Home Vriendschap Wat is een bromance, wat niet en wat betekent het echt?

Wat is een bromance, wat niet en wat betekent het echt?

4 minuten leestijd
0
vrienden

Vriendschap tussen mannen wordt vaak gestereotypeerd met het klassieke beeld van samen bier drinken en voetbal kijken. Maar de afgelopen jaren hebben we een andere kant gezien van mannen. Een kant die laat zien dat ook mannen met elkaar over hun gevoelens praten. Het breekt het cliché dat mannen zich niet weten te uiten en kwetsbaar op kunnen stellen. En dat in de aanwezigheid van een andere man.

Of het nu de headlines zijn waarin relaties tussen omhelzende presidenten worden beschreven, of de man-man vriendschappen in realitydatingprogramma Love Island: voor de media zijn goede vriendschappen tussen mannen allemaal bromances. Maar is dat ook zo? Wat is een bromance? En belangrijker: wat is het niet?

Wat is een bromance?

De term ‘bromance’ is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘brother’ en ‘romance’. Het beschrijft een sterke band tussen twee mannen die heel hecht maar volledig aseksueel is. Er is een sterke emotionele band tussen de twee vrienden en daarmee overtreft het de normale vriendschap tussen mannen. Ze raken elkaar bijvoorbeeld voortdurend aan, knuffelen en zijn op hun gemak om elkaar affectie te tonen. Met andere woorden: ze zijn verliefd op hun vriendschap, op een niet-seksuele manier.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

De bromance start wanneer twee mannen elkaar ontmoeten en gewoon zo goed met elkaar opschieten dat ze bijna direct een platonische liefde voor elkaar ontwikkelen. Bromances worden daarom ook wel een “mancrush” genoemd, vanwege de mate van genegenheid die de jongens voor elkaar voelen. Soms vinden ze het zo leuk om tijd samen door te brengen dat ze liever met hun bro rondhangen dan met hun partner.

Wat is een bromance niet?

Twee presidenten die handen schudden en elkaar omhelsen tijdens een G8-bijeenkomst? Het is geen bromance. De term bromance wordt zo vaak door de media gebruikt dat het bijna lijkt alsof een goede verstandshouding tussen twee mannen per definitie een bromance is, maar dat is het niet.1,2

Twee voetballers die innig en huilend arm in arm lopen na een gewonnen wedstrijd tegen de aartsrivaal? Het is ook geen bromance, omdat hun gedrag ten eerste tijdelijk is en er niets bekend is over de band naast deze willekeurige situatie. Een bromance gaat dieper: het gevoel van een brother from another mother.

Maar wat doe je dan als bromance-setje? Nou, niet veel anders dan wat goede vrienden samen doen. Alleen blijven vrouwen natuurlijk thuis tijdens de ‘bromantische’ activiteiten. Ze doen mannendingen: samen naar een voetbalwedstrijd, kickboksgala, de kroeg in, weekendjes weg, bankhangen en een bakkie doen bij elkaar. Het zijn gewoon twee mannen die leuke dingen met elkaar doen. En dat betekent niet dat ze een liefdesrelatie hebben: ze mogen elkaar heel graag. Meer dan andere vrienden, meer dan “normale” vrienden. En dat durven ze te uiten.

hari ronaldo

Bron: @badrhariofficial. Just married. Hahahaha. Always there to pick you up bro’.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Badr Hari en Christiano Ronaldo

Een klassiek voorbeeld van een bromance is de gesensationaliseerde vriendschap tussen Marokkaanse Nederlander en profkickbokser Badr Hari en levende voetballegende Christiano Ronaldo. Britse roddelkranten hadden de scoop: Badr en Ronaldo zouden een geheime gay-relatie hebben. Maar in werkelijkheid vloog Ronaldo niet 4 keer per week in z’n privéjet van 28 miljoen dollar naar Marokko om met Badr tussen de lakens te belanden. Ze deden slechts leuke dingen met elkaar, zoals goede vrienden in een bromance dat doen.3

Waar komt de term vandaan?

Vanzelfsprekend moet er iemand zijn die het mengwoord bromance heeft verzonnen. Maar wie? Blijkbaar werd de woordcombinatie ergens in de jaren 90 bedacht door ene Dave Carnie, een redacteur van het Amerikaanse skatemagazine Big Brother, een Amerikaans tijdschrift voor skateboarden. In het specifiek beschreef hij met bromance de relatie tussen skaters die veel tijd met elkaar doorbrachten, inclusief het delen van hotelkamers op roadtrips. Maar dit ene artikel was niet voldoende om het woord viral te laten gaan.

Dat gebeurde pas vanaf 2005 toen de term opdook in een aantal films. In de jaren erna brak het woord ‘bromance’ het bewustzijn binnen en was het woord plotseling overal. Van de ene op de andere dag was het een trendwoord en werden tijdschriften, kranten en zelfs nieuwsprogramma’s gevuld met artikelen en verhalen over deze nieuwste vriendschapstrend. Het bestond altijd al: maar nu pas kreeg het een naam.

De bromance-trend

Zoals te zien in de Google Trends-grafiek ligt de bromance-piek al ver achter ons, met een hoogtepunt in 2010. Daarna nam de interesse in het woord af om nu op een gelijk niveau te blijven. Het is niet meer de hippe term die het vroeger was. Het heeft daarentegen wel een aandeel gehad in de acceptatie van man-man vriendschappen. Dankzij de term kwam het gesprek op gang en konden mannen vrijer en met minder regels met elkaar omgaan terwijl ze de “goedkeuring” kregen van andere mensen.

Twee hetero mannen die knuffelen en elkaars hand vasthouden? Het is niet meer zo gay als voor de introductie bromance (terwijl gay zijn helemaal niet verkeerd is). En dat leidde ertoe dat veel mannen een betere band met hun bros konden ontwikkelen, omdat er meer mogelijk is binnen de sociaal geaccepteerde heteronormen.

Onder de noemer van bromantiek kunnen mannen nu ook open en persoonlijk zijn tegen elkaar, zonder dat ze als ‘verwijfd’ worden bestempeld. Net zoals vrouwen dat al langer konden. Je kwetsbaar opstellen naar je vrienden? Het is niet meer ongepast om je gevoelige kant te laten zien aan je broeders: het is normaal.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Vriendschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…