De zuigzoen: hoe te geven en hoe je van de zuigplek afkomt

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

Wie heeft er niet ooit een coltrui of sjaal gedragen om iets te verbergen? Met dat iets bedoelen we natuurlijk het niet-zo-mysterieuze rode plekje in je nek: de zuigplek. In een moment van lust heb je je laten verleiden tot een gepassioneerde kus in je nek. Maar nu zit je met de gebakken peren: een liefdesstempel op een buitengewoon opvallende plek.

Sommige mensen houden ervan om ze te geven, anderen houden ervan om ze te krijgen, maar de meeste mensen willen er zo snel mogelijk vanaf zodra ze er eenmaal zitten. Het was leuk op het moment zelf, alleen super gênant als je de volgende dag naar school of werk moet.

Hoe geef je een zuigzoen, waarom en hoelang blijven ze zitten en wat kun je eraan doen om eraf te komen? Dit zijn de feiten over deze hardnekkige plekken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is een zuigzoen precies?

Een zuigzoen is een manier van kussen op de huid van een ander. Het resultaat is een donkerrode of paarse zuigvlek op de huid die veroorzaakt wordt door de intense zuigkracht. Wanneer je aan de huid zuigt en bijt, komt het bloed onder de huid naar de oppervlakte: een onderhuidse bloeduitstorting. En dat is niet veel anders dan wat er bij een blauwe plek gebeurt.

De zuigplek kan in de loop van de tijd van kleur veranderen van donkerpaars of rood naar geel. Aangezien het bijna gelijk is aan een blauwe plek, kan het even duren voor het volledig is verdwenen. Het kan zomaar 5 tot 12 dagen duren voordat de plek helemaal weg is. De meeste zuigzoenen worden in de nek gegeven, vanwege de gemakkelijke toegang, de dunne huid en de vele bloedvaatjes, maar je kunt ze overal op het lichaam zetten.

kleuren zuigzoen

Kleurverloop zuigzoen

“Kijk, deze is van mij”

Een zuigzoen geef je niet zomaar aan iedereen. Net zoals een kus op de mond is het alleen bestemd voor degene die je wil opeisen. Want een zuigzoen is precies daarvoor: anderen vertellen dat hij of zij bezet is. “Kijk, deze is van mij.” Als er andere kapers op de kust zijn, dan zou een zuigzoen ze kunnen afschrikken. De mysterieuze kus wordt dus gegeven aan iemand waarop je verliefd bent en vooral door jongeren onderling.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hoe geef je een zuigzoen?

Een zuigzoen geven zuigt… letterlijk. In feite maak je van je mond een zuignap die je op de huid plaatst. Zuig hard en lang genoeg op de huid en vanuit het niets heb je een roodkleurige plek gecreëerd dat bekend staat als een zuigplek. Net als een vampier zet je je mond op de nekhuid van de ander om vervolgens hard te zuigen. That’s it.

Is het gevaarlijk?

De felbegeerde maar ook gehate zuigzoen is lang niet zo onschuldig als het lijkt. Afgezien van de (tijdelijke) pijn en de bijbehorende blauwrode plek, is er ook nog een kleine kans op een levensbedreigende complicatie. Hoe? Als gevolg van de bloeduitstorting door de zuigkracht kan een bloedpropje ontstaan. Wanneer dit bloedpropje losschiet, kan het op andere plekken in het lichaam voor problemen zorgen. En zo kan het bijvoorbeeld een hersen- long- of hartinfarct veroorzaken.

Dat je zou kunnen overlijden aan een zuigzoen is geen broodjeaapverhaal. Een Nieuw-Zeelandse vrouw van 44 kreeg er in 2011 een hartaanval van.1 Ze overleed niet, maar een Mexicaanse tiener had minder geluk.

De 17-jarige Julio Macias Gonzalez kreeg stuiptrekkingen toen hij met zijn ouders aan tafel zat in Mexico Stad. Dit gebeurde nadat hij de avond ervoor had hij doorgebracht met zijn 24-jarige vriendin. Zijn familie schakelde meteen noodhulp in, maar artsen konden hem helaas niet meer redden. Julio overleed aan de gevolgen van een zuigzoen.2

Hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

De tijd die een zuigplek nodig heeft om te vervagen, is afhankelijk van de grootte en diepte. En deze zijn beiden afhankelijk van hoe krachtig er op de huid is gezogen. Kleine en “normale” zuigplekken zijn binnen enkele dagen verdwenen, maar de enorm grote en donkere plekken hebben meer tijd nodig om te verdwijnen. Deze kunnen tot wel 2 weken zichtbaar zijn. Maar er zijn manieren om dit proces te versnellen.

Om de zwelling te verminderen is ijs je beste vriend. Geen Ben & Jerry’s ijs, maar een normale zak met ijsblokjes. Net als een blauwe plek is ook de zuigplek te behandelen met ijs, waardoor het bloed onder de huid zich niet meer verspreid. Wikkel er een handdoek omheen en houdt het meerdere keren per dag voor 15 minuten tegen de plek aan. Herhaal dit meerdere keren per dag en stap na twee dagen over op een warm kompres of kruik.

Er is jammer genoeg geen wondermiddel tegen zuigplekken, maar dat is min of meer ook de reden waarom ze gegeven worden: zodat anderen het zien. Want als er iets is dat je territorium afbakent zodat anderen uit de buurt blijven, dan is het wel een zuigplek in de nek.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie