Gynofobie: de irrationele angst voor vrouwen

Michael Slender
Door Michael Slender
11 minuten leestijd

Dat je zenuwachtig wordt wanneer je een mooie vrouw ziet en niet meer uit je woorden komt, is geen enkele man (iets) onbekend. Het is normaal dat iemand indruk op je maakt en dat je daardoor even van slag bent. Maar wat als jouw lichaam daar zo heftig op reageert, dat je klachten eerder lijken op gezondheidsproblemen? Wat doe je dan?

Heb je het idee dat dit in jouw geval wel heel extreem is? Dan is de kans aanwezig dat je gynofobie of venustrafobie hebt. Dit is een angst voor (mooie) vrouwen en dat kan verschillende oorzaken hebben. Maar nog belangrijker: hoe behandel je zo’n angststoornis?

Wat is gynofobie?

Gynofobie is de angst voor vrouwen. Een term die erop lijkt is venustrafobie, wat de angst voor mooie vrouwen is. Hoewel dit voor menig mens nogal overdreven lijkt, kan het heel lastig zijn wanneer je echt aan zo’n angst lijdt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Men denkt dat het een term is die vroeger is ontstaan om te uiten hoe mannen zich voelen nadat zij door één of meerdere vrouw(en) vernederd zijn en daardoor onzeker zijn geworden. Zo onzeker dat een onaangename ervaring met een vrouw leidt tot een trauma. Is dat het geval, dan kan dat trauma vervolgens op alle vrouwen – of alleen op vrouwen die men als mooi beschouwt – geprojecteerd worden.

Klachten die je kunt hebben

Op welke manier kom je erachter of jij of iemand uit je omgeving lijdt aan gynofobie? Vaak ontstaat er een combinatie van onderstaande symptomen/klachten wanneer diegene een (mooie) vrouw ontmoet:

  • Kortademigheid
  • Een snellere ademhaling
  • Extreme angst
  • Veel zweten
  • Misselijk zijn
  • Een droge mond krijgen
  • Hartkloppingen krijgen
  • Minder concentratie hebben
  • Sneller prikkelbaar zijn
  • Trillen en verward zijn
  • De situatie willen vermijden
  • Het gevoel hebben de controle te verliezen

Hoewel deze symptomen ieder voor zich niet ongewoon zijn, kan een combinatie hiervan tot hele ongemakkelijke situaties leiden. Het is aan de persoon zelf om te beslissen of hij of zij hierover in gesprek wil gaan met iemand. Gynofobie kan namelijk behandeld worden.

Waar komt het vandaan?

Bij gynofobie is de angst voor vrouwen zo groot, dat deze voor extreem gedrag en extreme reacties kan zorgen. Daarbij is de angst tegenover vrouwen die in de meeste gevallen helemaal niet ‘gevaarlijk’ zijn, maar toch op die manier gezien worden. Ontstaat hierdoor vermijdingsgedrag, dan kan dat serieuze gevolgen hebben op het dagelijkse leven, de opleiding of het werk en bepaalde dagelijkse activiteiten.

De oorzaak is niet altijd even duidelijk, maar meestal ontstaat gynofobie door een traumatische ervaring met een of meerdere vrouwen. Daarbij kan ook het onderdrukken van de homoseksualiteit (bijvoorbeeld in het huwelijk met een vrouw) een rol spelen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Mogelijke oorzaken van gynofobie

Hoewel het niet helemaal zeker is waardoor gynofobie veroorzaakt wordt, zijn er welk enkele mogelijke redenen voor te geven:

  • Negatieve tot traumatische ervaringen met vrouwen, waarbij mentaal of fysiek misbruik, verwaarlozing, seksuele intimidatie of verkrachting plaatsvond.
  • Veranderingen in de manier waarop je brein werkt.
  • Het gedrag van ouders of andere mensen om je heen in combinatie met je genetica en omgeving.

Het is voor sommige mensen meer waarschijnlijk om gynofobie te ontwikkelen. Voorbeelden van deze mensen zijn:

  • Jonge mensen die last krijgen van gynofobie in hun kinderjaren.
  • Mensen met familieleden die aan angststoornissen of fobieën leiden.
  • Mensen met eerdere negatieve ervaringen met vrouwen.
  • Mensen die een temperament hebben of een negatieve, meer gevoelige persoonlijkheid hebben.
  • Mensen die horen dat hun vrienden, familie of zelfs complete vreemdelingen negatief behandeld zijn door vrouwen.

colombia vrouwen

Het verschil met venustrafobie

Hoewel gynofobie gericht is op angst voor vrouwen in het algemeen, gaat het bij venustrafobie vooral om de angst voor mooie vrouwen. Hierbij worden vrouwen bedoeld die in de ogen van degene met de angststoornis als mooi worden gezien. Dat kan per persoon verschillen.

Mooie vrouwen kunnen figuurlijk, maar ook letterlijk adembenemend zijn. Dit kan ervoor zorgen dat iemand zich erg ongemakkelijk voelt en zichzelf even niet meer onder controle heeft. De meest extreme gevallen gaan echter over mannen die een ongezonde dosis spanning en zenuwen ervaren wanneer zij een mooie vrouw ontmoeten. En dat zij echt angst voelen voor zo’n vrouw, waarvan zij in hun sociale leven vaker last hebben.

Hoe werkt dat dan?

Lijd je aan venustrafobie, dan is het voor jou niet mogelijk om in de buurt te zijn van een mooie vrouw, zonder dat je daardoor extreme angstaanvallen en soortgelijke reacties krijgt. Vaak komen mensen in een vicieuze cirkel terecht. De angst voor vrouwen heeft namelijk effect op hun versierpogingen en daarmee op hun zelfvertrouwen. En naarmate het zelfvertrouwen minder wordt, groeit de angst voor mooie vrouwen weer.

Ben je vaak voor schut gezet door vrouwen of heb je veel blauwtjes gelopen? Dan kan dat de achterliggende oorzaak voor deze angststoornis zijn. Naast het feit dat je bang wordt om nog meer blauwtjes te lopen, kan de angst ook voorkomen door alleen al bij een mooie vrouw in de buurt te zijn. Zeker wanneer iemand een negatief zelfbeeld heeft, versterken deze dingen elkaar en is het moeilijk om de angst te overwinnen.

puzzel

Moet ik naar de dokter?

Een periode van onzekerheid nadat je door een vrouw aan de kant of voor schut bent gezet, is heel normaal. Daarvoor hoef je zeker niet naar de dokter te gaan. Merk je echter dat de gevolgen heel lang blijven en dat je er in je dagelijkse leven veel last van hebt? Dan kan het nooit kwaad om eens met iemand in gesprek te gaan.

Je huisarts is een goede eerste persoon om te benaderen in zo’n geval. Hij of zij kan je helpen om de angst onder ogen te komen en samen met jou te bepalen wat jou kan helpen om de angst te overwinnen. Gynofobie is namelijk niet alleen een deuk in je persoonlijkheid, het kan een serieus obstakel in het leven worden wanneer er niets aan wordt gedaan.

Wanneer heb je hulp nodig?

Ben je van mening dat je angst voor vrouwen een negatieve invloed heeft op je baan of studie of dat het ervoor zorgt dat je niet meer sociaal kunt zijn zoals voorheen? Heb je er last van tijdens het uitvoeren van alledaagse bezigheden? Bel dan je huisarts om dit te bespreken. Deze kan je namelijk doorverwijzen naar iemand die er gespecialiseerd in is.

Zeker wanneer kinderen hier last van lijken te hebben, is het belangrijk dat hulp snel ingeschakeld wordt. Kinderen zijn geneigd angsten te onderdrukken (hoewel zij ze ook gewoon kunnen ontgroeien) en dit onderdrukken kan hen later belemmeren in hun leven wanneer zij volwassen worden.

colombia vrouw

Behandeling: hoe los je het op?

Gelukkig is ook voor gynofobie een behandeling mogelijk. Dankzij psychologische begeleiding wordt het vaak al verholpen. Het verschilt daarbij wel om welke persoon het gaat en hoe de fobie is ontstaan. Op basis daarvan kunnen deskundigen een behandelplan opstellen.

Omdat gynofobie voorkomt uit een onbewust overbeschermingsmechanisme, is het nodig dat de gedachtegang veranderd wordt. Men moet beseffen dat een vrouw – hoe mooi zij ook is – gewoon een mens van vlees en bloed is en dat zij niet verschilt van een vrouw die minder mooi is.

Therapie kan daarbij helpen. En dan zijn vooral psychotherapie (spreektherapie), blootstellingstherapie en gedragstherapie hierbij effectief.

Blootstellingstherapie

Blootstellingstherapie, ofwel exposure-therapie, is therapie waarbij je regelmatig wordt blootgesteld aan hetgeen waarvoor je bang bent. In dit geval wordt iemand daarbij in contact gebracht met dingen die te maken hebben met mooie vrouwen. Pas aan het eind van de behandeling vindt er een ontmoeting plaats met een echte vrouw of groep vrouwen.

Natuurlijk bepaalt de therapeut samen met jou wanneer het hier tijd voor is. De bedoeling hierbij is om de angst stap voor stap onder ogen te komen en op te lossen, of in elk geval draaglijk te maken.

Cognitieve gedragstherapie

Een andere therapievorm is cognitieve gedragstherapie (CGT) waarbij het gaat om een combinatie van blootstellingstherapie en andere manieren om de angst te overwinnen. Je leert je angst of fobie op een andere manier te bekijken en om te gaan met de lichamelijke reacties die optreden. Daarbij is het belangrijk om ook op emotioneel gebied om te gaan met de angst en de oorzaak ervan.

Deze vorm van therapie zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid groter worden, zodat je uiteindelijk erkent dat de angst je leven niet hoeft te bepalen.

Medicijngebruik

In sommige gevallen worden er ook medicijnen gebruikt om het herstel te versnellen. Deze worden dan ook alleen op korte termijn gebruikt, bijvoorbeeld bij een medische behandeling door een vrouw of een bezoek aan de eerste hulp waarbij vrouwen aanwezig zijn.

Hierbij kunnen bètablokkers worden ingezet, die de effecten van de adrenaline op het lichaam regelen. Op die manier blijft iemand een stuk rustiger bij contact met een vrouw. Een ander medicijn is sedativa. Deze verminderen de angst in je lichaam, waardoor je rustiger kunt blijven. Omdat deze medicijnen verslavend zijn, moet je hier heel voorzichtig mee omgaan.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie