Alleenstaande moeder daten? 9 dingen die mannen moeten weten

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Wanneer je je in de datingwereld bevindt, zul je merken dat je weleens alleenstaande moeders tegenkomt. Vooral als je een bepaalde leeftijd bereikt van laten we zeggen een jaar of 30. Een vrijgezelle vrouw, precies je type, maar wel met één of meerdere kinderen. En dan kun je je gaan afvragen: hoe werkt dat eigenlijk, daten met een alleenstaande moeder?

Wanneer je met een alleenstaande moeder gaat daten neemt dit enkele voor- en nadelen met zich mee. Je hebt namelijk niet alleen met haar te maken, want ze draagt namelijk nog een grote verantwoordelijkheid met zich mee. En dankzij die verantwoordelijkheid heeft ze niet veel vrijheid. Of in ieder geval aanzienlijk minder vrijheid dan een single vrouw. Tegelijkertijd zijn alleenstaande moeders vaak een stuk volwassener dan single vrouwen met een vergelijkbare leeftijd.

Het heeft voor- en nadelen

Voordat je met een alleenstaande moeder gaat daten, is het handig dat je je bewust bent van deze voor- en nadelen. Wanneer ze uiteindelijk beslist dat je ook haar kind(eren) mag ontmoeten, dan ga je zelf ook een vorm van verantwoordelijkheid aan. Voor kinderen is het namelijk niet goed om zomaar in hun leven te komen en vervolgens plots uit hun leven te verdwijnen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De inzetten zijn hoger. Meer levens dan die van jou en haar staan op het spel. Het is dus belangrijk om na te gaan of je 100% voor haar gaat, of het liefde of lust is, en wat je voelt. We vertellen je meer over daten met een alleenstaande moeder.

6 voordelen van een alleenstaande moeder daten

Sta je op het punt om te gaan daten met een alleenstaande moeder? Twijfel je of je moet gaan zoeken naar een single moeder? Of ben je gematcht met een single moeder en vraag je je af wat de impact van het ouderschap is? Dit zijn 6 voordelen van een alleenstaande moeder daten.

1. Ze zijn verzorgend

Veel mannen zijn op zoek naar verzorgende vrouwen. Ze willen zich graag verzorgd voelen door een moederlijk en vrouwelijk figuur. Moeders zijn natuurlijk de meest zorgzame en verzorgende groep, dus bij een alleenstaande moeder weet je zeker dat je goed zit. Althans, dat is het algemene beeld.

2. Een kind kan een bonus zijn

Sommige mannen zijn echt geboren om een vader te zijn. Dus daten met een vrouw die al een kind heeft, kan voor hen de kers op de taart zijn. Het is misschien niet van jezelf, maar het is wel een kind om voor te zorgen. En vooral als de biologische vader geen ​​goed vaderfiguur of voorbeeld is, is het voor het kind ook een pluspunt.

3. Ze zijn volwassen

De meeste volwassen en verantwoordelijke mannen houden van het idee om alleenstaande moeders te daten. Dit komt omdat ze het gevoel hebben dat onafhankelijke moeders de kinderachtige of wilde fase in hun leven voorbij zijn. Een kind om voor te zorgen zorgt er automatisch voor dat ze een stuk volwassener worden – meer dan hun leeftijdsgenoten. Ze zijn verantwoordelijk voor een ander persoon, wat een zekere mate van volwassenheid eist.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Zij zijn minder materialistisch

Alleenstaande moeders zijn vaak meer geïnteresseerd in diepere en belangrijke dingen in het leven. Ze geven niet om dure cadeaus, rozen of chocola. Ze geven veel meer over hoe jij hen behandelt, hoe jij hun kind behandelt en of je betrouwbaar, verantwoordelijk en hardwerkend bent. Zodra mensen kinderen krijgen beseffen ze vaak dat er meer in het leven is dan geld en mooie spullen hebben.

5. Ze zijn betrouwbaar

Als je een moeder bent, komt iedereen naar je toe voor extra dingen zoals snacks, pleisters, pijnstillers of zelfs advies. De meeste moeders zijn altijd voorbereid op het onverwachte. Voor sommige mannen is dit een groot pluspunt. Het zorgt ervoor dat ze haar als betrouwbaar beschouwen, iemand die steun kan bieden. Ze is niet alleen altijd goed uitgerust met handige spullen, maar ook waarschijnlijk ook een goede steun, toeverlaat en adviseur.

6. Ze spelen geen spelletjes

De meeste onafhankelijke en alleenstaande moeders hebben niet de tijd of energie om zich bezig te houden met spelletjes. Ze willen vaak geen oppervlakkige richtingloze relaties. Hierdoor zijn deze singles vaak drama-vrij. Ze hebben geen tijd voor spelletjes. Voor de meeste moeders is geen enkele relatie de moeite waard als deze niet ergens toe leidt.

4 nadelen van een alleenstaande moeder daten

Wanneer er kinderen in beeld zijn, kan dit het daten een stuk ingewikkelder maken. Niet iedereen ziet een kind als een bonus, want het kan ook als een ongemak gezien worden. Niet iedereen wil tenslotte kinderen. Dit zijn 4 nadelen van een alleenstaande moeder daten.

1. Een kind kan een ongemak zijn

Je kunt nog zo enthousiast en verliefd zijn op je date. Maar als je zeker weet dat je geen kinderen wilt of daar geen rekening mee wilt houden, wordt het behoorlijk ingewikkeld. Het kind zal altijd prioriteit nummer één zijn. Of je het nu wilt of niet: het kind zal altijd voorrang krijgen.

Is er geen oppas beschikbaar? Dan gaat de date niet door. De vakantie moet ‘anders’ gepland worden zodat er ook genoeg te doen is voor het kind. Je kunt niet samen uitgaan tot diep in de nacht. Want dan komt niemand er ’s ochtends uit. Zo zijn er veel dingen die niet meer kunnen of anders moeten zodra je de verantwoordelijkheid hebt voor een kind.

2. De ex is vaak nog aanwezig

Niet alleen het kind kan een ongemak zijn, ook de ex kan een ongemak zijn. Want in de meeste gevallen is de ex namelijk nog een factor die aanwezig is. De vader van het kind komt hem of haar ophalen. Ze gaan samen naar een ouderavond en er is sprake van een bepaalde regeling. Als nieuwe vriend moet je daarmee kunnen omgaan. Want hoewel de meeste singles geen contact meer met hun ex hebben, hebben alleenstaande moeders dat vaak wel.

3. Ze heeft niet veel tijd en vrijheid

Als moeder of vader heb je niet veel vrijheid. Je kunt niet iedere avond tot laat uitgaan, want je hebt ten slotte een kind waarvoor je moet zorgen. Je kunt niet zomaar spontaan op pad of op vakantie gaan wanneer je jonge kinderen hebt. Daarnaast hebben alleenstaande moeders ook niet alle tijd, want een kind heeft een vaste routine nodig.

Op vaste momenten van de dag moet er gegeten worden. De kinderen moeten naar school, sport of vrienden gebracht worden. Er gaat veel tijd zitten in het verzorgen en opvoeden van kinderen en daar moet je rekening mee houden. Een alleenstaande moeder geeft de prioriteit altijd aan haar kind en niet aan jou. Hoe leuk ze jou ook vindt.

4. Ze is misschien al ‘klaar’

Dat een single moeder een kind heeft betekent niet meteen dat ze er nog meer wil. Dus terwijl jij aan het daten bent met een kinderwens, wil de alleenstaande moeder misschien wel helemaal geen kinderen meer. Wanneer je zelf vader wilt worden is dat geen serieuze optie.

vaders mannen

5 tips voor een alleenstaande moeder daten

Het daten van een alleenstaande moeder is anders dan een single zonder kinderen. Er komt immers veel meer bij kijken als er kinderen in het spel zijn. De alleenstaande moeder heeft een verantwoordelijk naar haar kind(eren), waardoor je direct op de tweede plaats komt. Vraag je je af hoe je hiermee moet omgaan? Waar je op moet letten?

1. Maak je verwachtingen bekend

Laat zo snel mogelijk weten wat je verwachtingen zijn. Bespreek met de alleenstaande moeder hoe jij de relatie voor je ziet. Dit voorkomt problemen op een later moment. Er zijn alleenstaande moeders die niet op zoek zijn naar een relatie, maar het alleen voor de seks en intimiteit doen. En als dat zo is, dan is het maar goed dat je het vooraf weet.

Het is ook mogelijk dat de moeder op zoek is naar een vriend die leuke dingen met haar doet als ze vrije tijd heeft. Gezien de tijd dat het kost om een kind op te voeden kan het zijn dat ze maar enkele uren per week tijd voor je heeft. Als jij dit niet voor ogen hebt en een relatie wilt waarin je deel uitmaakt van haar dagelijkse leven, dan zorgt dit geheid voor discussies. Bespreek vooraf de verwachtingen van de relatie zodat je weet waar je staat.

2. Verwacht niet dat ze veel tijd voor je heeft

Dit spreekt eigenlijk voor zich, maar het is toch belangrijk om te vermelden. Als er kinderen in het spel zijn kom je als partner op de tweede plaats. Dit begrijpt iedereen, maar toch is het soms moeilijk te accepteren. De alleenstaande moeder heeft als eerste taak het opvoeden en verzorgen van de kinderen. Dit kost vaak meer tijd dan je denkt. Het is anders om te daten als ouder.

Iedere keer dat je wilt afspreken moet een oppas geregeld worden en ga zo maar door. Zet haar niet onder druk door haar continu om een date te vragen. De alleenstaande moeder heeft niet zoveel beschikbare tijd als een single zonder kinderen. Houdt daar rekening mee.

3. Leer de verplichtingen kennen

Een alleenstaande moeder heeft veel meer verplichtingen dan een alleenstaande zonder kinderen. Bij het ouderschap hoort een bepaalde mate van verantwoordelijkheid. Zo willen de kinderen altijd tijd met de moeder doorbrengen. Tijd die jij niet met de moeder kunt doorbrengen. Dit betekent dat ze geen tijd voor jou heeft op deze momenten. De moeder heeft nu eenmaal verplichtingen naar haar kinderen toe. Er zit niets anders op dan het te accepteren.

4. Maak niet te snel kennis met de kinderen

Vraag niet te snel om kennis te maken met de kinderen. Doe dit alleen als de alleenstaande moeder het ermee eens is. Dring het niet op. Als je nog niet zeker weet wat je wilt, dan is het verstandig om nog geen kennis te maken met de kinderen. Ook niet als de moeder het graag wil.

Je voorkomt hiermee dat de kinderen gehecht aan je raken, terwijl de relatie nog niet een positieve toekomst heeft. Als je zeker bent over je gevoelens voor de alleenstaande moeder en de moeder geeft aan dat je kennis mag maken met de kinderen, dan is het pas een goed moment.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie