Beste relatie apps: 10 leuke apps voor koppels

Michael Slender
Door Michael Slender
16 minuten leestijd

We zijn allemaal bekend met Tinder, de datingapp. Dankzij de swipe-app is het vinden van een match gemakkelijker geworden dan het boeken van een hotelkamer. En Tinder is niet eens de enige app die miljoenen singles per dag aan elkaar koppelt. Honderden apps doen precies hetzelfde – allemaal te vinden in de app store van je smartphone.

Wat al deze apps in gemeen hebben is dat ze zich volledig toespitsen op het vinden van een relatie. Niet op het onderhouden en behouden van een relatie. En dat is misschien nog wel belangrijker dan het vinden van een relatie. Want het werk houdt niet op als je iemand op date hebt gevraagd… dat is eigenlijk wanneer het echte werk begint.

Als je je relatie bent begonnen op een app, waarom zou je dan geen app gebruiken om je relatie te verbeteren? Of om het in ieder geval een tijdelijke boost te geven door middel van relatietips? Het enige nadeel is dat veel van de apps voor koppels in het Engels zijn. Maar als dat geen probleem voor jullie is, dan kunnen deze apps de relatie laten werken als nooit tevoren.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Relatie verbeteren apps

between

1. Between

Between is een app met een lange historie, aangezien het al meedraait vanaf 2011 – in appjaren is dat een hele lange tijd. Het is een app voor jou en je partner alleen. Dat wil zeggen, je gebruikt het enkel om te communiceren met je partner. Gebruik het als messenger, waarbij je emoji’s en GIF’s kunt toevoegen, als gezamenlijke agenda of de vaste plek waar jullie foto’s, video’s en andere bestanden met elkaar delen. Er is zelfs een countdown timer die aftelt tot jullie speciale dagen, zodat je nooit meer vergeet een mijlpaal te vieren.

Features:
 • Messenger die exclusief is voor jou en je partner.
 • Deel je foto’s, video’s en notities gemakkelijk met elkaar.
 • Maak een gezamenlijke agenda.
 • Blijf op de hoogte van mijlpalen die gevierd kunnen worden.

Met meer dan 10 miljoen downloads in de Google Play Store en een waardering van 4,6 sterren is Between een app die de communicatie in een relatie makkelijker en leuker maakt. Between is zowel beschikbaar in de Apple App Store als de Google Play Store.

App StoreGoogle Play

paired

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Paired

Minder stress, meer van elkaar houden. Dat is de slogan van Paired, een app om de communicatie in je relatie te upgraden, connected te blijven en de intimiteit te verbeteren. Deze app kun je zien als een soort van gids voor een gelukkige relatie dat via leuke dagelijkse vragen, quizzen en deskundig advies een positieve invloed heeft op je relatie. Volgens onafhankelijk onderzoek verbetert Paired de relatiekwaliteit met 36%. Dat feitje alleen zou al genoeg moeten zijn om je te overtuigen.

Features:
 • Relatietips van academici en relatietherapeuten.
 • Cursussen over liefde, dating en relaties.
 • Dagelijkse vragen die jij en je partner kunnen beantwoorden.
 • Ontdek de goede en slechte kanten van je relatie plus verbetermogelijkheden.

Hoewel Paired in de huidige vorm nog niet eens zolang bestaat, heeft de app al vele duizenden leden mogen verwelkomen. In het jaar dat de app nu bestaat heeft het bovendien al een titel in de wacht gesleept: de Best of 2020 Awards Winner in de Google Play Store. Paired is zowel beschikbaar in de Apple App Store als de Google Play Store.

App StoreGoogle Play

relish

3. Relish

Relish omschrijft zichzelf als de ‘nummer één relatiecoaching & zelfhulp app’. In ruil voor de hulp van Relish vraagt de app om 5 minuten van je tijd per dag. In plaats van ‘me-time’ verandert Relish dit in ‘we-time’. De app zet je aan het denken over jezelf, je relatie en geeft je op basis daarvan advies over hoe je beter kunt communiceren. Het resultaat? Betere communicatie, diepere verbinding en meer intimiteit, zo stellen de makers.

Features:
 • Interactieve lessen die vertellen hoe relaties werken.
 • Activiteiten en ideeën om je relatie te versterken.
 • Quizzen om de gezondheid van je relatie te testen.
 • Vooruitgang in de app bijhouden.
 • Optie voor 1-op-1 coaching door relatiecoaches.

Met de op psychologie-gebaseerde tool evalueer je eerst je relatie waarna je aangepaste lessen krijgt, interactieve quizzen en dagboekactiviteiten. De app stelt leuke date night-ideeën voor op basis van jullie liefdestalen en ook geeft de app je het dagelijkse duwtje in rug om prioriteit te geven aan je relatie. Relish is te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.

App StoreGoogle Play

love nudge

4. Love Nudge

‘Je persoonlijke assistent voor relaties’, dat is hoe de Love Nudge-app zichzelf omschrijft. De app geeft je de handige herinnering dat liefde geuit moet worden. Want dat is iets wat we allemaal weleens vergeten door de dagelijkse taken en overvolle agenda’s. Als uitbreiding van Dr. Gary Chapman’s ‘De vijf talen van de liefde’ brengt Love Nudge het concept van liefdestalen naar een hoger niveau. Met de app kun je elkaars liefdestaal leren kennen, daarnaar handelen en nieuwe gewoontes vormen om elkaar meer liefde te geven.

Features:
 • Elkaars liefdestaal leren kennen.
 • Doelen stellen voor een betere relatie.
 • Quizzen om elkaar beter te leren begrijpen.
 • Hints om iets te doen voor je partner.
 • Ideeën en aanmoediging naar je partner versturen.
 • Vooruitgang bijhouden in de app.

Het boek ‘De vijf talen van de liefde’ heeft miljoenen koppels geholpen om hun relatie sterker te maken. De bestseller is zonder twijfel een van de bekendste boeken voor relatiehulp. Love Nudge gaat daarin verder met een app die deze liefdestalen gebruikt om tips en hints te geven. Love Nudge is zowel beschikbaar in de Apple App Store als de Google Play Store.

App StoreGoogle Play

gottman deck cards

5. Gottman Card Decks

Deel je gevoelens door ze om te zetten in woorden, stel de juiste vragen, plan leuke date-nights en versterk jullie band; dat is het doel van de Gottman Card Decks-app. Met behulp van 14 stapels kaarten krijg je toegang tot verschillende onderdelen van de app. Van open vragen om elkaar beter te leren kennen tot rituelen voor connectie en kansen om de relatie te verbeteren.

Features:
 • Vragenlijsten om elkaar te stellen.
 • Herinneringen om de band te versterken.
 • Favorieten opslaan.

Gemaakt door het Gottman Instituut, een onderzoeksorganisatie dat zich richt op het verbeteren van relaties, is deze app geïnspireerd op de kaarten die de organisatie gebruikt tijdens de workshops. Met uiteenlopende vragenlijsten, stellingen en ideeën om je relatie te verbeteren, is deze app geliefd onder koppels die prioriteit (willen) geven aan hun relatie.

App StoreGoogle Play

lasting

6. Lasting

Koppels die met enkele problemen in hun huwelijk kampen, kunnen deze app gebruiken om de problemen op te lossen. Of in ieder geval om een compromis te vinden. Lasting is een app dat gezien kan worden als een soort van relatie- of huwelijksbemiddeling, maar dan op je smartphone. Met de app kun je werken aan je relatie op basis van de kennis van relatiecoaches: van je gedachten begrijpen en nadenken over de issues tot daadwerkelijk de problemen oplossen.

Features:
 • Bemiddelingsprogramma’s bekijken.
 • Oefeningen om je relatie te versterken.
 • App koppelen met die van je partner.
 • Sessies om aan je relatie te werken.
 • Ideeën voor gespreksstarters.

Geselecteerd als Apple’s “App van de dag”, helpt Lasting jou en je partner om je emotionele connectie te voeden en relatieproblemen op te lossen. Let wel op, om van alle functionaliteiten gebruiken te kunnen maken is een Premium-lidmaatschap nodig. Lasting is te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.

App StoreGoogle Play

google keep

7. Google Keep

Voor de dagelijkse taken die je met elkaar wilt delen is Google Keep een van de handigste apps. Het is een app waarin je notities, boodschappenlijstjes, feitjes, date-ideeën en meer kunt opslaan – voor jezelf, maar ook om te delen met je partner. Doordat alles gesynchroniseerd wordt tussen de apps van jullie beiden, worden de lijstjes real-time aangepast als iets verandert. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat beiden thuiskomen van werk met de boodschappen, omdat je in de app taken kunt afvinken.

Features:
 • Notities en lijsten delen met je partner.
 • Beschikbaar op smartphone, tablet en desktop pc.

Hoewel Google Keep niet exclusief beschikbaar is voor stellen die beter willen samenwerken, is het een app die een relatie makkelijker maakt. Want als er ook maar één fikse ruzie mee voorkomen kan worden, dan is dat het al waard. En als je graag gebruikmaakt van Google-diensten, dan kun je ook nog de Google Agenda-app gebruiken om een gezamenlijke agenda te maken. Google Keep is beschikbaar in de Apple App Store en Google Play Store.

App StoreGoogle Play

Seksuele relatie-apps

kindu

8. Kindu

Kindu is een app die mensen dichter bij elkaar wil brengen door middel van technologie. Gemaakt door een groep dokters die geïnspireerd werden door een klassikale les over seksualiteit besloten zij een app te ontwikkelen die koppels laat kennismaken met intieme verlangens. Deze app biedt de mogelijkheid om nieuwe ideeën voor de relatie te verkennen door middel van 1.000+ romantische dates en verschillende activiteiten om samen te doen. Kindu is te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.

Features:
 • Systeem waarbij beiden akkoord moeten gaan voordat ideeën worden getoond.
 • Wildcard ideeën die je anoniem kunt voorstellen aan je partner.
 • Optie om favoriete ideeën te bookmarken.
 • Bescherm de toegang tot de app met een pincode.
 • Anonieme accounts.

App StoreGoogle Play

desire

9. Desire

Met de nietsonthullende naam Desire weet deze app de temperatuur te verhogen. Want in feite is deze app een sexy variant op het populaire Truth Or Dare-spel. Gericht op seksualiteit tussen stellen is dit een app waarmee je letterlijk punten kunt scoren bij je partners. Verstuur dares naar je partner vanuit de app of verzin er zelf één. Met elke opdracht die je uitvoert, verdien je punten. Maar het is niet verplicht om ze allemaal uit te voeren – dat mag je zelf beslissen.

Features:
 • Spelen tegen je partner.
 • Database met opdrachten.
 • Score bijhouden.
 • Countdown timer om de opdrachten uit te voeren.

App StoreGoogle Play

feeld

10. Feeld

Daten is niet alleen voor singles, ook koppels mogen daten. Althans, dat is hoe men erover denkt bij Feeld, een plek waar je alleen of samen je verlangens kunt ontdekken. Terwijl Feeld door het leven ging als de ‘app voor trio’s’ is het nu een sekspositieve app waar iedereen zelf mag bepalen waar de grens ligt. Dat betekent dus ook dat accounts voor koppels mogelijk zijn op Feeld. Of je nu op zoek bent naar (ethische) niet-monogamie of samen met je partner iets extra’s toe te voegen aan je leven, Feeld maakt dat mogelijk.

Features:
 • Account aanmaken als koppel.
 • Chatten met andere leden wereldwijd – singles en niet-singles.
 • Beschikbaar op smartphone en tablet.

Waar Feeld helaas in achterblijft is het aantal Nederlandse gebruikers. Maar als het puur om het ontdekken gaat en niet zozeer om het handelen naar de verlangens, dan kan Feeld een toevoeging zijn op je relatie. Een tikkeltje gewaagde koppels-app is het dus wel, wees gewaarschuwd.

App StoreGoogle Play

De beste apps voor koppels

Dit zijn de beste apps voor stellen die hun relatie willen verbeteren, versterken of behouden. Zelfs als je denkt dat ze niet nodig zijn, kun je ze gebruiken als een simpele relatiecheck. Of het nu gaat om getrouwde stellen, langeafstandsrelaties of koppels die nog maar net bij elkaar zijn; deze apps kunnen in elke relatie behulpzaam zijn. Denk niet dat het saai of burgerlijk is om deze apps te gebruiken, want miljoenen koppels wereldwijd gebruiken relatie-apps om gelukkiger te worden. Niet alleen met of in de relatie, maar ook met zichzelf.

Waarom relatie-apps niet zo “groot” zijn

Apps worden doorgaans niet gemaakt voor de gebruikers. Ze worden gemaakt voor de ontwikkelaars, zodat zij er uiteindelijk zoveel mogelijk geld aan kunnen verdienen – uitzonderingen daargelaten. Om gebruikers van de app te overtuigen om de portemonnee te trekken is echter niet eenvoudig. Dat is het nooit, want iedereen betaalt het liefst… helemaal niets. En daar zit het probleem.

Als het aankomt op het vinden van liefde, hebben mensen laten zien dat ze bereid zijn om bijna elk bedrag op tafel te leggen. Dit is precies wat investeerders willen zien: gebruikers die willen betalen voor de diensten. Maar als het aankomt op de relatie-apps, dan zien we dat mensen hun hand op de knip houden. Het liefst betalen ze er niet voor, wat ertoe leidt dat investeerders zich terugtrekken of simpelweg niet in deze apps investeren. En als deze investeringen uitblijven, zal er nooit een grootmacht van Tinder-formaat in de relatietak verschijnen.

Er is echter een groeiende vraag naar relatie-advies door middel van apps. Terwijl singles al vele jaren worden bediend met datingapps, vormen apps die mensen in een relatie ondersteunen een nieuwe, groeiende categorie. De komende jaren zullen we dus steeds meer apps mogen verwelkomen die ook jou kunnen gaan helpen om meer uit je relatie te halen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie