Waarom mensen online ontmoeten? 9 redenen voor een online relatie

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

Nog niet zo heel lang geleden was het idee van ‘mensen online ontmoeten’ een schandelijke praktijk. Degenen die het deden waren mislukkingen in de ogen van de maatschappij. Ouderen en zelfs millenials waren openlijk tegen deze vorm van contact. De algemene gedachte was zelfs dat alleen wanhopige zielen het deden – mensen die niet in staat waren om contact te leggen in het werkelijke leven. Volgens hen faalden deze mensen in het echte leven en dus probeerden ze het in de digitale wereld.

Hoewel het even heeft geduurd, kwam iedereen erachter dat het een absurde gedachte was. Uiteindelijk ging iedereen het doen en gaven mensen steeds meer de voorkeur aan de online ontmoeting. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat ‘online ontmoeten’ nu veruit de populairste manier is om mensen te leren kennen, vooral als dat het doel heeft van een liefdesrelatie.

Met een wildgroei aan datingapps en sociale media is het aantal mensen dat online zoekt naar vriendschap of liefde afgelopen jaren sterk gestegen. En hoewel dat volledig past bij de technologieën die we vandaag de dag beschikbaar hebben, staat het wel gelijk aan een belangrijke verschuiving van offline naar online.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Waarom mensen online ontmoeten?

Wat in het voordeel van ‘online’ spreekt is dat een veilige omgeving is om elkaar te leren kennen. Met een minimale (emotionele) investering is het al mogelijk om contact te leggen met een ander. De afstand die wordt gecreëerd door de twee schermen maakt het misschien wat minder persoonlijk, maar het stelt je wel in een staat een gunstige indruk te maken, tijd te nemen om te antwoorden en ruimte om te beslissen hoe je gaat reageren.

Daarentegen kan mensen online ontmoeten voor sommigen een beetje eng lijken, omdat je echt nooit weet met wie je te maken hebt. Maar de technologie heeft ook op dit gebied niet stilgestaan. Door de vele veiligheidsfuncties en beveiligingsmaatregelen is het makkelijker dan ooit om iemands identiteit te verifiëren. Tik je eigen naam maar eens in op Google en je ziet hoe makkelijk anderen kunnen bepalen of jij ‘echt’ bent.

9 redenen om mensen online te ontmoeten

Een van de vele redenen om nieuwe mensen online te leren kennen is omdat het kan. Het is niet meer nodig om de deur uit te gaan. Je hoeft er nauwelijks iets voor te doen, zo makkelijk wordt het je gemaakt. En dat is niet de enige reden. Dit zijn nog eens negen redenen om mensen online te ontmoeten.

1. Het verbreedt je horizon

Door online met mensen in contact te komen, kun je mensen ontmoeten die je anders niet zou ontmoeten. In tegenstelling tot offline, waarin je mensen uit dezelfde laag ontmoet, kun je online mensen uit verschillende lagen van de bevolking ontmoeten. Als je genoeg hebt van daten met de mensen in je eigen omgeving, kun je ook daten met mensen aan de andere kant van Nederland. Of met mensen die hele andere interesses hebben dan jij.

2. Het kan altijd

Een veelvoorkomende reden waarom mensen elkaar online ontmoeten is dat het altijd kan. Je kunt in de vroege ochtenduren inloggen op een datingapp en chatten met andere nachtbrakers. Verveel je je in de wachtkamer van de tandarts? Of de tijd aan het doden in een stilstaande file? Er is geen verkeerde plek om het te doen en dat maakt het een ideale manier om mensen te ontmoeten voor drukbezette mensen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Je hebt hetzelfde doel

De mensen die je online ontmoet hebben vaak hetzelfde doel. Dat is ook mensen ontmoeten. Je weet dus van tevoren al dat deze mensen met dezelfde reden online zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je iemand beledigt of ongevraagd benadert voor een gesprek, dat is immers precies waarom ze online zijn op het platform.

4. Het is veilig

Een andere reden waarom mensen elkaar online ontmoeten is dat ze het veiliger vinden. Je kunt iemand online leren kennen voordat je beslist of je de ander persoonlijk wilt ontmoeten of niet. Het geeft je een voorproefje op hoe iemand is, zonder dat je je fysiek veiligheid op het spel zet. Natuurlijk is het online ook zo dat mensen zich anders gedragen dan in het echt, dus voorzichtigheid is altijd geboden.

5. Het is laagdrempelig

Als het een tijdje geleden is dat je een date hebt gehad, dan kun je ‘oefenen’ met online contacten. Of als je verlegen bent, kun je – zonder jezelf kwetsbaar op te stellen – op een aangename manier met andere mensen praten. Online contact leggen is een goed begin voor degenen die zich ongemakkelijk of verlegen voelen bij het benaderen van andere mensen. Door chatberichten te versturen kun je passief communiceren zonder de druk van echte dagelijkse gesprekken te voelen. Als je vertrouwen opbouwt in het online gebeuren, dan kun je deze vaardigheden ook in andere gebieden van je leven gebruiken.

6. Mensen delen ‘online’ meer

Het aangaan van gesprekken is online veel gemakkelijker dan face-to-face. Dit leidt er ook toe dat mensen er meer voor openstaan om hun emotionele en persoonlijke worstelingen te delen. Ondanks dat je je identiteit prijsgeeft, brengt het toch een vorm van anonimiteit met zich mee. Daardoor voelen mensen zich meer op hun gemak om hun problemen en gedachten met anderen te delen.

7. Soortgelijke interesses

Het hebben van een gezamenlijke interesse is de beste manier om contact te leggen. En de virtuele wereld geeft je snel toegang tot mensen met dezelfde interesses, bijvoorbeeld met Facebook Groepen en de geavanceerde filters en tags van datingapps. Als je dezelfde interesses als een ander hebt, loopt het gesprek veel vloeiender. Praten over de dingen die je met elkaar gemeen hebt zorgt er bovendien voor dat een discussie niet snel saai zal worden.

8. Je hebt veel keuze

Als je in je omgeving op zoek gaat naar iemand om een relatie of vriendschap mee te beginnen, dan is je zoekopdracht meestal beperkt tot de mensen bij je in de buurt. De online wereld geeft je natuurlijk veel meer keuzes, meer potentiële partners en meer potentiële vrienden. Je kunt verschillende soorten mensen leren kennen en als je regelmatig met hen communiceert, raak je vertrouwd met hun voorkeuren. Je kunt vervolgens ook makkelijker bepalen of de persoon met wie je omgaat een match is of niet.

9. Afwijzing is geen groot probleem

Niemand wordt graag afgewezen. Of het nu om daten gaat of vriendschap, afwijzingen zijn nooit leuk. Maar afwijzingen zijn online heel anders dan offline. Een online afwijzing is helemaal geen groot probleem, want het zijn vaak passieve afwijzingen die niet worden uitgesproken – je wordt bijvoorbeeld genegeerd. En zelfs als je door iemand wordt afgewezen, kun je gewoon doorgaan met een andere persoon, want er zijn veel meer mensen beschikbaar.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie