Home Dating Haar of geen haar: welke man is aantrekkelijker op een datingapp?

Haar of geen haar: welke man is aantrekkelijker op een datingapp?

2 minuten leestijd
1
haarexperiment

Er zijn maar weinig dingen in het leven die mannen meer afschrikken dan de eerste tekenen van ouderdom. Hoewel de ontdekking van de eerste grijze haren een tijdelijke hartritmestoornis kan veroorzaken, is er iets dat mannen nog banger maakt: het verlies van haren. Het is iets dat sommige mannen constant bang maakt, omdat hun zelfbeeld gekoppeld is aan het geföhnde, golvende haar op hun hoofd.

Het verlies van de eerste haren staat gelijk aan een verlies in zelfvertrouwen. Als mannen in de spiegel kijken en de eerste tekenen van kaalheid zien, dan is de kans groot dat ze op de grond gaan zitten met de handen in hun (nu nog) dikke haar – denkend aan het leven na hun sexy fauxhawk.

Mannen koppelen hun aantrekkelijkheid aan hun haren en het verlies ervan betekent dat de aantrekkelijkheid drastisch stagneert. Althans, dat denken ze. Maar is dat ook zo? Is het wel echt nodig om een muts te dragen op foto’s en een petje in het dagelijkse leven? Allemaal om het pijnlijke haarverlies te verbergen?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Kale mannen in de datingwereld

Om achter het antwoord te komen, voerde het Duitse MySpring een onderzoek uit. Ze wilden weten hoe kale mannen worden gezien in de datingwereld. Met behulp van een enquête lieten ze eerst 2.500 mannen en vrouwen anoniem hun mening geven. En die resultaten zeggen dat kale mannen in de ogen van een kwart van de ondervraagden mannelijker zijn, dominanter, betrouwbaarder, meer ervaren of succesvoller dan mannen met haar.

Omdat dit slechts een theoretische vraag is, werd het experiment verplaatst naar de realiteit. En waar kan dit beter getest worden dan op een platform waar het uiterlijk centraal staat? Voor de ultieme kaalheidtest gebruikten ze Tinder als de plek om het verschil in haar te meten. Hoe worden kale mannen beoordeeld ten opzichte van hun harige versies – door mannen én vrouwen?

haar geen haar

Twee mannen, één verschil

Voor het onderzoek werden twee identieke mannen tentoongesteld aan de gebruikers van de datingapp. Er was echter één verschil: de een is kaal en de ander heeft haar. Voor beide proefpersonen, beiden Christian (29 jaar) genaamd, werd een profiel aangemaakt. Gedurende 10 dagen veegde Christian elke dag 100 keer naar rechts op zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Het resultaat van dit swipe-experiment laat zien wat het effect van haar is.

365 matches voor kale Christian
 • 30 matches met vrouwen, 335 matches met mannen
 • 81 berichten: 6 van vrouwen, 75 van mannen
 • Gemiddelde leeftijd dames 29 jaar, heren 29 jaar
394 matches voor Christian met haar
 • 254 matches met vrouwen, 140 matches met mannen
 • 71 berichten: 19 van vrouwen, 52 van mannen
 • Gemiddelde leeftijd dames 27 jaar, heren 30 jaar

haar profielen christian

Mét en zonder haar resultaten

Aangezien Christian mét en zonder hoofdhaar geen lelijke verschijning is, was er geen tekort aan matches. Beide versies van Christian presteerden vrij goed op het gebied van matches en berichten. Sterker nog: het totale aantal matches tussen beide versies laat geen significant verschil zien tussen beide kapsels. Je zou denken dat er dan geen verschil is tussen haar of geen haar, maar het verschil zit hem in de details.

Het blijkt dat kale Christian bovengemiddeld de interesse heeft van mannen. Het waren vooral mannen die mannen zochten die het meest geïnteresseerd waren om de kale Christian te leren kennen. Aan de andere kant heeft de kaalhoofdige Christian het veel moeilijker om de aandacht te trekken van vrouwen.

In tegenstelling tot de Christian mét haar had de kale versie geen 254 matches met vrouwen, maar slechts 30 matches. Daarentegen had de kale Christian wel 335 matches met mannen, een aantal waar de Christian met haar alleen maar van kan dromen. Want Christian mét haar had slechts 140 matches met mannen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Eén reactie

 1. Emma

  24 november 2021 at 09:58

  Bedankt voor dit interessante onderzoek over haar of geen haar bij mannen. Ik wist niet dat kale mannen door mensen als mannelijker, betrouwbaarder en succesvoller worden gezien dan mannen met haar. Mijn broertje begint nu al (hij is in de 20) last te krijgen van dunner haar en dat maakt hem best onzeker. Ik zal dit artikel naar hem doorsturen om te laten zien dat er niets is om onzeker over te zijn!

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Succesvol flirten: de beste manier om flirten die ‘elke keer’ werkt

Als je iemand om flirtadvies vraagt, dan krijg je nooit hetzelfde antwoord. En afhankelijk…