in de dagelijkse communicatie wordt gebruikt. Je gebruikt dit koosnaampje om genegenheid, intimiteit, vertrouwen en de emotionele connectie uit te drukken. Maar het kan ook een manier zijn om de unieke persoonlijkheid van je partner te benadrukken of om een bepaalde eigenschap te benoemen die voor jou dierbaar is.

De koosnaam ‘lieverd’ geef je bijvoorbeeld aan je lief als je de aardige kwaliteiten waardeert, terwijl je ‘sexy’ zegt als je je aantrekkingskracht wilt uitdrukken. Zo gebruiken we allemaal termen die uniek zijn voor onze partners. Maar deze termen kunnen jullie ook gebruiken voor de relatie in het geheel – een bijnaam voor jullie samen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

75 bijnamen voor stelletjes

Als je nadenkt over een bijnaam voor een koppel, dan denk je waarschijnlijk aan de benaming Jut en Jul. Wanneer een stelletje ‘Jut en Jul’ wordt genoemd, houdt dat in dat het gaat om een sullig koppel. Het is een tweetal dat op een negatieve manier opvalt. Dat geldt niet voor jullie, toch?

Er zijn gelukkig ook leuke, interessante bijnamen voor koppels die jullie relatie kunnen versterken. Het zijn namen die jullie unieke eigenschappen en ervaringen kunnen benadrukken, zoals deze koosnaampjes.

 1. Adam en Eva
 2. Bandieten
 3. Batman en Robin
 4. Beauty en de Beast
 5. Beavis en Butthead
 6. Ben en Jerry
 7. Bert en Ernie
 8. Bonnie en Clyde
 9. Boomers
 10. B-Team
 11. Buitenbeentjes
 12. Calvin en Hobbes
 13. Chip en Dale
 14. Cupcakes
 15. De zwakste schakels
 16. Doc en Marty
 17. Double Trouble
 18. Dromers
 19. Duo Penotti
 20. Eendagsvliegen
 21. Fokke en Sukke
 22. Fred en Barney
 23. Gelukstreffers
 24. Globetrotters
 25. Golddiggers
 26. Goudzoekers
 27. Grizzlies
 28. Handhavers
 29. Hans en Grietje
 30. Hartverwarmers
 31. Hoogvliegers
 32. Hot Shots
 33. Hugs en Kiss
 34. Jip en Janneke
 35. Ken en Barbie
 36. Kermit en Miss Piggy
 37. Kickstarters
 38. Knabbel en Babbel
 39. Laurel en Hardy
 40. Mac en Cheese
 41. Mario en Luigi
 42. Mickey en Minnie
 43. Mulder en Scully
 44. Muurbloempjes
 45. Peanut Butter en Jelly
 46. Peper en Zout
 47. Pinky en de Brain
 48. Reizigers
 49. Roadrunners
 50. Romeo en Julia
 51. Salt en Pepper
 52. Schoolverlaters
 53. Scooby en Shaggy
 54. Sherlock en Holmes
 55. Shrek en Donkey
 56. Simon en Garfunkel
 57. Sjimmie en Sjors
 58. Sonny en Cher
 59. Spaghetti en Meatball
 60. Starsky en Hutch
 61. Strijders
 62. Sugar en Spice
 63. Suske en Wiske
 64. Tarzan en Jane
 65. Theo en Thea
 66. Thunder en Lightning
 67. Tik en Tok
 68. Tinky en Winky
 69. Tom en Jerry
 70. Trick en Treat
 71. Unstoppables
 72. Waaghalzen
 73. Wonderkinderen
 74. Workaholics
 75. Ying en Yang

Verzin het zelf

Geen interessante naam voor jullie beiden gevonden? De beste koosnaampjes voor hem en haar ontstaan vanuit het niets – op de momenten waarop je het niet verwacht. Als je geen leuke bijnaam hebt gevonden in deze lijst, kun je er zelf ook één bedenken. Het is niet moeilijk, maar het vraagt wel wat van je tijd.

Neem plaats op de bank met een notitieblok en noteer alle goede en slechte eigenschappen van jullie samen, de leuke en minder leuke dingen en koppel dit aan woorden die in je opkomen. Schrijf de woorden op en voor je het weet heb je een leuke bijnaam voor jullie beiden gevonden.

Waarom een koosnaam?

Een koosnaampje gebruiken kan helpen om een gevoel van verbondenheid en gemeenschap te creëren tussen jou en je partner. Het kan het ons-gevoel versterken en je het gevoel geven dat je gewaardeerd wordt. Koosnaampjes kunnen ook een manier zijn om gevoelens uit te drukken die anders moeilijk te uiten zijn.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Durf je je partner niet recht in het gezicht te vertellen wat je precies aan hem of haar leuk vindt? Geef een koosnaampje en je brengt de boodschap op een speelse, luchtige manier over. Koosnaampjes zijn daarom vaak persoonlijk en uniek voor de relatie. Ze kunnen bijvoorbeeld gebaseerd zijn op jullie namen, uiterlijk of een gedeelde ervaring.

Waar het gebruik van een koosnaampje precies vandaan komt is onbekend. Wat we wel weten is dat het een goed teken is als jullie koosnaampjes en bijnamen voor elkaar gebruiken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het gebruik van koosnamen gelijkstaat aan meer tevredenheid in een relatie.

In 1993 werd onderzoek gedaan naar het gebruik van koosnamen bij partners onderling. Voor het onderzoek werden 154 stellen ondervraagd naar de tevredenheid over hun relatie en of zij koosnaampjes voor elkaar gebruikten. Het overduidelijke resultaat was dat de stellen die elkaar een koosnaam geven vaker tevreden zijn over hun relatie. Als je meer tevreden wilt zijn over je relatie, dan is het dus niet de vraag waarom je een koosnaampje moet gebruiken, maar waarom je dat nog niet doet.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie